Před dvěma lety jsem se vrhla na makrobiotiku. Jako bezlepkářka jsem se snažila nahradit něčím potraviny, které jíst nesmím. Vypůjčila jsem si i nakoupila literaturu, hledala na internetu a absolvovala jsem makrobiotický kurz. Nadšení postupně trochu opadlo, když jsem zjistila, že po návratu z práce stojím do večera u sporáku a vařím a vařím a vařím. Také jsem zjistila, že maso zcela vyloučit ze své stravy neumím. A tak jsem udělala kompromis. Vařím makrobioticky částečně a maso si určitě dám, ale snažím se jednou, někdy dvakrát týdně.

Naučila jsem se však spoustu skvělých receptů a o jeden z nich se s vámi chci podělit, protože je tu čas, kdy je v obchodech spousta dýní Hokaido a nám z ní velmi chutná polévka se zeleninou a červenou čočkou:

Připravíme si: cibuli, kořenovou zeleninu, dýni Hokaido, červenou čočku, trochu kvalitního oleje, maličko soli, nové koření, Umeocet a sojovou omáčku Tamari.

Do hrnce dáme cca lžičku kvalitního oleje (může být olivový, dýňový, arašídový apod.) a na něm krátce orestujeme nakrájenou cibuli a na kostičky nebo kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme dýni Hokaido nakrájenou i se slupkou na kostičky, zalejeme vodou, přidáme špetku soli a nové koření a přivedeme k varu. Povaříme zeleninu do poloměkka a přidáme červenou čočku - odhadem :-) Opět povaříme a když je vše měkké, dochutíme trochou Umeocta a Tamari a trochu povaříme. Polévka je hotová.

Pozor - solí osolíme polévku opravdu jen lehce, Umeocet i Tamari ji dochutí, já oboje používám při vaření často a vyhýbám se tím přílišnému solení. Obě ingredience se dají koupit v prodejnách se zdravou výživou.

Dobrou chuť Usmívající se