Vítejte u prvního dílu scrapbookové školičky... neplánovaně jsem odjela na prodloužený víkend, takže trochu se zpožděním.

Na úvod bych ráda vysvětlila některé pojmy. Protože je scrapbooking momentálně velmi populární, každý, kdo má nějakým způsobem blízko ke kreativním technikám, tento termín už určitě někdy slyšel. Asi každý ví, že se jedná o práci s papírem, ale možná nevíte, že výroba přáníček není scrapbook a scrapbook není totéž, jako scrapbooking :-)))  Takže jak to vlastně je?

SCRAPBOOK je anglické slovo, složenina... scrap znamená nějaký kousek, výstřižek (např. z novin), útržek, zbytek apod.... book je kniha, to ví asi každý... scrapbook je tedy jakousi knihou výstřižků nebo útržků (vzpomínek, života...) První scrapbooky vypadaly poněkud jinak, než ty dnešní, jsou dokonce starší, než samotné fotografie. V době, kdy ještě nebylo možné zachytit důležité životní momenty na fotografii, uchovávaly se osobní dopisy, kresby, vepisovaly se různé citáty, básně, recepty i všelijaké drobnosti jako sušené kvítky, stužky a tak dál. Tyto knihy byly ve své době velmi populární, byly to jakési rodinné deníky. Jejich podoba se s příchodem fotografie změnila a začala éra alb, jejichž obliba přetrvává dodnes.

SCRAPBOOKING je činnost, technika, kterou scrapbooky vytváříme... nejrozšířenější je toto hobby ve Spojených státech, kde je populární stejně, jako třeba golf, z Evropských států to bude pravděpodobně Francie, ale taky Anglie nebo sousední Polsko. Scrapbooking je komunitní hobby, dámy, které se jím zabývají, se sdružují v různých klubech, diskutují na internetu prostřednictvím sociálních sítí, pořádají přednášky, ukázky, workshopy...

SCRAPART je vyšší level scrapbookingu :-))) Jde v podstatě o stejnou techniku, nevytváříme ovšem alba (scrapbooky), ale různé jiné předměty, používáme stejné pomůcky a materiály a zdobíme krabičky, rámečky na fotografie, různé dekorační předměty, obrázky...

Ještě bych se ráda zmínila o jednom oboru, který je se scrapbookingem spojený, a tím je cardmaking, neboli výroba přáníček, pohlednic, jmenovek a podobně. Opět se používají stejné materiály, stejné pomůcky, technika... Cardmaking je velmi oblíbenou disciplínou např. v Německu. Při výrobě přáníček se také hojně využívá i jiných technik práce s papírem, jako např. Pergamano, Iris Folding, TeaBag folding, Lacé apod.

Vysvětlili jsme si základní pojmy, už víme, jaký je rozdíl mezi scrapbookem a scrapbookingem a protože čeština nemá pro spoustu výrazů, které se scrapbookingem souvisejí české ekvivalenty, budeme se i v dalších dílech s takovými slovy seznamovat. 

Původně jsem myslela, že v prvním díle bude prostor i na nezbytné pomůcky a základní vybavení, uvědomila jsem si však, že to je na delší povídání a názorné ukázky, takže tuto technickou část oddělím a můžete se na ní těšit v příštím - druhém - díle scrapbookové školičky.

Teď by se hodil domácí úkol, že?

Tak si uvařte kafíčko nebo čajíček, pohodlně se usaďte a klikněte na blogy Ingvild, Karoly a Beaty... protože těm scrapbooking opravdu jde :-)))))

Obrázky výše jsou od zmiňovaných autorek.

Nashledanou v neděli...