Letošní předjaří opět trhalo teplotní rekordy. V únoru jsme se opalovali v tričkách a i obezřetnější příroda kolem nás se nechala zmást a nastartovala svůj jarní program.


V předstihu kvetly sněženky, bledule, talovíny a křivatce.

nutrie říční
Nutrie vyváděly mladé.

čejka chocholatá
Rekordně brzy přiletěly i stále vzácnější čejky.

majka obecná
I tajuplné majky vylezly z děr mnohem dříve než v minulých teplých jarech.

 

Drsný lék na hospodářský růst, týrané životní prostředí  a mezilidské vztahy

A pak k nám dorazila ta neviditelná chlupatá kulička. Prý od jakéhosi netopýra z druhého konce světa. Během pár týdnů změnila téměř vše, co jsme měli léta hluboko pod kůží zažité a zautomatizované. Mnohými kritizovaná povinná denní školní docházka se ze dne na den mávnutím kouzelného proutku změnila v tak vyzdvihované individuální domácí vzdělávání. Spousta rodičů tak opustila práci a skončila doma ve funkci učitele. Ulice a hromadné dopravní prostředky se pomalu vyprázdnily. Spousta firem omezila svoji činnost či dokonce zcela zavřela a zaměstnanci se ocitli doma na různě dobře či hůře placené dovolené. Panika naplnila obchodní centra a naše zčistajasna naducané spíže rýží, moukou a droždím naplnily státní kasu dépéháčkem a spotřební daní jako nedávno při šílenství před Vánočními svátky klidu. Co víc bychom si vlastně mohli přát?

Kolem nás však začal obcházet i strach. Naše krásné značkové outfity, mnohdy ještě od Ježíška či z povánočních slev, jsme doplnili o roušky a jednorázové rukavice. Místo luxusních parfémů voníme dezinfekčním gelem, slivovicí, denaturákem či mýdlem s arganovým olejem.

Hurá do přírody 

Omezila se letecká i automobilová doprava. Dočasně si oddechly komíny mnohých závodů. Záhadno kam zmizely oxidy dusíku, polétavý prach a z nebe se vytratily kondenzační čáry od letadel. Už ani ty chemtrails tam konspirační hledači nenaleznou. Vzduch se vyčistil, vše se zklidnilo a příroda si od nás trochu oddechla. Chtěla nám za to poděkovat, a tak slunečními paprsky, švitořením ptáků a pučící zelení nás tahala od domácího učení, karantén, homeofficů, šicích strojů a omezení pohybu alespoň na chvilku ven, na krátkou procházku. Abychom se zhluboka nadechli do svých strachem a čtyřmi stěnami sevřených plic a nachytali si dostatek vitamínu D na podpoření imunity, i té psychické.

Bez ochrany ni krok
Čím dál více lidí se stalo ohleduplnými, i díky vládním příkazům, ke svému okolí a na cestu za humna si vzalo roušku či jinou pokrývku dýchacích cest. V tichu přírody jsme si ji pak sundali.

image
Rozkvetly meruňky, které pak záhy zmrzly. Takže na ovocné rýžové nákypy z těch našim superzásob můžeme v létě asi zapomenout.

dřín
Rozkvetly dříny

image
I jilmy, obsypané včelami

kalina bodnantská
Dokvétají voňavé zimní kaliny

violka vonná
S každým závanem teplého vánku cítíme vůni fialek

zlatice
Zlaté pruty zlatice nám také náladu pěkně jarně pozvedly, ještě že ta čínská potvora k nám nedorazila už někdy kolem posmutnělých tmavých pošmourných Dušiček. PS: její semena prý testují v Orientu právě proti této Covidové kuličce.

devětsil lékařský
Rozkvetly devětsily. V nížinách povětšinou ty červené lékařské, ve vyšších polohách spíš ty bílé.

 

Rozkvetly i plantáže podbělu lékařského. Čaj z těchto žlutých voňavých sluníček je vhodný právě na plíce, průdušky a suchý, štěkavý, dávivý kašel.

dvizna
Na suchých místech se připravují i divizny, které vykvetou v létě, aby nám opět přispěly do čajů na naše potenciálně ohrožené dýchací cesty.

chřest lékařský
Už leze i chřest a spousta medvědího česneku, kopřiv, popenců, polníčku a dalšího bejlí, které můžeme okusovat a dává nám naději, že bude co jíst, i kdyby nám zavřeli obchody. 

 

Domácí a zadomácí výuka

Výlety ven můžeme využít i pro vzdělávání dětí. Látku tak pochopí lépe než z učebnic, notebooků a vytištěných pédéefek. Právě rozkvetlé byliny, keře i stromy jsme zapsali a splnili tak úkol z Přírodopisu. To, že jsme při tom viděli i datla, strakapouda, mlynaříka a spoustu dalších ptáků je takový milý bonus.


A tady zrovna kombinujeme fyziku se zeměpisem a ještě vypálíme trochu stařiny, aby to tam v létě víc kvetlo.

Při vyzkoušení detektoru kovů trošku pochopíme, jak fungují cívky, rezonance a ještě najdeme v zemi spoustu starých kovových cosi. A stihneme si v lese i rozdělat oheň a uvařit čaj. To by se asi v kamenné škole podle vyučovacích plánů a osnov nedalo. Proto tuto dobu k trošku jiné výuce maximálně využijme!

Práce, tvorba, obživa

A přitom zbyde i čas na práci. Šicí stroj nemáme, proto jsme se nemohli účastnit skvělé dobrovolně solidární nevládní akce „Roušky šije celé Česko“, ale můžeme aspoň švadlenám poradit, ať si za ně nechají občas i zaplatit, přeci jen ten materiál a čas a opravy strojů něco stojí. A švadlenám, pro které je to 100% živobytí, rád prozradím i chlapský nápad na další období: Vrhněte se na sladěné stylové trojdílné plavky, v létě to bude IN, COOL a SAFE :)


Tady je něco málo z dodělaných objednávek ze dřeva a kamení.

 

A tímto se překlopím k poslednímu odstavečku. Přeci jen jsme na Fleru, takovém virtuálnímu domovu národa drobných i větších řemeslníků, tvůrců, výrobců, umělců. Někdo má tvorbu jako koníčka či drobný přivýdělek k mateřské či důchodu. Ale mnozí z nás jsou živnostníci, pro které je to jediný zdroj příjmů. A jak to zatím vypadá, v době koronakrizové i (věřím, že blízké) pokoronakrizové se rozhodl stát vypomoci hlavně zaměstnancům. A na většinu živnostníků se asi se státní výpomocí nedostane.

Podpořte, prosím, drobné živnostníky

Zkuste prosím Vy, kteří nějaké jisté příjmy máte, podpořit drobné živnostníky, tvůrce, ale i české farmáře a zelináře a kupte si od nich něco. Podpořte je a přitom si udělejte radost. Udržíte je tak při životě. Protože jinak budeme časem odkázáni jen na dovoz a nadnárodní molochy. Jsme fakt šikovný národ, který umí téměř svépomocí vyrobit i nanoroušky, respirátory či dýchací přístroje a spousty našich tvůrců a řemeslníků nejen, že se snaží udržet mnohá již téměř zapomenutá řemesla, ale věci vyrábějí pěkné, funkční a kvalitní. Narozdíl od mnohých dovozových...
Podpořte proto české šikuly.

A pak, až to přejde, si všichni dáme v nějaké naší oblíbené restauraci něco dobrého k jídlu a k pití, aby nezůstaly také natrvalo zavřené.

Přeji všem pevné zdraví a nezdolné slunce v duši Štěstí