Také jste slyšeli termín polodrahokam? A co si pod tímto slovem představíte? Je to drahokam, není to drahokam...? Je to drahokam jen tak napůl? Jak to s tím označením tedy je?

 

Termín polodrahokam je u nás velmi zažitý a to tak, že si ho daly do názvu různé firmy a dokonce mnoho lidí, kteří s kameny pracují, ho stále používá. Ne všichni však vědí, že už se mnoho let nepoužívá, že je to název zastaralý.

 

Jak to bylo?

Do roku 1935 se za drahokamy považovaly průhledné a k broušení vhodné minerály s tvrdostí nad 8, zatímco ostatní, i když průhledné, ale nedosahující 8. stupně Mohsovy stupnice tvrdosti byly označovány jako tzv. polodrahokamy. Podle tohoto označení by však mezi polodrahokamy patřil i jeden z nejcennějších drahých kamenů, smaragd.

image

Název „polodrahokamy“ byl tedy zrušen již v roce 1935, a to vydáním nového závazného názvosloví kamenů mezinárodní organizací BIBOA se sídlem v Haagu.

image

Jako šperkové (drahé) kameny byly do budoucna označeny všechny další i průsvitné a neprůhledné minerály používané na výrobu šperků. Jak lze ale dosud často vidět, s označením kamenů jsou stále problémy.

image

Takže do budoucna už budeme vědět, že ve špercích nosíme buď šperkové kameny, nebo drahé kameny a chybu rozhodně neuděláme prostým označením minerály.

image

 

A jaký je rozdíl mezi drahým kamenem a drahokamem? Jak už víme, drahé (neboli šperkové) kameny jsou takové kameny, které se používají například do šperků, nebo jsou součástí sbírek, bez ohledu na tvrdost a průhlednost kamene.

Drahokam je minerál nebo minerální odrůda, který je cenný pro své výjimečné estetické vlastnosti a je používán na ozdobné účely. Čím vyšší lesk a jasnější barva, čistota a stálost, mechanická odolnost a vzácnost v přírodě, tím je drahokam dražší.

 

 

Více se dočtete zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Polodrahokam