Úplety z vlny, ať už z ovčí či z lamy alpaky, vyžadují trochu jinou péči než pleteniny ze syntetické příze, proto jsem se konečně rozhoupala a sepsala krátké seznámení s vlněnou přízí a jednoduchý návod, jak se o ni starat.

Správná péče napomáhá vysoké funkčnosti tohoto materiálu, dlouhé životnosti a přetrvávající kráse. Ač se může zdát, že vlněné vlákno je méně pevné než umělé, věci, které si upletete, Vám mohou při správné péči vydržet celý život a přinést Vám spoustu radosti.

Je důležité rozlišovat, zda jde o klasickou vlnu bez  úpravy, či zda při výrobě byla použita speciální úprava superwash, která má zajistit vyšší odolnost vlákna. Vlněné vlákno má šupinovitou strukturu. Pokud je mokré, jednotlivé šupinky se otvírají a snadněji mohou do sebe zapadnout a spojit se, tím vzniká plstění. U úpravy superwash výrobci pokryjí vlákno speciálním „filmem“ a tím šupiny uzavřou. Díky tomuto filmu je příze odolnější, ale zároveň na sebe obtížněji váže lanolin, který napomáhá vyšší voděodolnosti.

Toto merino s úpravou superwash je možné prát v pračce na 30 stupňů na speciální program. Nejjistější je však praní v ruce, které se používá i u čištění merina bez úpravy. Není nutné prát tak často jako běžné textilie, vlna má samočistící schopnosti a nejlepší je ji nechat občas profouknout. Časté (a hlavně nesprávné) praní může snížit životnost výrobku.

Pereme bez prudkého střídání teplot a mechanického tření ve vlažné vodě. Můžeme použít speciální prací prostředek na vlnu či jemný šampon, aviváž na vlněné věci nepoužíváme. Z úpletu pouze jemně vymačkáme vodu, nijak ho nekroutíme. Mokré vlněné vlákno je totiž daleko méně pevné a může se snadněji poškodit. Úplet můžeme zabalit do ručníku, který rychleji odsaje přebytečnou tekutinu. Sušíme nejlépe ve vodorovné poloze. Úplet v mokrém stavu vytvarujeme do požadovaného tvaru. Nedoporučuje se sušit na přímém slunci, i když se musím přiznat, že já toto pravidlo nedodržuji a nikdy se pletenině nic nestalo, ani barvičky nebledly.

image

Vlna mnou barvená nevyžaduje žádné speciální zacházení oproti průmyslově barveným vláknům. Barva nepouští, nemělo by se tak stát ani při prvním praní (pokud ano, kontaktujte mě, ráda bych o tom věděla) pro zafixování barev je možné do lázně přidat trošku octa.

Používáním může vlna nepatrně pouštět chloupky či jemné žmolíky (záleží vždy na konkrétní sérii, druhu vlny a způsobu předení a seskání), většinou stačí obrat chloupek rukou a postupně se vlákna zatáhnou a žmolík se už nevytvoří.