Pojmem bižuterie označujeme prakticky jakékoli drobné doplňky, které nemají užitnou hodnotu, ale lidé je už od pravěku nosí pro svou touhu zdobit se. Prapůvod má bižuterie v ochranných amuletech, které při sobě mívali pravěcí lidé a bývaly ze dřeva, lastur, kamenů, zubů a kostí. Dlouhé stovky let byly nejužívanějšími materiály sklo a kov (železo, měď, cín, bronz, stříbro), šlechta se krášlila zlatem se vsazenými drahými kameny. Pro ozdoby z drahých materiálů se postupně vžil termín šperk. Stačilo několik tisíc let a animální potřebu ochrany před zlými silami nahradila především touha zdobit se pro pocit vlastního půvabu a posílení sebejistoty. V dnešní době je sortiment bižuterie neuvěřitelně široký. Bižuterie jsou někdy dražší než šperky z drahých kovů, zvláště když jsou vyráběny ručně. Ale víme, jak o bižuterii pečovat, jak se o ni správně starat, aby nás krášlila co nejdéle? V prvé řadě si musíme ujasnit to nejpodstatnější: bižuterie je ozdoba, nikoli užitná věc (na niž máme přece jen jiné nároky). Prakticky každý povrch (včetně zlata a stříbra) reaguje s okolním prostředím, pokud tedy chceme, aby nám bižuterie vydržela co nejdéle, dodržujeme při jejím nošení základní pravidlo - bižutérii navlékáme jako poslední a sundáváme jako první!

K poškození bižuterie dochází nejčastěji působením těchto faktorů:

  1. mechanické působení - roztržení, natažení či pokřivení
  2. chemické působení (především se to týká kovových a plastových částí) - veškeré kosmetické pleťové a vlasové prostředky, agresivní pot, v žádném případě s bižuterií nenavštěvujte kadeřníka (permanentní styling - původně trvalá - má bohužel trvalý vliv i na bižuterii).
  3. fyzikální vlivy - máme na mysli světlo, prach, vlhko, vodu nebo intenzivní horko (např. sauna). Většina kovových částí bižuterie je galvanována a zejména na stříbrnou galvaniku má světlo ničivý vliv. Některé komponenty (například drát) bývají lakovány, a pokud se na nich dlouhodobě usazuje prach, jejich povrch zmatní, naruší se a časem může i korodovat.

Jak bižuterii uchovávat?

V ideálním případě ve tmě a omezme všechny vlivy na minimum. Praxí se velmi osvědčily různé typy stojanů na bižuterii, které ale nepostavíme na přímé světlo, spíše je umístíme do tmavšího koutu. Ideální jsou šperkovnice. Šperky a bižuterii uchrání před světlem i prachem, a ještě v nich budeme mít pořádek.