Když narazíte na zajímavý kamínek, dřevíčko, ulitu, nebo šišku, skončí ve vaší kapse? Z dovolené si vezete plný pytlík úlovků i když je úplně jasné, že to nikdy nemůžete zpracovat?

Pak jste moje krevní skupina, vítejte v klubu! 

Já jsem s tím začala jako malá, od té doby je mi jasné, že holčičí šatičky bez kapes jsou úplně k ničemu. Pokračovala jsem v době svých studií na středních školách, kdy jsem svůj ?přírodní? sběratelský akční rádius rozšířila o Řempo a partiové prodejny (zejména jedna s látkami v Pardubicích byla bezkonkurenční). Tam končily všechny moje peníze z brigád.

Pak jsem intenzivně jezdila na vodu a pořád jsem chtěla mít doma nějaké krásné kameny, takové ty, co je omlela horská řeka. Pokud možno větší velikost, aby v interiéru vynikly. Kolik jsem jich musela někde nechat, protože prý by je naše Avie neuvezla. (Proč by je neuvezla, když jsme snědli takových konzerv!) Povolené jsem měla jenom malé kousky. Jeden takový ?menší? kousek mě kdysi ve Francii vypekl. Na říčce Verdonu jsem ho ulovila, naložila do kajaku, ale ouha, za pár kilometrů jsem se dostala k takové nepříjemné skále, kámen se při náklonu v kajaku překutálel na stranu, což byla poslední kapka, která způsobila mé cvaknutí. No a protože kamínek byl větší než malý, tak jsem eskymáka nezvládla a vykrysila jsem. Řeka si ho vzala zpátky, asi se s ním nechtěla rozloučit?

Teď si říkám, že už bych měla mít rozum, tak jsem se zaměřila na předměty ?šperkové velikosti?. Začínám mít zmapovaný terén, vím, že placaté kamínky do vitráží se vyskytují v Jizeře nad Železným Brodem a v Metuji okolo Nového Města. Naopak v horním Labi by je člověk hledal marně, tam jsou spíš kulaté tvary. Zajímavé kousky dřeva rostou spíš pod zemí než nad ní, takže je potřeba najít vývrat a mít u sebe nůž nebo pilku. Také si s sebou na výlety beru starý notýsek, abych mohla zajímavé lístky a kvítky rovnou uložit do lisovací polohy. Nezbytná je nějaká plastová krabička na motýlí křídla, chmýří z pampelišek a jiné křehkosti.

A jak to dopadá? Na obrázku vidíte asi tak 1/10 mého úlovku z loňské dovolené. Se zbytkem jsem se musela se slzou v oku rozloučit před odjezdem. Doma jsem všechny ty vzácné kousky pečlivě umyla, roztřídila, uložila do krabiček a tam spí a spí a spí?.

poklady z Francie