Dřevo a textil mají mnoho společného – zahřejí, potěší, vytvoří kouzlo domova. A také jsou to stavební materiály pro srub (anglicky Log cabin).

 

Srub vystavěný z klád (logs) byl a stále je pro mnoho lidí skutečným domovem. Za kolébku srubových domů bývají označovány skandinávské země a země východní Evropy. Zvláštního a jedinečného postavení dosáhl jednoduchý dřevěný srub v severní Americe v době osidlování. Několik amerických prezidentů (počínaje W. H. Harrisonem při volbách v roce 1840) vedlo dokonce tzv. srubovou kampaň (Log Cabin campaign), při níž se prezentovali jako muži vycházející z chudých „srubových“ poměrů. Patřil mezi ně např. i Abraham Lincoln. Již odtud pramení velká oblíbenost srubového vzoru na severoamerickem kontinentě.

 

Srubový vzor má dlouhou (a tím pádem ne úlně jasnou) historii. Bývá k němu odkazováno již v souvislosti s egyptskými mumiemi, které byly baleny do vzorů nápadně připomínajících právě srubový vzor. V různých zjednodušených variantách se postupem času objevoval v odlišných částech světa. Je zajímavé, že zřejmě již v dávných dobách byl na různých místech vnímán podobně - jako symbol stability a domova.

 

V patchworku patří srubový vzor k těm nejvíce používaným a oblíbeným. Je to jistě dáno jeho úžasnou variabilitou a symbolikou: 

 

Červený čtvereček uprostřed představuje ohniště, komín. Je to ale zároveň symbol srdce, lásky, mateřství. Symbol matky, která je základem rodiny. Tento čtvereček může mít výjimečně jinou barvu – např. žlutou, symbolizující světlo.

 

Pruhy (klády) vyskládané kolem dokola jsou pak z poloviny zalité světlem a z poloviny ve stínu - tak, jak jde slunce kolem domu. Symbilizují koloběh života a jeho dualitu – světlé i stinné stránky. A často jsou to právě ty stinné chvilky, které člověku ukáží a připomenou, že je i mnoho dobrého, co ho v životě provází a z čeho je možné radovat se a vážit si toho. A že stinné chvíle budou brzy nahrazeny těmi prosvětlenými...

 

Srubíky“ mohou být z různobarevných pestrých látek (tzv. scrap) nebo mohou být laděny do jednotného barevného tónu či do kombinace několika málo tónů. Scrapové „srubíky“ mají kouzlo v tom, že nesou všechny nebo alespoň většinu barev života.

 

Variabilita a symbolika sruboveho vzoru dostává dalšího rozměru i při uspořádání srubových bloků (jednotlivých vzorů) do větších celků – quiltů (dek). Podle toho, jak se kombinují světlé a tmavé části vzoru, vznikají druhotné obrazce. I tato jednotlivá uspořádání mají svá tradiční jména jako např. Stavba stodoly, Brázdy, Světlo a stíny.... Nejstarší srubové quilty byly scrapové, neboť byly šity ze zbytků různých látek, které byly v domácnosti právě k dispozici. V tomto ohlednu mají dnešní patchworkářky možnosti téměř neomezené... 

Přeji i Vám potěšení ze „srubového patchworkování“...

 

Jeden sluneční paprsek stačí prosvítit hodně tmy.“ František z Assisi