Jako malá jsme si ráda prohlížela kreslené herbáře, atlasy ptáků, hub a jiných přírodních krás. V momentě, kdy se začaly vydávat knihy fotografické, posmutněla jsem. Ilustrované encyklopedie mají něco, co ty fotografované nikdy mít nebudou. Jsou nevšední a jako by se v nich zastavil čas. I ta nejobyčejnější drobná kytičkav nich vypadá jako královna květin.

 

Doma jsme po dědečkovi měli dvě opravdu staré knihy s překrásnými obrázky, na které se jen tak sáhnout nesmělo. Nejspíš jsem si je prohlížela tajně, protože si je dobře pamatuji. Když jsem si na ně po letech vzpomněla, byla už jejich majitelkou moje starší sestra, velmi opatrná to osoba, která zřejmě nezapomněla na to, že jsem mladší než ona. Přesto, že už jsem mezitím dost vyrostla, nechtěla mi knihy půjčit, abych jí neublížila. Nakonec se to díky mamince podařilo a já ji asi před měsícem držela snad po dvaceti letech znovu v rukou.

 

Nejdřív jsem si ji chtěla jen prohlédnout, připomenout si dětství... ale pak mě napadlo, že bych si mohla obrázky ofotit a tudíž je i vlastnit. A odtud byl už jen krůček k tomu, aby se obrázky ze starého Atlasu motýlů objevily také zde na Fleru.



Vytiskla jsem je pro vás na kvalitní strukturovaný papír, který připomíná papír akvarelový. Obrázkům dodává tu správnou patinu. Zatím jsem je pro vás vytiskla ve formátu A4, ale pokud by byl zájem, mohu nabídnout i formát poloviční.



Reprodukce jsou z Atlasu Motýlů vydaného roku 1900 (z rodinné sbírky). Autorem ilustrací je německý entomologCarl Friedrich Wilhelm Berge (11 December 1811 - 19 September 1883). Autorská práva jsou volná 70 let od smrti autora.



Protože nejsem autorem kreseb, nabízím obrázky ve svém druhém profilu - Flekyzdeky, zaměřeném na materiál. Obrázky jsem oskenovala, vyretušovala skvrny, vady tisku, ohyby, což mi dalo spoustu práce. Takže i když nejsem přímo autorem kreseb, mám svůj podíl na tom, že se tu s těmito obrázky můžete setkat a pořídit si je pro své vlastní tvoření, nebo je použít nedotčené do rámečku. Mně by se líbily třeba jako obálka deníku, což se mi snad podaří v brzké době zrealizovat.