Nejspíš to znáte všichni. Když už nějaký ten čas tvoříte, nevyhnutelně se vám doma začnou hromadit zbytky. Pokud tedy zrovna nepatříte k těm, co je hned nekompromisně vyhazují. To já nedělám. Asi mi to přijde škoda. Říkám si, že i ty zbytky si zaslouží nějak důstojně dožít. To je pak občas dáváme dětem, aby si je pomalovaly. Anebo se rozhodneme jim vdechnout nový život. Když je nějaký odřezek jó hezký, tak z něj vyrobíme zvířátko-nezbytkáčka.

    

Těch odřezků už máme fakt hodně. Asi tři banánovky, možná víc… Můj muž, kterému začíná být v dílně těsno, občas nadhodí, že je prostě odveze do sběru. „Ještě počkej…“, říkám mu. Nedávno jsem si k jedné z těch velkých krabic sedla a začala ty zbytky přehrabovat. Chvíli mi trvalo, než se mi podařilo popustit uzdu fantazii a všechny ty větší i menší kousky mi přišly úplně nepoužitelné. Pak jsem vyštrachala tohle:

Hmm, divný. Ale je to vlastně taková docela hezká zvlněná krajinka, když se to natře na zeleno, nemuselo by to vypadat špatně. K tomu pak přidávám ještě pár dílků a nacházím dokonce i stromečky. Jehličnatý. Takže to bude les. Dobrá…

image  image

V lese musí být spousta zvířátek, to dá rozum. Hrabu dál… Asi jako první nacházím veverky. Těch máme fakt spoustu, máte se ještě na co těšit! :-) Do lesa mi zatím budou stačit dvě. Jo, a to na konci? No to je přece úplně jasná liška!

 

Vlka jsme v nabídce nezbytkáčků měli už dřív, tam to bylo jasný hned. A v jednom pidikousku jsem dokonce našla i jeho mláďátko, paráda!

 

Po chvíli usilovného pátrání nacházím i daňka (trochu divného, pravda, ale komu by to vadilo, že?), sovu a ježečka. Už se nám ten les pěkně zaplňuje…

 

 

 

A tohle? To měl být původně taky ježek. Ale v poměru k ostatním zvířátkům byl fakt obří, tak je z toho nakonec docela ucházející divočák.

Co by to bylo za lesní sbírku bez jezevců? Hledám dál a nacházím dva dostatečně jezevcoidní kousky. Jo, to půjde… A jak! Jsou to fešáci, nemyslíte?

K rozmanité lesní rodince postupně přidávám ještě zajíce, datla a lasičku.

A nebyl by to ten pravý les, kdyby v něm chyběli medvědi. Takže hledám, ale ty odřezky jsou fakt dost divné a najít v nich něco, co by aspoň vzdáleně připomínalo medvěda, je fakt fuška. Nakonec se ale povedlo i to. No i když povedlo, to je možná přece jenom dost silné slovo. Jsou to takové dvě hroudičky šplhající po stromě. Takže asi baribal. Dětem to ale určitě vadit nebude.

 

A tak se narodil les… Ze zbytků, které by jinak skončili na sběráku. Dáváme je do prodeje a doufáme, že někomu udělají radost. Upřímně ale přiznávám, že až si je někdo koupí, bude to tentokrát těžké loučení…