Čtvrtá várka receptů z rendlíků a krajáčů z klubu Starodávné recepty:

 

 

 Recept na řepu od Lung

 

recept na salat Vinigret:

 

varena cervena repa (1 sklenice), 8ks stredne velkych varenych brambor na kosticky, 4 varene mrkve (davam syrovou hrube nastrouhanou), 3 vetsi znojemske okurky, 1 stredni cibule na kosticky.

Dressink: Olivovy olej, citronova stava nebo ocet, sul, pepr, kdo chce, muze pridat kopr.

 

 Čínská polévka z tykví od Lung

 

200g vepřového masa, 2 lžíce oleje, 1 cibule,1l vývaru , 2 lžičky škrobu, hrstka máčených sušených hub (i čerstvé a sterilované), 2 šálky pokrájené tykve, ½ lžičky zázvoru, 1 sklenka bílého vína, špetka pálivé papriky nebo pepře, sůl, ½ lžičky glutasolu, lžíce sojové omáčky, lžička citronové šťávy, petrželka, pažitka.

 

Maso nakrájíme na kousky o hraně asi 1cm a spolu s cibulí na krájenou na kolečka zprudka opečeme na oleji. Zalijeme vývarem, přidáme škob rozmíchaný v šálku vody, houby. Vaříme asi 20 minut mírným varem. Pak přidáme tykev, mletý zázvor a vaříme ještě 15 minut. Nakonec přidáme víno, papriku nebo pepř, sojovku, šťávu. Krátce povaříme, přidáme pažiku, dosolíme a podáváme.

 

Místo vína jsem dala kousek miso pasty.

 

 

 

Pomazánka z královny všech dýní od Simple

 

1/2 dýně hokaido, 3 menší cibule nebo 2 menší pórky, 1 uzené tofu, 5 lžic oleje, 3 lžičky sojové omáčky, 2 lžičky kari, sůl

 

Z dýně odstraníme semínka. Dužinu i se slupkou nakrájíme na menší kostičky. V hrnci rozehřejeme olej. Nejprve přisypeme kari, chvíli počkáme a pak přidáme najemno nakrájenou cibulku nebo pórek. Osmahneme a přimícháme nakrájené tofu. Poté přidáme dýni a dusíme, dokud nevznikne kaše. Ochutíme solí, sójovou omáčku, případně dalším kořením. Nakonec přimícháme několik lžic kvalitního oleje lisovaného za studena a necháme vystydnou.

 

Mléčné kvašení hub od Yarenka7

 

Mléčné kvašení hub - Je to málo používaný, ale výhodný způsob konzervace hub. Potřebujeme k němu soudek, nebo větší okurkové sklenice. Postup: Očištěné houby nakrájíme na větší kusy a 5 - 8 minut vaříme v roztoku který tvoří 2 l vody, 2 lžíce octa a 1 lžička soli. Předvařené houby ochladíme studenou vodou a necháme okapat, po té je naklademe do soudku nebo sklenice a zalijeme nálevem do kterého přimícháme lžíci zákvasu. Může to být jogurt nebo acidofilní mléko. Nálev si připravíme předem tak, že na 1 kg hub převaříme 1/2 l vody, 4 dkg soli a 1,5 dkg cukru. Zalité houby uzavřeme víkem s tzv. vodním uzávěrem. Ve sklenicích nám pod hladinou houby udržuje dřevěná pružina.. Houby necháme kvasit 2 - 3 týdny při teplotě 18 stupňů C. Odpařený nálev doplňujeme vychlazenou převařenou vodou. Při správném zakvašení nám houby vydrží nejméně 1/2 roku uskladněné v chladnějším místě.

K tomuto způsobu konzervace používáme libovolné druhy hub, zejména však ryzce, holubinky a lišky.. Kvašené houby používáme do polévek, omáček a sami o sobě jsou velmi chutné a tak se dají použít jako příloha k masům a různým jídlům.

 

Polévka od hanelore

 

Takže slibovaná zelná polévka (ale není starodávná)

 půl hlávky zelí

4 velké brambory

2 zakysané smetany

 2-3 trojúhelníčky taveného sýra

 petržeka, sůl, kmín, vajíčko

 

nakrájené zelí a brambory dáme vařit, osolíme, okmínujeme. Polévku ochutíme taveným sýrem, povaříme v ní vajíčko, přidáme smetanu, petrželku a dochutíme.

 

 Recepty od HKeramika

 Tak konečně jsem urvala kus času,abych tu taky něco "chytrého" :-)) napsala...

 

Dělali jsme to u nás doma: MRKVOVO ČESNEKOVÁ dobrota.Mrkev jako základ,ale na slano,ne moc obvyklé,ale je to neuvěřitelná "mňamka":

 

Na jemno se nastrouhá mrkev,krapet osolí a přidá důkladně rozetřený česnek/schválně nepíši kolik,každý si to musí vychytat,dle chuti../ a pak se do toho přileje kvalitní olej-to musíte také podle citu..chvíli mrkev "chlastá",pak to najednou vidíte,že je to dostačující..nesmí to v tuku plavat.. A celé se to nacpe do sklenice,zavře víčkem a nechá v chladu rozležet...

 

Uvidíte,že příště uděláte pro jistotu kotel....

 

Dýně Hokkaido

 

Jen se omyje ,rozkrojí třeba na polovic,odstraní zevnitř semínka a ty "nitě",neloupe se,nechává se i se slupkou a pak se může naplnit naprosto čímkoli.Jakýmkoli druhem masa,které si na kostičky s kořením a cibulkou uděláte...nebo zeleninovou směsí/brokolice,pórek,mrkev,kukuřice,hrášek+koření/...pokud chcete nápň tuhou,tak přidat rozšlehané vajíčko,nahoru lze dát v závěru zapéci plátek sýra... No a naplní se ta polovina a postaví se do nějakého pekáčku ,či zapékací misky/nejlépe překrýt ze začátku alobalem a upeče,až je dýně měkká...mňam,mňam..fakt skvělé jídlo...ta polovina dýně jsou dvě velké porce...příloha netřeba,dýně sama je přílohovitá/trošku jako brambory,ale moc dobré/..počítejte s tím,že je sušší,tedy se snese kousek něčeho mastnějšího v náplni-třeba kousek anglické slaniny.. Fajn je na tom,že se dá na náplň použít naprosto cokoli zrovna dům dá :-)

 

Recepty od Sobis

Tak jsem byli konečně u tchánovců a já zpovídala babičku.Takže mé oblíbené recepty, jak je vaří ona.

 Kyselka

Dá vařit vodu, kmín, sůl. Když se to vaří, přilije zákys. Když to znovu probublá, zavaří smetanou s troškou polohrubé mouky. Kdo chce, dává si tam brambory, co byly vařené ve slupce zvlášť, vajíčko nedává. Používá zákys, ne kysané podmáslí (jak uvádějí kuchařky), nebot je podle ní kysané podmáslí moc kyselé.

 

Bílá bramboračka - bukovnická

Dá vařit vodu, bobkový list, nové koření, sůl a brambory. Když jsou brambory měkké, zavaří to smetanou s rozšlehanou polohrubou moukou.

 

Bosáky - kluzáky

 Den předem si uvaří brambory ve slupce. Ty nastrouhá na jemno, přidá sůl a solamyl. Dělá placičky vysoké asi 2-3 cm, vaří je ve vodě (7-10 min). Po vyndání je přepůlí. (Tady jsem klamala, myslela jsem, že to dělá ze syrových brambor). Dělá vše podle oka - prý si nejdřív zkusí uvařit jeden bosák a když jí přijde řídký, přidá škrob.

Jsou opravdu velmi jedlé, až žravé.

 Doma dělávali ještě jednu variantu:

 1/2 vařených brambor strouhaných najemno, 1/2 syrových brambor strouhaných na drbátku - ta drbací část na struhadle. Z těch syrových slili vodu, vše smíchali, přidali opět jen sůl a škrob.

 

 

Lívance s vločkami

http://kucharka.cbmonitor.cz/recepty/tisk_receptu.php?j=1642

http://vegereceptynakazdyden.blog.cz/1004/livance-rychle-nekynute-s-tvarohem-a-ovesnymi-vlockami

 

Podkrkonošské medovníčky s krémem od Anabel

 

Těsto: 1kg hl. mouky, 40 dkg cukru moučky, 12 dkg másla, 4 vejce, 4 lžíce medu, 8 lžic mléka, 1 balení jedlé sody

 

Krém: 1/2 l mléka, 20 dkg cukru krupice, 2 balení vanilkového pudinku, 1/4 kg másla, 4 lžíce kakaa

 

Postup: Těsto - smícháme mouku, cukr moučku a jedlou sodu. Přidáme máslo, vejce, med a mléko, zpracujeme těsto. Nemělo by být lepivé, spíš vláčné. Pokud se lepí, přidáme trochu mouky. Těsto necháme do druhého dne odležet při pokojové teplotě. Pak rozválíme do tenka, vykrajujeme kolečka a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě 10-15 minut na 180 stupňů C. Vychladlá kolečka slepujeme po dvou k sobě krémem. Krémem nešetříme, měl by být aspoň v půl cm vysoké vrstvě. Dáme nejméně na 3 dny naležet do chladna.

Krém: Ve studeném mléce rozmícháme oba pudinkové prášky, přidáme cukr, pudink uvaříme do zkoustnutí. Necháme úplně vychladnout, pak zašleháme máslo a nakonec kakao.

 

 Tady opožděně recept na řepánky od T.E.R.E.Z.K.A

 

300 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 80 g másla, 100g cukru, 2 žloutky,špetka soli, 1 sáček suchého droždí, 250 ml mléka,1/2 středně velké řepy, 50 g mletého máku, skořice, sekané lískové ořechy, cukr na pomoučení dle chuti

 

Zaděláme kynuté těsto jako na buchty, necháme na teple kynout. Mezitím si očistíme a nastrouháme řepu. V kastrolku ji podlijeme trochou vody, přidáme mák a dusíme doměkka. Vykynuté těsto rozdělíme na menší kousky, rozválíme na placičky a zabalíme řepnou náplň. Naskládáme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou se skořicí a oříšky. Pečeme v předehřáté troubě na 165°C.