Keramika, ale především kamenina je bezesporu velmi ušlechtilý materiál.


Nejen, že je ekologicky naprosto čistý, ale i proces jeho výroby nijak nezatěžuje životní prostředí, ba naopak. Při spalování biomasy probíhají jen přirozené přírodní procesy. Navíc oheň patří mezi světově nejlepší malíře. Tudíž takto vytvořené produkty s sebou nesou i veliký a hluboký umělecký prvek. Ale i výrobky stvořené za pomoci výpalu ostatních medií nejsou špatné.

velky_obrazek

Pokud je totiž dodržen technologický postup, vyznačují se kameninové květináče vynikajícími vlastnostmi. Kvalita, ale i vlastnosti,jsou totiž srovnatelné s přirozeným prostředím rostlin. Vždyť i ona keramika pochází ze země. Ovšem po projití žárem v keramické peci se výsledek velmi podobá i jinému přírodně přirozenému výskytišti rostlin, skalám a kamenům. Ať už co se týče povrchu, tak i struktury či barevnosti. Toho se dá dosáhnout a ještě umocnit dalšími výtvarnými technikami. Ať už se jedná o strukturu poréznosti upravením hmoty, nebo glazurou, díky které se můžeme ocitnout ve světě barev drahokamů. Povídat o kvalitě keramiky více snad ani netřeba. Existují sice materiály, které keramiku v některých smerech předčí, ovšem jde o to, jestli to má význam.

velky_obrazek

Osobně se přikláním ke konzervativní klasice, jíž keramika je a jejíž spojení s pěstováním rostlin je ověřováno po tisíce let. Taková záruka a reference mi opravdu plně dostačuje. A jako bonus, který začínám oceňovat až s přicházejícím časem je, že opravdu člověk není schopen se starat a užívat si obrovského množství. Ovšem rozumný a moudrý, (což opět potvrzuje historie) si vypiplává a užívá své maličké zahrádečky v jejíž dokonalosti a živosti se může ukrýt a objevovat celý svět.

velky_obrazek

Řekl bych, že dobrým dokladem takového náhledu jsou nejen orientální královské zahrady, ale i maličká bonsaiová zákoutí. A nejen ty.

velky_obrazek

Ovšem každý si musí najít tu svou cestu přirozenosti a kompromisu.

No a pro náš moderně uspěchaný svět 21století, se hodí myslet, jak vyšetřit čas.

velky_obrazek

Neboť i ti, co nemají čas, chuť, energii či vůbec zájem se o rostliny starat, si vědomě nebo jen podvědomě uvědomují, že společnost rostlin je nejenom příjemná, ale hlavně zdravodárná. Nejen, že je prostředí estetičtější, ale hlavně ten vzduch je čistší.

A to holt musí zajímat každýho. Tady je mezi námi všemi naprostá rovnost.


Takže závěrem bych něco dadal k jednomu z druhů kameninových květináčů, které vyrábím. Skládají se minimálně ze dvou částí. Je totiž zapotřebí oddělit dno. Vytvořit prostor, kde bude zásoba živin, především vody. Ovšem tak, aby nedocházelo k uhnívání kořenů. To vše je třeba vytvořit s ohledem na estetiku, ale i funkčnost.

Jednou z variant je mísa s otvory ve dně. Těmi se provlečou knoty které pomáhají transportovat, nasávat vodu k rostlině. Časem část této funkce převezmou kořeny rostliny. Je dobré dát na dno ještě před samotnou zeminou poréznější materiál, ale to už je téma spíše pro zahradníky. Pokud ale popíšete své zkušenosti, budu velmi rád, neboť s prodejem nádob u mne zájem o tvorbu nekončí. Funkčnost je velmi důležitá, ale i zajímavá. Kdybychom se nezajímali, tak by nám úplně odumřela ta šedá kůra v hlavě, no ale to už je úplně jinej obor. Tedy zpět.

Osázenou mísu postavíme na „nohu“. Ta je osazena nalévacím otvorem, Ten však má více funkcí.

Jednak umožňuje dolpňovat živiny přímo ke kořenům a nevlhčit tak zeminu. Nebo v případě zalévání rostliny zvrchu, zabraňuje přelití. Otvorem prostě přebytečná voda odteče.

Takže ani pokud bude na rostlinu dlouho pršet, nepřevlhčí se. Naopak, pokud bude dlouho sucho a vy nemáte čas denně zalévat, tak dle velikosti zásobníku může rostlina vydržet i několik týdnů bez kontroly a péče.

Jednoduše dokonalé, skoro jako v samotné přírodě tu pracuje koloběh vodního hospodářství.


Ve stejném designu lze vyrobit i další doplňky, ať už fontány, mísy, lampy či krmítka. Ato vše z tak ušlechtilého materiálu, jakým zajisté kamenina je. Nejen, že těžko najdete technologicky vhodnější materiál, ale ani esteticky a přirozeně harmonizující. Vždyť na keramické originály si hraje i spousta imitací.

Vy přece nepotřebujete něco nahrazovat a sebe klamat a šidit. Takže pokud se rozhodnete svůj mikrosvět vytvářet stejně jako svůj život bez kompromisů a náhražek, rád se do procesu zapojím tvorbou nějakého toho střepu.

Těším se na vaše reakce.

 

A tady snad prodámMrkající

*****************************************************

O mém přístupu ke keramice a vybavení , stejně tak
jak se dívám na tvar  a kde čerpám inspiraci, jsem už psal.  

 

Těším se na Vaši návštěvu a přeju pěknej den, Tomas