tento blog je tak trošku narozeninovým dárkem pro naši kamarádku, která muzeum doslova vydupala ze země Mrkající.Seznamte se: Ela. Ta blondýnka vlevo. S mým právě darovaným šperkem na krku.

Třetí je polský jeskyňář, Zbyšek a do červena jsme od slunečníku nad námi. 

 

Příjemná hospůdka ze staré huti na arzen, kde odložíte nevrlého a hladového řidiče... parkování je zdarma.

Zde vidíte, co uvidíte...tři přístupné štolky, připlatit si pak můžete za leccos dalšího od rýžování zlata přes plavbu na lodičkách do čtvrté štolky až po další atrakce ... v dosahu je také obří lanová dráha a historické centrum této "slezské Kutné Hory"

a kdyby dětičky ještě vymrčovaly, je tady skvělý vynález"duchoplask" neboli "automatický vypláceč" do klády uplete hříšníka a otáčením rumpálu zařídíte okamžitý trest (vyzkoušeno na mých ratolestech, když jim bylo asi deset-podotýkám, že s jejich souhlasem{#emotions_dlg.palec1})

obvykle není čas vymrčovat, protože než se všechno kolem důkladně prozkoumá...

přijde si pro vás česká průvodkyně Sonia a odvede si vás do štoly Gertruda...

asi po třech hodinách vás vyveze ( z úplně jiného místa! ) tahle půvabná mašinka

s hromadou vagónků ...náhodou  jsem zjistila, že gacek je druh netopýra. A pak vás třeba zláká mincovna a výrobna zlatého papíru

Můžete plynule pokračovat například prohlídkou muzea minerálů

nebo nahradit ztráty zlotuvek rýžováním zlata nebo nálezy na diamantovém poli- a narýžované bohatství pak utratit v muzeu za šutry, nebo ve stáncích se suvenýry (s všudepřítomným ozubeným netopýrkem Gackem- a bývala zde k dostání také půvabná slánka či cukřenka s nápisem "arzen pro tchýni")

A tohle se chystá (uvidíte cestou do muzea) replika středověké vesnice s mlýnem na rudu se šlapacím kolem na turistický pohon:-) A to nám Ela přísahala, že je konec a že chtějí s mužem také chvilku žít:-)

A kde to přesně je? Stačí jen zadat www. mapy.cz Zloty Stok:-)