Šperky nás zdobí, navozují slavnostní náladu, jsou našimi talismany, podtrhují naši osobnost, přinášejí nám radost.

Jak zachovat pájené šperky co nejdéle krásné, aby neztratily jiskru?
Pájené šperky jsou vyrobené z cínu. Další příměsi s minoritním podílem ve slitině jsou třeba měď nebo stříbro. Tyto příměsi dávají cínu velkou odolnost při nízkých teplotách.  
Cín je měkký kov, a tak je náchylný k mechanickému poškrábání. Je rezistentní proti korozi.  Jeho vlastností je však oxidace, která se projevuje zešednutím povrchu.

Nejjednodušší způsob čištění
Nošením se na špercích mohou usazovat zbytky kůže, nánosy mýdla, pot a mastnota.
Proto čas od času doporučuji šperky očistit vlažnou vodou se saponátem. Jemným kartáčkem, například zubním, abyste šperk nepoškrábali, vyčistíte i hůře přístupná místa. Opláchněte čistou vodou, lehce osušte savým materiálem (bavlněná látka, papírové utěrky) a abyste šperk příliš nedřeli, můžete dosušit fénem. Pokud máte k dispozici silikonový olej (pokud ne, použijte třeba malé množství olivového oleje), doporučuji jen lehce potřít a vyleštit. Velmi to prospěje vloženým minerálům nebo korálu a krásně zvýrazní barvu. Určitě nemáčejte šperk celý do oleje, ten totiž pak zateče i do nejmenších skulin, odkud se těžko odstraňuje a nastane problém se zamaštěním oděvu.

Čisticí vata
Pro vyleštění šperku můžete použít také speciální vatu Auron, určenou k cídění stříbrných a zlatých předmětů. Jedná se o vatu napuštěnou látkami, které spolehlivě odstraní nečistoty a povrchové zoxidování. Dýchněte na povrch šperku a potom kouskem odstřižené vaty čistěte. Nakonec přeleštěte třeba flanelem, nebo bavlněným hadříkem.

Leštění
Navrátit lesk šperku je možné pomocí speciální mikrovláknové utěrky, která vyleští povrch do lesku, aniž by poničila patinu.

Proč nemáčet šperky dlouhodobě v chlorované a mořské vodě
Není vhodné opakovaně a dlouhodobě máčet zejména šperky s minerály, perlami a korálem ani v chlorované ani v mořské vodě.  Může se stát, že dojde k narušení kamenů působením tvrdosti vody a soli, šperky zmatní, některé obecné kovy úplně ztratí svou povrchovou úpravu, kameny zešednou.

Chraňte šperky před lakem na vlasy a parfémem
Laky na vlasy a parfémy obsahují alkohol a různé druhy rozpouštědel. Tyto látky mohou narušit povrch šperků a kamenů v nich vložených a také změnit vzhled patinovaných šperků. Lak na vlasy na šperku ulpívá a zalepí ho.
Šperky nasaďte jako korunu krásy až po použití laku a parfému.

Šperky čistěte opatrně, jemně, aby nedošlo k odření.
Pokud šperk právě nenosíte, uložte ho na suché místo a tak, aby se na něj neprášilo.
Cínové předměty zejména s patinou nedoporučuji čistit ultrazvukem, pokud přesně neznáte složení čistící lázně, protože by mohlo dojít ke změně barvy povrchu kovu.  Perly do ultrazvuku nepatří vůbec.