Na tomto místě by mohla klidně být jen krátká zpráva:

Milé zákaznice a zákazníci,
oznamuji, že od 1. 9. dojde ke skokovému navýšení cen většiny výrobků, navýšení se nedotkne již domluvených zakázek. Nově vložené výrobky se objeví už s novými cenami. Děkuji za pochopení a doufám, že mi i tak zachováte přízeň :)

Anebo by člověk nemusel psát nic a prostě zdražit.

Ale protože nejsem velká korporátní firma, ale mini-firmička o jednom člověku, mám za to, že svým skvělým zákazníkům a příznivcům dlužím víc než pár neutrálních slov. Že jim dlužím trochu pohledu do zákulisí a vysvětlení, co mě k tomu zdražování vedlo.

 Na začátku byl tento článek, který se mimo jiné zabýval i tím, jak nacenit handmade výrobky. Už předtím jsem díky rozhovorům s kolegyněmi a díky zahraničním článkům docházela k názoru, že by to asi chtělo si ty ceny počítat přesněji, ale až tenhle článek mě upozornil na to, na kolik různých aspektů jsem při tvorbě cen zapomněla. Přiznám se, že i já se často nechám ovlivnit tím, za kolik se prodávají podobné výrobky konkurence, přemýšlím, zda jsou moje výrobky dost dobré a říkám si, že se vlastně pořád učím, takže si přece nemůžu říct víc peněz.

Ale nechat se ovlivnit emocemi při kalkulaci cen je jedna z nejhorších věcí, které může člověk udělat. Navíc mám pocit, že učit se budu celý život :) A ono je to vlastně dobře, protože čím více na sobě budu pracovat, tím lepší a propracovanější mé šperky budou. Za poslední rok, kdy se učím zlatnické techniky u Věniny, jsem zjistila, kolik "neviditelné" práce se skrývá v každém šperku, kolik smirkování, leštění, čištění, které ve výsledku vlastně není vidět - ale pak je to to "ono", co odlišuje kvalitní a profesionální šperky.

Foto na modelkách od MyDannie

Nechci ustrnout na jednom bodě a rozhodně nechci zkracovat čas, který věnuji výrobě každého jednotlivého šperku, jen za cenu zachování stávajících cen. Věřím, že poctivá práce se na špercích projeví a že má smysl za takový pečlivě vypracovaný kousek zaplatit více. Ostatně, tyto peníze se vám zákazníkům vrátí - budu díky nim mít více prostoru investovat, zkoušet nové materiály a techniky a mít rezervu v případě, když se zrovna nebude dařit. Bylo to pro mě těžké rozhodnutí, ale pokud bych se k tomuto kroku neodhodlala teď, možná bych musela časem se šperky skončit a to by mi přišlo škoda - práce šperkařky mě totiž moc baví, za těch pár let jsem už ušla kus cesty a těším se, co dalšího mi tahle cesta přinese :)

A na závěr dobrá zpráva - zdražení proběhne až od 1. 9., takže máte zatím čas vybírat za staré ceny a třeba si konečně dopřát ten vysněný kousek, nad kterým už nějakou dobu uvažujete :)