Lama a vikuňa

Původ

Lamy a vikuni jsou příbuzné velbloudům. Žijí v Jižní Americe a dělí se na čtyři základní skupiny - lama krotká s plemeny Ccara a Ch'aku, (domestikovaná z původní lamy guanako), dále lama alpaka s plemeny Suri a Huacaya, (domestikovaná z původní lamy vikuni), a dále divoce žijící lama guanako a lama vikuňa. Jednotlivá plemena se liší délkou a jemností srsti a někdy také zbarvením, které bývá v široké škále od bílé přes varianty hnědé až po šedou a černou. Jedna lama poskytuje cca 2 kg srsti ročně, čím je starší, tím jsou vlákna silnější, bývá to způsobeno překrmováním domestikovaných zvířat, která netloustnou ale nadbytek stravy ukládají do srsti.

Kvalitou je vlna podobná vlně velbloudí. Podobně jako ovčí vlna se prodává v rozsáhlé škále jemnosti, velký rozdíl je mezi svrchními vlákny, která jsou poměrně hrubá a podsadou, která se blíží ultrajemnému ovčímu rounu. Nejjemnější je vlákno vikuni, které je velmi jemné, v rozmezí od 6 -10 mic a je vysoce ceněné pro tkané výrobky. Jeho vysoká cena je daná tím, že se získává sběrem na svazích hor, kde se zachytávají chomáčky vlny z línajících divokých zvířat. Lama guanako má vlákno v rozmezí od 16 – 18 mic. Lama alpaka, plemeno Suri má hedvábnou dlouhou srst, velmi jemnou, cca 10 – 15 mic, ale má trochu nižší izolační schopnosti, protože toto plemeno žije v nižších polohách. Další plemeno lamy alpaky Huacaya má hustější vlnitá vlákna různě silná, v průměru 24 mic. Plemena lamy krotké, Ccara a Ch'aku, mají vlákna silnější v rozpětí od 30 mic do 40 mic. Domestikované lamy jsou kříženy na další plemena.

Vzhled a použití

Vlákno lam je lehké, duté, uvnitř strukturované, což mu dává pevnost, lehkost a dobré izolační vlastnosti, takže je ideální na oblečení do studeného počasí. Má hedvábný vzhled a lesk.Oproti vlně je teplejší, nekouše a neobsahuje lanolín, takže nevyvolává alergické reakce kůže, protože neobsahuje lanolín, neodpuzuje vodu. Není tak zvlněné jako ovčí vlna, a proto není tak elastické.

Zpracování srsti lam je podobné zpracování ovčího rouna. Bílé variety je možné barvit.

Bývá při tkaní kombinovaná s merinem, aby se získala větší trvanlivost a měkkost.

         

Velbloud

O velbloudí srsti platí to, co o lamě. Má pískově hnědou barvu, je lehká a má podobné vlastnosti jako lama alpaka. Používá se k výrobě houní, dek a přikrývek.