Jednoduše jsem se do včelího vosku naprosto "zbláznila".

Když jsem u prvních svíček, které jsem si koupila zjistila, jak příjemnou a voňavou atmosféru navodí, rozhodla jsem se, že si ty další zkusím vyrobit sama. Objednala jsem si včelí vosk a další nezbytnosti, které jsou k výrobě zapotřebí a začalo období mých pokusů. První svíčky byly plovoucí v ořechové skořápce. Vyrobila jsem je tehdy pro celou naši rodinu a že nás je :o) Pak jsem si dlouhou dobu vystačila s čajovými svíčkami. Postupně mě ale lákalo vyzkoušet i jiné tvary. A protože ráda experimentuji, najdete u mě i různé neobvyklé provedení.

 image      image      image

Nejsem sice včelař, ani nikdo z naší rodiny, ale odebírám 100% včelí vosk od vybraných českých včelařů. Kupuji ho ve větších slitcích a doma ho pak dál zpracovávám. Nejčastěji využívám k výrobě svíček vosk, který se získává tavením a odstřeďováním voští. Je to sice poměrně pracné, ale vzhledem k tomu jak je včelí vosk vzácný, se to vyplatí.

image      image      image

Pokaždé trochu jiný odstín žluté i trochu jiná vůně, pokaždé radost z nově vytvořené svíčky. Zapálené však voní dost podobně a to úžasně příjemnou nevtíravou vůní. Vůbec se nedivím, že se tolik vyzdvihují pročišťující účinky včelího vosku. Navíc je to přírodní obnovitelný produkt a jen pro zajímavost, jak jsem si zjistila, vzniká metabolickou přeměnou pylu a medu v těle včel (dělnic), které ho používají jako základní materiál při stavbě pláství, takže při běžném hospodaření získá včelař každoročně jen určitou část vosku, který nespotřebuje pro obnovu včelího díla. Proto je taky tak vzácný a odpovídá tomu i jeho vyšší cena.
Včelí vosk je prostě jedinečný.

A co vy?  Už jste svíčku z včelího vosku vyzkoušeli?

       image                image

 

A jestlipak poznáte, které dvě hořící svíčky z mé nabídky jsou na posledních dvou fotografiích? Mrkáček