Ráda bych Vám ukázala místo, kde proběhlo poslední focení nových věcí mé značky Anuk. S článkem přicházím s více jak měsíčním zpožděním, ale to určitě neubere na Vašem čtenářském zážitku.

Focení proběhlo první červencový víkend na místě s více jak stoletou historií. Toto místo se nachází ve frýdlantském výběžku v Novém Městě pod Smrkem. Jedná se o již nefunkční areál textilní továrny Textilana. Textilana patřila v minulém století k nejvíce prosperujícím textilním podnikům v České Republice (stejně jako OP Prostějov a další textilní závody např. na Karlovarsku nebo Orlickoústecku).

Focení ve zmíněném areálu proběhlo díky letnímu setkání Štkaní 2014, během nějž účastníci tvoří na inspirativním místě. Dle mého názoru je toto místo nadmíru inspirativní. Ovšem né všichni, kteří toto místo viděli, byly stejného názoru. Byli z tohoto místa doslova znechuceni. Pro mě to byla jasná textilní srdcovka.

Výrobní areál je významnou ukázkou průmyslové architektury 19. století. Na přelomu 19. a 20 století se továrna stala největší na Frýdlantsku. Svědčí o tom provedení fasády a vnitřní vybavení správní budovy.

image

Chodba v prvním patře správní budovy

Areál se dále skládá z několika výrobních hal a pozemků. V roce 2004 byla továrna definitivně opuštěna a od té doby chátrá. Některé z budov jsou ve špatném stavu, lépe řečeno na zbourání. Platí zde pravidlo, že příroda si bere zpět, co jí patří.

image

Příroda si bere, co jí patří

Žádné pozůstatky textilních strojů rozhodně nečekejte, ty byly rozprodány. Areál je však plný malých textilních pokladů. Všude, kam se podíváte, jsou staré vzorníky materiálů, barevnic, štítků k označování výrobků.

image

Vzorníky materiálů

image

Štítky k označování výrobků N°1

image

Inventární štítky

Největším pokladem pro mě byly staré dřevěné raznice- vzornice pro ruční tisk vlněných šátků, které patřily k hlavnímu sortimentu Textilany, a pozůstatky vzorů a sít na sítotisk

imageimage

Staré dřevěné raznice- vzornice pro ruční tisk vlněných šátků

Na závěr jsme prošli ty největší výrobní haly, kde se našlo ,,pohřebiště“ židliček, děrné štítky do starých, ještě mechanicky fungujících, vyšívacích strojů. Nad posledním pokladem v areálu málem nezůstalo oko suché a to byla hromada přízí.

imagePohled na výrobní haly

image

Děrný štítek

Areál nabízel mnoho míst k focení. Vybrala jsem starou barvírnu s vysokou propadlou střechou a tiskárnu. Snad se na toto mě fascinující místo ještě podíváme a popřípadě zde něco dalšího nafotíme.

image

Focení v bývalé barvírně N°1

image

V  barvírně N°2

image

V tiskárně

Další foto si můžete prohlédnout ZDE: http: https://www.fler.cz/fotogalerie/list?uid=32721