Nevím jestli je to předvánoční atmosférou přivádějící mě k zamyšlení, nebo zvláštním stavem mysli bez závislosti na ročním období - cítím potřebu vyjádřit pocity, které mi obyčejně jdou popsat jen těžko.

Cítím vděčnost.

(Vlastně je to smutné, že tak základní zpětná vazba pro okolí se mi vyjadřuje tak těžko. A jak pozoruji, nejsem v tom sama. Kdyby se nám podařilo být v tomhle směru trochu otevřenější, myslím, že by se nám spolu žilo mnohem příjemněji.)

 

 image

 

Vděčnost za to, jaký život žiji, za to, co jej naplňuje, za lidi, kteří se v něm pohybují.

Za to, jaký nabral směr. Před pár lety jsem měla více než skutečný pocit, že se řítím nekontrolovatelně přímo k zemi, jako letadlo, kterému vypadly motory.  K zemi, kde bude následovat nevyhnutelný konec, ze kterého se už nevzpamatuju.

 

 image

 

A najednou jsem znovu ve vzduchu, mimo všechny letové koridory, a směřuju dál za obzor s plnou kontrolou nad letem. Co se to vlastně stalo?

Za posledních přibližně pět let se toho v mém životě změnilo opravdu dost. Děkuju těm, kteří mi pomohli, kteří mě doprovodili kousek cesty a ukázali krásy světa. Knihám, které jsem přečetla a které mi pomohly změnit pohled, který jsem měla na sebe, na ostatní, na život.

 

 image

 

Kdybych psala do magazínu svojí fakulty, poděkovala bych škole za to, čemu mě vystavila a co mi pomohla zjistit.

Tohle jsou ale stránky Fleru, kterému rovněž patří mé velké díky.

Pomohl objevit, že věci, které vytvářím, někoho zajímají - i jiné lidi kromě kamarádů a rodiny (u kterých jsem měla často podezření, že mé výtvory obdivují jenom ze slušnosti).

No fakt! Někomu se líbí věc, kterou jsem vytvořila! Opojný pocit :) A teď si ji někdo dokonce koupil! Je to vůbec možné?!

Původně jsem tady začala s korálkovými šperky. Díky Fleru jsem mohla prozkoumat možnosti své tvorby a pak postupně přejít k něčemu jinému, co mi v současné době mnohem víc vyhovuje. Úplně od nuly jsem se naučila skládat origami a byl to zájem zákaznic (převážně žen, i když u mě nakupují i muži), který mě vedl k dalším pokusům s papírem. Zavedl mě do oblastí zcela nepředvídaných - třeba do oblasti šperků, kde bych na začátku origami opravdu nečekala.

 

image

 

Můj obchod tady na Fleru je pro mě důležitý. Z finančního hlediska není tvorba něco, co by mě živilo a asi bych ani nechtěla, aby tomu tak bylo. Naplňuje mi ale několik důležitých potřeb.

Potřebu vyrábět věci rukama - moje zaměstnání je intelektuální a většinu času působím v nehmotných sférách lidské mysli. Jediný "hmotný" výstup představují zprávy, které jsou ale vpodstatě formalita. Vždycky jsem se věnovala drobným, piplavým činnostem, je to pro mě způsob jak se zklidnit, jak odlehčit hlavě, která může v tu chvíli jet na volnoběh a cestovat kam chce.

Potřeba vymýšlet pořád něco nového, objevovat a vynalézat.

Dále je tu potřeba vytváření krásného, vlastně zdobit, ale podle jisté osobní estetiky a nikoliv bezúčelně. Nakolik jsou moje výrobky krásné ať posoudí každý z vás sám pro sebe. Pro mě jsou pěkné.

Také potřeba vnějšího ocenění.

A v neposlední řadě nutkání nakupovat papíry, které tímto můžu zpracovat a nehromadí se mi doma. Teda hromadí, ale ne tak rychle ;)

 

image

 

Velmi si cením možnosti přinášet vám do života něco pěkného, předat vám něco ze svého pohledu na svět (nevím, proč tu potřebu mám, ale je velmi silná a neustále mě naváží do nových projektů.)

Děkuji všem, kteří zabrousili do mého obchodu a porozhlédli se tam.

Těm, kteří si objednali některý z mých výrobků.

Vám všem, kteří jste mi dali důvěru a nechali si do svých domovů nebo pro své blízké vyrobit něco na zakázku.

 

Děkuji Fleru a vám všem, členkám a členům flerové komunity. Vám, kteří dáváte Fleru život a tvoříte z něj místo, kam se každý den ráda vracím.

 image