Dobrý den milé čtenářky a čtenáři.

     Jsem výrobce razítek, ale hlavně také malířka, kreslířka a grafička zde Monickaz a Monickaz1 a ráda bych Vás seznámila tentokráte s rozdílem mezi originálně ručně rytými razítky  a razítky gelovými.

     Jak z názvu slyšíte, tak je rozdíl jak v technice výroby, tak ve vlastnostech razítek a také jejich trvanlivosti.

     Nechci zde psát dlouhé články a tak půjdu k věci.

 

     Originálně ručně rytá razítka.

Razítka vyrobená technikou linorytu, jde o tisk z výšky (kdo nezná vyhledá si), ale jde o techniku, kde se razítko navrhne, nakreslí, pak překreslí na matričku a poctivě se ručně vyrývá do speciálních materiálů k tomu určených. Tiskne stejně jako u jiných razítek vystouplá plocha. Já používám dva materiály.

1) Akrylovou gumu - speciální, přímo k tomu určená. Krásně pruží, je měkčí než druhý materál (lino) a skvělě se s ní tiskne. Není potřeba podložky pro změkčení.

Použití nejčastěji na papír, i na strukturovaný, ne však moc, ale u menších razítek také tiskne krásně. Dále na látku, keraplast, moduryt, plastelínu, na pečivo, koláčky aj.,  do keramiky bych raději užila z měkčeného lina, ale tiskla jsem také těmnito razítky s dětmi v hodinách VV. Trvanlivost se však hrubou keramickou hlínou zmenšuje. Výsledky super. Hloubka tisku max. 7 mm.

Výhoda: Tiskne i veeeeeliká razítka. Vyráběla jsem největší cca 10 x 10 cm. Ale šlo by i více. Hranicí zůstává cena takového razítka. Velkou výhodou je i možná hloubka razítka (viz. výše).

Trvanlivost. Dle mého názoru neomezená. Při dobrém zacházení nezničitelná. Razítka z tohoto materiálu vyrývám již 6tým rokem a razítka která mám jako prvotiny ještě doma jsou super. Guma se nerozpadá, neměkne, nebortí se, nepraská, je stále jako nová, bezvadnéééé. Jen pozor na mechanické poškození. Samozřejmě když zaberete a rýpnete úmyslně a silou můžete si razítko zničit. Kdopak by to však dělal??? A pozor na agresivní barvy či ředidla, to je ale jasné, je to akryl.

    Pro zasmání - setkala jsem se s tím, že mé ratolesti je roznípaly, rozryly rydly - třeba zrovna ty pro Vás a já dělala znovu... no chtěly mi pomoci... A jedné p. je rozkousal pejsek :-D :-D :-D 

 

2) Lino měkčené (softcut) - speciální, k tomu určené. Nepruží, ale také krásně tiskne. Pro super tisk na papír je lépe použít nějakou podložku - noviny, pěnovou hmotu, gumu a pod.

Použití  na papír, na látku, na pečivo, koláčky, výborné do keramiky, keraplastu, modurytu, plastelíny a pod.. Tiskla jsem s dětmi v hodinách VV. Výsledky super. Lino je dostatečně tvrdé a hlína ani nic podobného jej nepoškodí. Hloubka tisku omezena výškou materiálu max 3 mm.

Nevýhoda: Při velkém rozměru spíše tisk do hlíny, keraplastu, modurytu, plastelíny a pod. Na papír je lépe zvolit při větší velikosti cca od 3 - 4 cm razítko z akrylové gumy. 

Trvanlivost. Dle mého názoru neomezená. Při dobrém zacházení nezničitelná. Razítka z tohoto materiálu vyrývám také již 6tým rokem a razítka která mám jako prvotiny jsou skvělé. Lino se snad ničím nepoškodí, je dostatečně tvrdé, je stále jako nové. Poškodila by až dosti hrubá síla.

 

Barvy, čištění.

Na originálně ručně rytá razítka je možné použít jakékoli barvy dostupné na tisk s razítky, i barvy na bázi oleje a dokonce třeba i tempery či anilinky :-) Také barvy pro tisk na látku, lepidla, akryly. Důležité je včas a dobře vymýt. Vymývat můžete jemným kartáčkem. Vysušit ubrouskem. Z barvy na tisk s razítky stačí použít vlhčený ubrousek.

 

     Razítka gelová.

     Razítka vyrobená z polymerové hmoty pomocí osvitové jednotky. K jejich výrobě je potřeba zhotovit grafický návrh. U razítka stejně jako u ostatních tiskne vystouplá plocha.

Polymer - je speciální, přímo k tomu určený. Krásně pruží a krásně se s takovým razítkem tiskne. Není potřeba podložky pro změkčení. Pokud ano, při velkém formátu použijeme.

Použití nejčastěji na papír, i na strukturovaný, ne však moc, ale u menších razítek také tiskne krásně. Dále na látku, keraplast, moduryt, plastelínu, na pečivo, koláčky aj.,  do keramiky bych raději užila z měkčeného lina, nehledě na to, že gelové razítko má omezenou hloubku tisku cca 0,5 - 1 mm (max 1,5 mm, dle polymeru). 

Trvanlivost. Razítko není tak stabilní jako originálně ručně rytá razítka, což ale vychází z materiálu. Při dobrém zacházení vydrží dlouho, cca rok a půl - 2 roky (možná déle). Razítka z tohoto materiálu  vyrábím asi rok a půl a musím uznat že správné skladování se opravdu vyplatí. Jelikož jsou razítka vyráběná pomocí osvitové jednotky, tak jim sluneční svit a i uchovávání na světle vadí, což mnoho výrobců neuvádí a rozpadají se, praskají, drolí... Jsou super na rychlé použití a pokud si je chcete uchovat déle musíte ve tmě a po práci očistit a uklízet. 

Barvy, čištění.

Na polymerová - gelová razítka je lépe použít barvy dostupné na tisk s razítky, avšak barvy na bázi oleje by je mohly poškodit. Můžete použít dokonce tempery či anilinky :-) U barev pro tisk na látku, lepidla, akryly bych se dívala na složení, aby polymer nějak nepoškodily. Důležité je včas a dobře vymýt. Vymývat můžete jemným kartáčkem. Vysušit ubrouskem. Přikrýt tvrdou fólií a uchovat ve tmě.

 

     Všechna razítka by se měla uchovávat čistá a na rovné podložce, aby nedošlo k otlačeninám, pak následně ke špatnému tisku. U linorytových razítek k otlakům nedojde, to až při dlouhodobém zatížení.

 

     Výběr razítek je na Vás, co Vám více vyhovuje a pokud se rozhodnete vybrat si u mne, což budu ráda, můžete do poznámky kdykoli poznamenat změnu materiálu, a já případnou změnu ceny. :-)

     Přeji krásný den. Monika Ž.