Nevím, jak jste na tom vy, ale já jsem ještě donedávna žila v domnění, že záchranné stanice pro zraněné a hendikepované živočichy jsou na tom z hlediska financí přece jen líp než třeba soukromé útulky pro psy nebo kočky. Jelikož jsem ale časem zjistila, že realita se od této mé představy dost liší, ráda bych se s vámi podělila o získané informace, možná budou i pro vás přínosné.


Protože při debatách v našem klubu Zvíře v nouzi padl také návrh, že bychom novou akci mohli tentokrát věnovat některé záchranné stanici, bylo potřeba zmapovat situaci a zjistit, jak na tom která ze stanic je. Prozkoumávali jsme tedy webové stránky jednotlivých stanic, hledali články na netu, získávali jsme informace mailem i telefonicky, některé stanice jsme i navštívili. Čím víc informací se nám postupně dařilo získávat, tím jasnější bylo, že vedle stanic, ve kterých je situace celkem uspokojivá je bohužel i hodně takových, které jsou na tom nevalně a několik jich dokonce takřka zápasí o přežití.


Původní představa, že fungování záchranných stanic je plně pokryto zdroji poskytnutými ať už státem, krajem nebo obcemi se ukázala jako mylná. Záchranné stanice ve skutečnosti dostávají na svou činnost jenom přibližně jednu čtvrtinu svých nákladů od nadřízeného ČSOP (přičemž roční náklady stanic se pohybují od 200 tisíc Kč u menších ZS až k 600 tisícům Kč u větších stanic). Všechny ostatní finance jsou nejisté a jejich získávání leží plně na bedrech lidí z jednotlivých stanic. Některé kraje, města a obce finance stanicím poskytují, jiné naopak stanice pomíjejí a žádosti o příspěvky ignorují. A tak se lidé v záchranných stanicích dostávají často do bludného kruhu, kdy zraněná zvířata přijímat musí, ale kde na to vezmou potřebné peníze je ve hvězdách a často to nikoho kromě nich netrápí.


Ještě bych asi měla zdůraznit, že většina záchranných stanic funguje jen díky dobrovolníkům. Málokterá stanice si totiž může dovolit mít své stálé zaměstnance a tak zvířatům pomáhají lidé ve svém volném čase, vedle svého zaměstnání, mnozí dokonce činnost stanic dotují i z vlastních prostředků. Některé stanice drží při životě práce a úsilí jediného člověka, tak je to například v ZS Němčice nad Hanou nebo v ZS Libštát.


Na základě našeho společného průzkumu jsme tedy vybrali do užšího výběru pět stanic, které si podle našeho názoru zaslouží pomoc. Z těchto stanic jsme potom pomocí hlasování členů klubu vybrali dvě, kterým bude nová akce věnovaná. Těmito záchrannými stanicemi jsou ZS Bublava v západních Čechách a ZS Zelené Vendolí na pomezí Čech a Moravy.

 

 


Akce ve prospěch těchto stanic začala 15. 9. 2010 a trvat bude minimálně do konce roku. Získané finance budou po skončení akce rozděleny rovným dílem mezi tyto dvě záchranné stanice.


Jestliže byste se i Vy rádi zapojili do akce a pomohli tak ZS Bublava a Vendolí, máte dvě možnosti:

- buď nakoupit některé zboží, které bylo do akce věnováno jednotlivými prodejci. Toto je dosavadní nabídka stávajícího zboží, která bude průběžně doplňována po dobu celé akce. Pozor - nabídka má více stran!

- nebo věnovat některý svůj výrobek ve prospěch záchranných stanic.


Ani v jednom případě nemusíte být přímo členem klubu Zvíře v nouzi. Ale samozřejmě pokud se k nám budete chtít přidat, jste srdečně vítáni.


Máte-li jakékoliv otázky nebo jestliže se chcete do akce zapojit, napište buď přímo pod blog do komentářů nebo vnitřní poštou. 

 


A ještě dodatek na závěr – kromě námi vybraných dvou stanic je situace komplikovaná i v několika dalších, například v už zmiňovaných stanicích Libštát a Němčice. Hodně špatná situace je také v ZS Falco Dolní Týnec u Litoměřic. Tato stanice, mimo jiné i kvůli tomu, že letos nedostala na svou činnost prostředky od krajů, na jejichž území působí stojí v současnosti na hranici bytí a nebytí – více viz např. tento článek.


Pokud by měl někdo zájem o přímou pomoc těmto nebo i jiným záchranným stanicím, je možné je podpořit vedle obvyklých způsobů (finančním darem, materiální pomocí, pomocí s tvorbou webových stránek, získáváním sponzorů) také prostřednictvím zaslání darovací SMS konkrétní stanici – více informací zde.


Jestliže jste dočetli až sem, díky za pozornost i za případnou pomoc záchranných stanicím, ať už prostřednictvím naší akce nebo přímou pomocí vybranému zařízení. Věřte, že si to jak lidé, kteří do této záslužné práce dávají svoji energii, čas a srdce, tak i zvířata, která jsou v jejich péči, plně zaslouží.

 

 

 

 


Za klub Zvíře v nouzi
Zuzanita

 

(Fotografie k tomuto blogu laskavě poskytly jejich autorky smo.lda a Gabriela_2, které je pořídily v ZS Zelené Vendolí a Bublava.)