Larimar...“The new age stone“

Kabošon Larimaru v kvalitě AAA+ (nejlepší co jsem kdy viděla)

V poslední době se všichni potkáváme s tímto nebesky modrým, jako z mořské pěny zrozeným kamenem, ale co o něm vlastně víme? Já donedávna skoro nic, a tak jsem se rozhodla podělit se o nabyté vědomosti

NALEZIŠTĚ

Larimar je kámen pocházející z jediného místa na světe – čímž je pohý kilometr rozlehlé naleziště v Dominikánské republice. To činí Larimar jedním z nejraritnějších kamenů na světě. Je 20 krát vzácnější než například Tanzanit ! Nikde jinde na světě nevznikly stejné „geologické“ podmínky pro vytvoření tohoto kamene.

CO JE LARIMAR ZAČ

Technicky vzato je Larimar pektolit, pektolity jsou velmi běžné kameny, ovšem on jediný má tuto překrásnou a unikátní modrou barvu. Ostatní pektolity jsou bílé, či šedavé.Dodnes se neví, jak jeho zvláštní modrá barva vůbec vznikla.

Larimary mají proměnlivý vzhled od bělavě modré, modrozelené až po tu nejkrásnější zářivě nebesky modrou. Každý kousek je jiný, dva stejné larimary neexistují. Jejich kresba připomíná mořskou pěnu, či oblohu...mně osobně i zamrzlá okna.

Larimar (respektive  jeho ložisko) byl objeven geologem Miguelem Mendezem,  v roce 1974. Tento pán dal Larimaru také jeho pěkné jmémo- LARI – po jeho dceři Larisse, a MAR (jako moře- španělsky)

Jinak se také larimaru říká kámen Atlantidy.

JAK SE TĚŽÍ

Co se těžby Larimaru týče, je extrémně problematická, nejen že ložisko je nepříjemně špatně dostupné, ale navíc leží v oblasti častých hurikánů, a tak není výjimkou, kdy se těžba stojí i 5 měsíců v roce. Těží se pouze ručně, ručními nástroji, kdy těžaři sledují malou žilku a vysekávají její kousky. (hezky jako ve středověku) žádné použití trhavin nepřipadá v úvahu. Tím je těžba drahá a také produkce není nijak velká. Nejlepší kousky se nacházejí 300 -400 metrů pod zemí, což než se tam dotyčný svalovec prokope nějaký čas trvá :-)). A když se tam konečně prokope, přijde hurikán, zaplaví doly , a 6 měsíců nelze dělat nic. Pak se zjistí, že štolky jsou zničeny nenávratně. Toto vše přispívá  k menší dostupnosti a vysoké ceně tohoto jedinečného kamene. Vytěžené kameny se ihned rozřezávají na silnější pláty,  a zatřídí se dle kvality.

Takto se larimary prodávají

Larimar- surový AAA až AAA+ (Podle toho jak se nám jej povede zpracovat)

Larimar surový "blízký kvalitě AAA

Pouhých 10 % vytěženého Larimaru má šperkovou kvalitu. A jen 3% jsou v kvalitě AAA. Vytěžení ložiska se předpokládá během 8-10 let (cena Larimaru pak nejspíš vzroste astronomicky).

Jak kvalita AAA vypadá zpracovaná  v praxi

 

Jak se vlastně hodnotí „kvalita larimaru“

Nejdůležitější roli hraje barva a kresba čím výraznější a zajímavější kresba a modř, tím lepší. Případná průsvitnost je rovněž plusem, a  dále samozřejmě,  hraje roli už klasická  nepřítomnost defektů (například kousek horniny , hluché místo v kresbě atd) Nejlepší  - opravdu modré!!!! larimary jsou AAA nebo dokonce AAA+  bělavé „bledničkové kousky“ jsou cenově zcela jinde. (Ne že by byly levné a nebyly také moc pěkné...)

Kvalita takzvaně "Blízká kvalitě AAA"

Proč je cena Larimarů na internetu tak kolísavá?

Není složité na to odpovědět

Rozhoduje kvalita  a hmotnost kamene, typ brusu, kvalita zlatnické práce pokud je kámen zasazen a ryzost kovu v němž  je kámen zasazen.

Nejvýhodnější jsou tenčí destičky s krásnou kresbou.  U buclatých kabošonů narůstá hmotnost s jejich výškou a tím i cena. Kamínky, které máme a budeme mít k dispozici jsou většinou právě tyto destičky, aby krása vynikla a cena tohoto báječného drahokamu byla dostupnější. Vybírali jsme jen ze suroviny AAA a blízká kvalitě AAA (já jsem totiž děsně vybíravá

Část zpracovaných larimarůje již u nás v obchůdku na tomto okazu, surové kousky z tohoto blogu teprve na své zpracovní čekají. 

Tak doufám, že jste dozvěděli něco nového! Tímto způsobem bych ráda popsala i čaroit, sugilit, silicit, rovněž "New Age Stone"

Vaše Saffron