O magických čtvercích a osobních jantrách jsem už napsala blog přesně  před třemi lety, v lednu 2010.

Naleznete ho zde

protože jsem se dostala opět o kousek dál, pokud se týče tvorby, napadlo mně, že mohu horoskopy a osobní jantry nejen malovat na minerály, sklo, ale že je mohu vypracovat vlastně celé formou cínování.

takže první originál pro konkrétního člověka je zde

image

Tohle je osobní jantra  člověka,  narozeného 16. 11. 1968, kdy součet každého řádku a|ť již vodorovného,svislého, nebo v diagonále dává součet 101. Součet bývá samozřejmě u každé jantry jiný.

Osobní jantrou se magický čtverec stává pouze tehdy, použijete-li při jejím vytvoření data narození nějakého člověka, protože tím se k němu bude vztahovat osobně.

 

Numerologické jantry jsou zvláštní druh magických čtverců, sestrojených pro určité konkrétní účely jako talismany nebo pro věštění. Magické čtverce takovýmto způsobem vlastně vznikaly - původně totiž byly všechny jantrami. Všechny jantry jsou vlastně mandaly. Mandala je zpravidla kruhová kresba nebo mozaika vytvořená kolem ústředního bodu, která symbolizuje univerzum. V Indii se objevují dva typy mandal známé jako jantry, a sice jantry obrazové a jantry v podobě magického čtverce-numerologické.

Slovo jantra pochází ze sanskrtu a znamená ochranu. Kořen jam-znamená držet, udržovat, trána znamená být pod ochranou, chránit, přivézt v bezpečí. Jantra tedy chrání a osvobozuje.

 

Na čtverce a jantry se můžeme dívat z pohledu energií, kdy podstatu janter tvoří to, co bychom mohli nazvat "tvarovou energií" či "formou energie", v představě, že každý tvar vysílá přesně danou frekvenci a energetický vzorec. Ukázkami prastaré víry v tuto energii tvaru mohou být jantry a mandaly používané ve východní filozofii, Davidova hvězda, pěticípá hvězda, křesťanský kříž, pyramidy a podobně.

V západním světě se rozšířily magické čtverce hlavně v jejich spojení s planetami, kdy postupně docházelo k propojování čísel odpovídajících planet s políčky magického čtverce. A tato tabulka měla posílit vliv určité planety na toho, konkrétního člověka. Magické čtverce patřily ve středověku a na počátku novověku k velmi častým objektům využívaných v léčebných, magických, astrologických a jiných souvislostech.

Astrologické jantry se používaly – hlavně kdysi – když byla nějaká planeta v horoskopu poškozena a pro každou planetu existoval magický čtverec, vyrovnávající nepříznivé vlivy . Toto vytváření mělo svá pravidla, jak se můžeme dočíst v některých starých knihách.

 

Osobní jantru vám mohu vytvořit jako přívěsek ozdobený nějakým minerálem, mohu ho udělat větší na zeď, nebo jako možnost postavení na stůl atd. Velikost této konkrétní jantry je  4x4 cm.