Máte také rádi zvuk větru prohánějícího se korunami stromů? Procházky naboso po hebkém mechu v létě, vodopád zlatého listí na podzim?

Pak vám asi nemusím říkat, že LES není jen řada stromů vedle sebe, které čekají jako Jeníček s Mařenkou, až budou mít prstíky dost tlusté, aby si je bába posadila na lopatu...

Zdravý les je pestrý, barevný a v krajině má mnohem víc úloh než jen prostou produkci dřeva. Jednou z těch nejdůležitějších je starost o vodu. Když prší, voda se ve smíšeném lese zasákne do vrstvy humusu z rozkládajícího se listí, jako do houby. Když je sucho, pomalu se vypařuje a dělá to vlaho, kvůli kterému v létě do lesa tak rádi utíkáme. V naší krajině jsme ale zhusta pojem "LES" zaměnili za smrkovou monokulturu. Tam jehličí vytvoří pevnou krustu, po níž značná část vody sjede pryč a zaplavuje krajinu. Studánky s čistou vodou jsou dnes vzácností...

Nemám sama dost prostředků ani odvahy skupovat velké lesní pozemky a pokoušet na nich hospodařit tak, aby se tam mohl opět vytvořit les podobný tomu, jaké zde rostly po staletí. Proto obdivuji a fandím těm, kteří tuto odvahu mají.

Proto vzniká tato akce na podporu Nového pralesa - dnes asi 35 ha lesů pod Je štědem, kde se lidé, jimž není osud naší krajiny lhostejný, snaží změnit smrkovou  monokulturu na živoucí, pestrý a tepající smíšený les.

Jestliže byste se i Vy rádi zapojili a pomohli tak Novému Pralesu, obraťte se, prosím, na jeho webové stránky.

Máte-li jakékoliv otázky, napište buď přímo pod blog do komentářů nebo vnitřní poštou (Tree, Krajině a stromům v ní).