Když se jeřábi zamotají, vypadá to většinou hrozivě a nevratně. Origami jeřábi se spoustou ostrých úhlů spolu s nitěmi, které se mohou do těch úhlů zachytit, je jen otázkou času, kdy se něco takového stane. Kdyby macecha od Popelky byla japonka, nejspíš by navlékla stopadesát jeřábů na dlouhou nit, dala do krabice, krabici řádně protřepala, a Popelka by měla o zábavu na celý večer postaráno.

Vždycky se snažím zabalit zásilku co nejbytelněji a zamezit většímu pomotání nití s jeřáby. Ne vždy se to úplně povede, papírová výplň může trochu sesednou nebo jsou na poště obzvlášť nešetrní a s balíčkem občas někam hodí. Moc se za takové komplikace omlouvám, snažím se balit, jak nejlépe to jde, ale obas se prostě nepovede.

Ke komplikacím může dojít i doma, stačí aby závěs padl z výšky na zem a je zamotáno. Jeřábi jsou zřejmě takový vyšší level kabelů, které se nepozorovány zamotávají v tašce. Zvládnou to i před vašima očima, někdy se nestačím divit.

Ať už se vám jeřábi zamotali jakkoliv, nakonec se musejí rozmotat. Po několika večerech strávených touhle kratochvílí jsem dospěla k několika trikům, které rozmotávání značně usnadní.

- Chce to klid a čas. Pokud vám zbývají tři minuty před odchodem na tramvaj nebo vás zrovna někdo naštval, rozhodně to není dobrý čas k rozmotávání zapletených nití. Čím jste nervoznější, tím víc za nitky taháte a místo potřebného rozvolnění akorát utáhnete smyčky. Radši je zamotané odložte kamsi a pak se na ně vrhněte v klidnější dobu. Lze využít jako cvičení trpělivosti a jemné motoriky ;)

- Netahejte, pokud cítíte odpor. Zkontrolujte, odkud odpor vychází a snažte se ho odstranit.

- Nejlepší je, pokud si závěs položíte. Když visí, jeřábi svou váhou smyčky také utahují. Na druhou stranu se v zavěšení nejlíp řeší situace, kdy jsou dvě nitě spolu obtočené.

- Zámotky mnohdy vypadají děsivě, ale pokud jste s jeřáby opravdu nevyváděli psí kusy, není to tak hrozné, jak to vypadá. Většinou jsou nitě kolem sebe obtočené a zadržují je jeden dva jeřábi, kterým se provázky zaháknou za zobák/křídlo/ocas. Pokud se vám podaří tohohle centrálního jeřába najít a vymotat, většinou máte vyhránou.

Přeji vám, aby se vaši jeřábi nezamotávali...a když už, tak příjemné a klidné motání.