Další blog receptů, tentokrát vánočních. Recepty budu postupně doplňovat. Přeji Vám všem úspěšné pečení {#emotions_dlg.rose2}.

 

Vínové cukroví od IvaII

 

250g hladké mouky,

250g másla (hera),

5-6 lžic bílého vína.

Vypracujeme těsto, necháme odpočinout v lednici. Vyválíme a vykrajujeme malinké jednoduché tvary. Pečeme ve vyhřáté troubě. Hodně se vyfouknou a jsou velice křehké. Obalujeme v cukru s vanilkou.

 

 

 Perníčky od Bylinka Máta

 

Tak tu je můj první recept na perníčky: (101 praktických rad jak vařit s kořením)

 

150g medu,

75g jemného hnědého cukru (nebo méně obyč.),

25g másla,

3/4 lžičky koření do pečiva (viz níže),

2 lžičky mletého zázvoru, špetka černého pepře, 1/2 lžičky mletého kardamonu,

375g hladké mouky,

1 žloudek,

1 lžička jedlé sody.

 

V kastrůlku zahřejeme med cukr a máslo, míchámr až je směs hladká a cukr se rozpustí vmícháme veškeré koření (cítíte tu vůni) a necháme zchladnout. Do mísy prosijeme dvě třetiny mouky, vlijeme medovou směs, přidáme žloutek a promícháme. Přidáme na lžíci teplé vody rozpuštěnou sodu a hněteme. Přidáme tolik zbývající mouky aby se vytvořilo tuhé těsto které se odlepuje od stěn mísy. Uložíme do igelitu uležet (do druhého dne nebo třeba do Velikonoc) Troubu předehřejeme na 160°C a dál už to každý zná - válet )0,5 cm) a vykrajovat, a válet a péct dozlatova. Musí se alespoň tři týdny uležet, pak jsou krásně vláčné...

 

Zdobím bílkovou polevou.

 

Koření do pečiva:

 

3/4 lžičky skořice, 1 lžíce hřebíčku, 1 lžíce koriandru, 1 lžíce nového koření, 1 lžíce muškátového květu, 1 lžíce muškátového oříšku.

 

Vše mleté pořádně promícháme. Výborně oživí a ovoní moučníky a sušenky všeho druhu (třeba i obyčejnou olejovou bábovku).

 

 

 

Špaldové od ardetka22

100g celozrnné mouky (špaldová nebo bílá, nebo 1:1)

75 g fruktózy

špetka soli

4 bílky

100 g i více lískových oříšků

 

Ušleháme sníh, smícháme s ostatními ingrediencemi. Těsto se vlije do formy "hřbet" vyložené pečicím papírem a pečeme do růžova na 180°C. Po čtvrthodině lze stlumit na 150. Druhý den krájíme ostrým nožem na tenoučké plátky a ty na plechu upečeme do růžova.

 

Holky, je to nějaká zdravější verze, tak pro ty, které chtěly ty zdravé Vánoce :o)

 

Jinak jsou fakt výborné!!!

 

 

 

citronové hvězdičky hanelore

 

Našla jsem jeden recept na výborné citronové hvězdičky, je to bez mouky ...

 

120g kokosu,

500g moučkového cukru,

50g másla,

1 žloutek,

1 citron (šťáva i kůra).

 

Jediné, co mám v postupu, je - Formičky vysypávat cukrem.

 

Je to recept známých, je to sice dost sladké, ale naprosto chuťově originální. Nikdy jsem to nedělala, ale nespočetněkrát jedla...

 

 

 

 

Vločkové cookies od IvaII

 

Recept není starodávný, ale moc dobrý a i zdravý

 

200g ovesných vloček - jemné EMCO

100g celozrnné mouky- jinou nezkoušejte jsou pak tvrdé

1 lžička sody - může být i prášek do peč.

100g cukru - dávám míň

100g Hery

1 vejce

 

zaděláme tužší těsto a na vymaštěný plech dáme vyšší placičky, od sebe nabudou. Já těsto válím a vykrajuju. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova.

Obměny 50g vloček nahradím ořechy, mandle sekané, mleté, kokos- jsou křupavé, slunečnicové semínko. Na vánoce pocincám čokoládou. Peču v průběhu roku několikrát. Na výlety...Na vánoce peču tajně a honem schovat S jednou dávkou se nepatlám

 

 

Pařížské tyčinky Iva II

 (nemám vyzkoušeno)- dobré, bez mouky

 

2 žloutky,

25 dkg mletých ořechů,

25 dkg cukru moučky,

skořice (nemusí být), citr. šťáva (nemusí být)

poleva:

2 bílky, cukr moučka, citr. šťáva - ušlehat opravdu TUHÝ sníh

vypracovat těsto, vyválet placku tak 4 mm, potřít polevou, krájet tyčinky, péct - spíše sušit v troubě.

 

 Rozinkové  od Bylinka Máta

 

Takže rozinkové, mouky se tam dává maličko a třeba by šla vymyslet alternativa třeba s pohankovou...

 

100g rozinek,

2 lžíce hladké mouky,

140g moučkového cukru,

140g mletých vlašských ořechů nebo neloupaných mandlí (já dávám mandle),

2 žloutky,

2 lžičky skořice, nastrouhaná kůra z citrónu, 2 tlučené hřebíčky

 

Rozinky semeleme, nebo velmi jemně pokrájíme, smícháme s moukou, cukrem, ořechy, kořením a citrónovou kůrou. Směs spojíme žloutky, a pokud bude třeba přidáme lžíci vody nebo vína. Rozválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme malé tvary, pečeme v nepříliš horké troubě, hlídáme, aby se rozinky nepřipálily.