Správná výrobní praxe.

SVP

Netuším jak to nazvat a ani jak se k tomu postavit. Nařízení a všelijaké povinnosti, které malým živnostníkům ztěžují život a znemožňují práci.

Jestli je to pokus „Velkého Bratra“ mít vše pod kontrolou a nebo jen snaha o zničení i těch mála jedinců, co se snaží dělat něco víc, než jen množstevní výrobu peněz.

velky_obrazek

Kromě atestů, zkoušek na těžké kovy, senzorických zkoušek, popisků, označování, šaržování, vydávání prohlášení o shodě, prohlášení pro odběratele musíte mít ještě i vydané osvědčení o tzv: SPRÁVNÁ VÝROBNÍ PRAXE.

velky_obrazek

Netuším, jak je to jinde, ale u nás na jižní moravě v okolí Brna jsou úředníci dosti čiperní. Nemohu si stěžovat na jejich nezájem. S naprostou pravidelností mne navštěvují. Co dělat, je to jejich práce a mají to nařízeno. Stejně tak my, živnostníci jim musíme vše prokázat.

Byť musím pochválit paní Hašovou z KHS JMK Brno, která včas informuje o změnách v nařízeních a dokladech. Navíc i radou přispěje k vytvoření správného dokumentu, popřípadě upozorní na možné chyby a nesrovnalosti.

Vinný šedomodrý přátelský set imageimageimageimageimageimage

Ovšem ti, co o tomto rozhodují, nejspíš netuší ani za mák, co činí. Mám podezření, že jen vykazují činnost pro své alibi za svůj slušný plat.

Paradoxně stát a jeho nástroje ( města , obce …..) podpoří spíše velké řetězce ( např. Ikea), než drobné jednotlivce. Na dokumenty ovšem máme stejný metr. Na výhody ne. Nějak jsem v té legislativě, ale vlastně ani jinde nenašel žádnou výhodu a ani pomoc pro živnostenskou drobotinu. Prostě snaživým, pracovitým a pilným se asi hážou klacky pod nohy snadněji. Naši mocipáni si nějak nedokážou představit co obnáší dělat si vše sám. I veškeré investice jsou věcí jednotlivce. A náklady jsou pomale větší na papír, než na samotné zboží. A toho času. A není lidí na které by se to dalo hodit. Ani tiskový mluvčí není. Holt vše sami. Nezbývá tedy, než si opět pomoci sami.

velky_obrazek

Takže pokud vás ten papírový kolotoč neodradil od pokračování v tvorbě, vytvořte si SVP.

 

velky_obrazek

Paradoxní je, že všechny tyhle okolky nás jen zdržují od normálního života. Otravují mysl a žerou čas. Ovšem pochybuji, že zamezí nekvalitnímu zboží, aby se dostalo na trh. To tam dostane jeho cena, která se dá vyšetřit na nekvalitní technologii, materiálech atp.

Navíc některé závadné zboží prokáže jen laboratoř a ne průvodka. Ono totiž napořád platí to nejdůležitější i bez těchto papírů. Za svý zboží si každý nese svou vlastní zotpovědnost. Tak i za případný průser si to sám vyžere.

Lepší je dělat pořádný zboží a ty papíry prostě nějak přežít.



obrazek

Měnit mocipány je nyní utopie. Dokud se nezmění zákazníci, tedy spíše jejich nároky a požadavky, nebude líp. Ti především ovlivňují, co se točí. Nároky na své okolí jsou určující. Dokud se bude upředňostňovat cena a dotovaný dovoz, budeme se jen divit, proč nemáme co chceme. Až budeme kupovat kvalitní zboží za kvalitní cenu, pak budeme mít to co chceme a za svou kvalitní práci dostaneme co nám náleží.. Pohádky konec.

Tak ať se točí......

velky_obrazek