EKO a RECY náplně sedáků, matrací a jiných výrobků z edice SOBĚSTAČNÝ DOMOV

      Vzhledem k docela hříšným cenám výplňového a hlavně neekologického materiálu vám konečně po letech mohu představit nápad, jak a čím si zadarmo naplnit sedáky, matrace, polštáře na palety nebo na zem, taburety, sedací vaky, donuty, hadrové panenky nebo cokoli dalšího vás napadne.

A jak se ještě přitom ekonomicky i ekologicky zbavit papírového odpadu přímo v domácnosti nebo použít jiné přírodní zdroje, např. prošlou rýži, jemný písek, nebo dřevěné piliny nebo jiná semena, luštěniny, třešňové pecky nebo klasiku pohanové a špaldové slupky - nebojte se v outdoor látkách nic nepráší :-)

Naše protiprůvaňáky plněné skartovaným papírem (na okenní parapet) a pískem (ke dveřím):

image image

To vše proto, abychom po sobě na světě nezanechávali zbytečnou stopu odpadků a nezamořovali svou vlastní produkcí odpadu všechny životně důležité složky jako je země, vzduch a voda. Zamořování vznikající zcela zbytečně nejen nutnou přepravou a uložením odpadu na skládku, ale i ve fabrikách recyklací starého papíru za mokra.
     A abychom nezamořovali potřebou dalších továren na výrobu nových umělých výplňových hmot - molitanů, polystyrenů, PES kuliček. Je totiž těžce neekologická stejným zamořovacím koloběhem konzumu a k tomu potřebné dopravy z fabriky do obchodu, z obchodu do domácnosti a z domácnosti opět na skládku či do spaloven. Bez ropy...
     Nenechme se zmást tvrzením, že papír je lehce rozložitelný. Je, ale za cenu ukládání a uvolňování několika druhů toxických látek, které dnes většina papíru obsahuje už ve své hmotě, pak v tiskových barvách a hlavně v povrchových úpravách obalového průmyslu, a které se uvolňují právě vyššími teplotami skládek. Odpad a skládky navíc zaplavují celou planetu natolik, že již nyní je situace na mnoha místech světa neúnosná, vzniká dokonce odpadová mafie. Přímo nás se to týká také, např. smetiště Evropy v Polsku a jiné různé aktuální odkazy v obrázcích:

                 

      Tolik dbáme na zdravotní, osobní a domácí hygienu, máme miliardy různých léků a prostředků, jež používáme až nadužíváme, spojené s nadprodukcí obalového materiálu, a nevadí nám, že se dnes přímo necháváme otravovat našimi vlastními zdroji, k jejichž toxicitě přispíváme jen my sami? 

      Pojďme chtít jíst, pít a dýchat čisté zdroje :-)         

      Je doba, kdy se jako jediná možnost záchrany jeví začít každý sám u sebe. A nemusíme být hned extrémisty a vracet se rovnou do pravěku. Stačí, když se budeme skutečně snažit nezanechat po sobě temnou stopu a netrávit život ostatním obyvatelům a živým tvorům planety v duchu hesla: "Jsem svobodný a má svoboda končí tam, kde začíná Tvoje". Začněme třeba přemýšlet nad naší vlastní produkcí odpadu:

      Inspiraci k tvoření z plastových tašek najdete v mém jiném blogu: Recykluji, recykluješ, recyklujeme z mikroténových tašek. A z různých jiných obalových materiálů ve Flershopu dilna Luna.

      A co dokáže obyčejná skartovačka? 

    recy, eko výplň z papíru       eko výplň

       Cesta od nápadu k realizaci: Mnoho let jsem sbírala, zpracovávala a nakonec s celou rodinou testovala hotové výrobky s opravdu různorodým materiálem, abych mohla zaručit smysluplnost, funkčnost, výdržnost, ekonomičnost, prostě uživatelskou přístupnost sedáků a polštářů.

       Prošel mi rukama přírodní a ještě v nedávné minulosti zcela běžný materiál, jako je seno či koňské žíně, nebo moderní špaldové slupky, jadérka i jiné slupkoviny a semena. Testovala jsem výrobu plátů mletím a plstěním různých rostlinných vláken, zkoušeli jsme postavit "ten pravý ořechový" mlecí stroj, až jsem jednou v nabídce Lidlu narazila na skartovačku a oči se mi prý rozzářily jako děcku u vánočního stromku :) Mohu vám proto zaručit, že pro eko-náplně opravdu nemá tento skartovací systém, tedy skartovaný papír konkurenci. A nemusíte mít ani vlastní skartovačku, protože dnes je povinná v každé kanceláři, kde budou jen rádi, že ji nemusí vynášet.
       Pozn. pro ultraekology: lze koupit skartovačku na ruční pohon, použít jiná řezací zařízení na papír, či kdo má doma řezačku na kopřivy (vyzkoušeno) nebo si sestrojit jiné řezací / rozemílací zařízení :)

       Naše sedáky jsou svými vlastnostmi hodně podobné sedacím vakům plněným PES kuličkami:

  • drží tvar, a zároveň jsou dobře tvarovatelné přizpůsobením (používáním se papír do sebe nesplstí)
  • jsou chráněné proti případné prašnosti papíru dvojí vrstvou látek, z nichž jedna má na  rubu neprodyšnou vrstvu (čímž jsou vhodné i pro alergiky)
  • musí se také za čas doplňovat (my při denním užívání doplňujeme cca 1-2x ročně přidáním několika hrstí) 
  • oproti přírodním materiálům nepodléhají rychlé zkáze a nejsou napadnutelné roztoči, ani hmyzem
  • oproti PES kuličkám jsou sedáky těžší o cca 1,6kg (při vrchovaté výplni, přičemž se v pohodě dají plnit méně)
  • z důvodu větší hmotnosti jako plnivo do velkých matrací doporučuji pouze takové, které se nepřemisťují

       Do sedáků a polštářů používáme papír, který nejméně práší a zároveň odolává rychlému rozpadu, a hlavně takový, který nepřijímají ani ve sběrnách. Pracujeme pouze s čistými  potravinovými a spotřebními obaly, kancelářským papírem a časopisy. Pokud chcete zachovat co nejnižší prášivost a co nejdelší rozklad, nepoužívejte ke skartaci novinový papír, nebo již mnohokrát recyklovaný materiál, jako jsou různé role a ruličky či zežloutlý a zaprášený papír ze starých knih.

vaše Humanka - designérka odpadu :)

Sedáky do exteriéru, na zahradu, terasu, do přírody...

image     džínový podsedák

Džínový sedák s povlakem z recyklovaných džín a s vnitřním polštářem z netkané textílie s náplní papírové drtě.

K použití sedáku venku stačí běžný sprej Waterstop na outdoorové oblečení nebo boty, který se po každém praní musí obnovovat, nebo do náročnějších podmínek máme vyzkoušené různé varianty proti vlhkosti, špíně i oděru od českého výrobce Pikatec.

 

Dva modré sedáky - rozdíl mezi sedákem s výplní deskový molitan (vlevo) a sedákem s papírovou drtí (vpravo), který už na foto je dost použitý už 10. rok a stále skvělý, stejný, čistý, plně funkční! :-)

A realizace velkých polštářů do interiéru z jiných látek: 

  Polštář na palety matrace na palety