Upřeme-li svůj zrak na jasnou, pokud možno bezměsíčnou noční oblohu, spatříme nad hlavou odhadem 3000 hvězd, na první pohled neuspořádaných a zdánlivě neuspořádatelných. Snahy zavést na hvězdné nebe jakýsi řád jsou staré jako lidstvo samo. V současnosti se hvězdná mapa skládá z takzvaných souhvězdí - obrazů složených z jasnějších hvězd, pomáhajících pozorovateli zorientovat se na hvězdném nebi. Význam souhvězdí byl zprvu především mytologický - souhvězdí znamenalo bájnou postavu, zvíře či věc, které byla zajištěna věčná sláva přenesením na nebeskou klenbu. V dnešní době však souhvězdí chápeme spíše jako jednotlivé oblasti oblohy - obdobu "okresů" či "států" na mapách pozemských. Jsou zobrazována jako geometrické obrazce spojující snadno nalezitelné hvězdy a těmto obrazcům je zároveň přisouzena celá část oblohy. Své názvy si souhvězdí nesou z dob starého Řecka a jeho bájesloví a při troše fantazie lze i na dnešních mapách (a samozřejmě i na obloze) rozpoznat například letící labuť či postavu bojovníka Oriona.

 Vlivem pohybu Země kolem Slunce dochází také ke změnám na noční obloze a každou roční dobu pozorujeme jinou část oblohy. Pro přehlednost si lze tedy oblohu ještě dále rozdělit na čtyři části podle ročních dob, ve kterých daná souhvězdí nejlépe spatříme. Speciální kapitolou jsou souhvězdí obtočnová, která jsou vidět celý rok. 

...info: http://observatory.cz

Noční obloha inspirovala členky klubu Šikovné severočešky a přátelé ke společnému tvoření na toto téma,podle  následujícího zadání:

Výrobek  měl být v barvách noční oblohy - černá, šedočerná, šedá,  hnědá, ale vždy  se stříbrnými, či zlatými  odlesky ...jako hvězdičky,měsíc.Výrobek také mohl být zlatý, či stříbrný.Výrobkem mohly  být   symboly noční oblohy - hvězdičky, měsíc  a taktéž fota nočního nebe .

Podívejte se, jak se nám podařilo zadání splnit.

            image                  image                        image                       

 Hlasujte prosím pro 5 fotografií, které se Vám nejvíce líbí, které podle Vás nejvíce splnily zadání.

Hlasujeme do pondělí  12.3.2018.

Vaše hlasy nás velmi potěší.

Děkujeme za váš čas.

 

Anketa se načítá ...

 

 

Chcete mít zboží v příštím klubovém blogu?Jste aktivní prodejci a tvůrci?...přijďte mezi nás.

  

Přejeme vám příjemné, jarní procitání z mrazivých  zimních dnů.

  

Za  klub Šikovné Severočešky - pracovní tým

  Dce-runka