Tento návdo není z mé dílny, ale dílny mého manžela...Usmívající se


Polotovary můžete zakoupit v eshopu - 3d výřezy polotovary


Tento postup ukáže, jak jsi vytvořit prostorovou decoupage 3d bez použití 3d papíru,

nebo modelování různých tvarů s ubrousku. Nápad pochází z mojí dílny a inspiraci

jsem hledal v inovaci techniky Decoupage. Chtěl jsem zas něco nového, něco neokoukaného.

Jestli se to povedlo nechám na Vás...



Připravíme si destičky a ubrousek.

Ubrousek, který použijeme na prostorovou decoupage, musí mít min. 2tr stejné. To znamená, že rozložený ubrousek má 2x nebo 4x opakující se motiv. Já jsem použil ubrousek, kde se motiv opakoval 4x. Pozor na zrcadlové opakování! Na obrázku je již rozstřižený ubrousek na dvě části.



Vezmeme největší destičku a natřeme bílou barvou i na vnitřních stranách okénka.


Na destičce proveďte aspoň 2 nátěry. Po natření destičku lehce obrousíme. Ubrousek si položením na stůl lícem dolu. Na destičku nanesemE rovnoměrmě lepidlo a přiložíme na ubrousek. Destička má rozměr 16x16cm, takže ubrousek bude akorát na rozměr.


Po nalepení ubrousku vystřihneme okénko tak, že nám zůstane 5mm přesah na okénku destičky. Vystřižené okénko s ubrousku použijeme na poslední nejmenší destičku. Potom podle šipek naznačených na obrázku rozstřihneme ubrousek.



Potom začneme přelepovat hrany okénka destičky ubrouskem. Viz. obrázky





Po nalepení a zaschnutí, přiložíme destičku na druhý ubrousek a vystředíme podle motivu na ubrousku. Potom tužkou naznačíme okénko na ubrousek.



Černá čára je naznačený obrys s okénka první destičky s ubrouskem a bílá čára značí, jek budeme ubrousek střihat. Při střihání se snažte dodržet 5mm vzdálenost od naznačeného obrysu.



Vystřižený ubrousek nalepíme na prostřední destičku s okénkem. Jestli-že jste dodrželi vzdálenost 5mm od naznačeného obrysu okénka, ubrousek bude sedět na rozměr destičky.



Pak zopakujeme postup s první destičky na vystřižení okénka, rozstřihnutí rohů a zalepení hran okénka.




Po zaschnutí opět položíme prostřední destičku s okénkem na zbytek ubrousku s první destičky, vystředíme podle motivu na ubrousku, naznačíme obrys okénka a zastřihneme ubrousek 5mm od naznačeného obrysu. Na obrázku opět černá obrys a bílá střih. A přilepíme na poslední malou destičku.




Takhle by to mělo vypadat před složením.



Vezmeme první destičku a ze zadní strany k okénku naneseme lepidlo na dřevo. Teď pomalu budeme pokládat na střední destičku tak, aby před položením souhlasilo vystředění motivu ubrousku na obou destičkách. K tomu nám pomůžou naznačené obrysy s první části postupu. Položíme a jemně přitlačíme.




Necháme zaschnout a na zadní část prostřední destičky k okénku opět naneseme lepidlo na dřevo. A zase vystředíme podle motivu na ubrousku a položíme. Po jemném přitlačení necháme zaschnout.



Tak a je hotovo :-))) Teď už jenom dodělat rámeček a máme Prostorovou decoupage hotovou.





Destičky nemusíte vkládat v tomto pořadí jak je v návodu, můžete zvolit opačné pořadí a místo do obrázku, budou destičky s obrázku vystupovat. Tam je akorát změna při lepení ubrousků na prostřední a malou destičku. Nelepíte vnitřní hrany okénka, ale obvod destiček.

Ukázka dalších destiček s prostorovou decoupage, které naleznete v polotovarech: