Péče o stříbrné šperky

Stříbrné šperky mohou být lesklé, matované nebo třeba patinované.

Povrch stříbrných šperků je potřeba čistit, aby byl stále v původním stavu. Stříbro na vzduchu oxiduje, neboli potahuje se tenkou vrstvičkou šedavého povlaku, který časem nabírá na intenzitě. patinované šperky mají povrch ošetřený speciálními přípravky a tmavý povlak je na nich záměrně. U leštěných ploch může časem docházet také k jejich ztmavnutí.

Jak předcházet ztmavnutí?

Šperky doporučuji :

ukládat na místa s minimální vzdušnou vlhkostí (šperkovnice, šuplíček toaletního stolku, ...)

sundávat během sportovních aktivit ( tělo vylučuje více potu, který proces zčernání urychluje)

sundávat před koupelí, sprchou, návštěvou bazénu

sundávat během aplikace kosmetických přípravků (krémů, parfémů, olejů...)

nevystavovat kontaktu s chemickými prostředky (saponáty, čističe...)

sundávat během manuálních prací (úklid domácnosti, zahradničení,...), kde hrozí nejen ztmavnutí, ale i mechanické poškození

odkládat před spánkem (zamezíte nejenom kontaktu s potem vylučovaným během spánku, ale i případným poraněním nebo deformaci šperku)

Jak šperky čistit?

Po sundání je nejlepší otřít je suchou vatičkou nebo hadříkem či papírovým kapesníkem. Pro navrácení zašlého lesku lze použít přípravky určené na čištění stříbra nebo speciální utěrky. Tyto přípravky se prodávají v drogeriích. Další variantou, kterou doporučuji, je vyhledat zlatnictví a klenotnictví, kde Vám šperk profesionálně vyčistí. 

Šperky s kameny a přírodninami vyžadují speciální péči.

Kameny (polodrahokamy a drahokamy) a perly nevystavujte extrémním teplotám a silnému slunečnímu svitu. Kameny mohou zahřátím blednout nebo dokonce prasknout. Perly jsou na péči ještě citlivější a po sundání je vhodné je vždy očistit vlhkým hadříkem. 

Přírodniny jako je korál, dřevo, kůže, parohovina apod. je potřeba uchránit kontaktu s vodou a zacházet s nimi šetrně a chtánit před poškrábáním.

Pokud si nejste jisti, jak správně se svým šperkem zacházet a pečovat o něj, nikdy nic nezkazíte kontaktováním prodejce nebo přímo autora šperku.