Nikola kašlal až běda a náš jitrocelový sirup z loňska už dávno došel. Ještě, že je příroda tak štědrá a už z jara je možné si uvařit vlastní bylinkový zázrak na tišení kašle. Není to nic složitého, času nezabere o moc víc, než návštěva lékárny a vyrobíme si tolik do zásoby, že budeme mít svou apatyku k mání celý rok. A navíc mě baví naše rýmičky a kašle zvládat pomocí bylinkářství a receptů, které znali naše prabáby a běžně je používali a dát tak vale průmyslovým přípravkům farmaceutických firem.

Teď z jara je to nejlepší období zazásobit se na celý rok – navařit léčivé a tišící sirupy a medy. A ten z mladých smrkových větviček mám opravdu ráda. Zkuste si někdy na ty mladé výhonky sáhnout – jsou tak měkké, jemné a baculaté. Jsou jak hebká dětská tvářička. Je nádhera je sbírat a radost zpracovávat.

Smrkové výhonky by měly být při sběru velké maximálně 5 cm. Obsahují velké množství vitaminu C, jenž odvádí z těla toxiny a posilují imunitu a také terpentýnovou silici, která rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání.

Vyrobit lze sirupy, medy i želé, vše ze stejného základu, jen každé jiné konzistence. Vyberte si sami, co se vám líbí nejvíc.

     

 

Suroviny:

0,5 kg mladých výhonků ze smrkových větviček

0,5 kg světlého třtinového cukru

1 citron (v bio kvalitě, celý se slupkou)

0,5 l vody

5g přírodní kyseliny citronové

 

  1. Čerstvé smrkové výhonky opláchnu, dám do kastrůlku, přidám citron nakrájený na kolečka, zaliju vodou a povařím 30 minut pod pokličkou. Bez povaření se totiž výhonky vylouhují jen málo a tekutina by nezhoustla.
  2. Nechám do druhého dne vylouhovat, pak přecedím přes plátno a dobře vymačkám všechen výluh, přidám cukr a kyselinu citronovou a za stálého míchání přivedu k varu.
  3. Pokud připravuju sirup, pak vařím jen 2-3 minuty. Výsledný sirup je nažloutlé barvy mléčné konzistence.
  4. V případě medu, vařím o poznání déle, cca. 15 minut. Konzistenci zkouším testováním na talířku, a když dosáhnu hustoty medu, naplním skleničky a zavíčkuju. Med má krásnou červenou barvu od lehce zkaramelizovaného cukru.
  5. Pokud připravuju želé, pak vařím ještě déle, cca. 30 minut. Želé má temně červenou barvu a po zchladnutí tuhou konzistenci.