Silová, nebo též totemová, zvířata jsou podstatnou součástí šamanského učení. Ale objevují se nejen v něm, můžeme na ně narazit v různých podobách v mnohých spirituálních systémech, zvířecí strážci se vyskytují i v některých východních náboženstvích.

 

Kořeny silových zvířat

Člověk a zvíře k sobě měli vždycky blízko. Dříve člověku různá zvířata určovala podstatnou část života – jako potrava, nebo jako naopak hrozba, případně jako důležitý ukazatel prostředí. Pravěký člověk znal život některých pro něj důležitých zvířat lépe než my. Znal jejich stopy, chování, souvislosti s jejich prostředím. Tyto znalosti byly esenciální pro přežití. Tak se zvířata otiskla hluboko do lidské duše a objevila se i v nepraktických oblastech – v umění a duchovnu. To dokazují jak prvotní kresby v jeskyních, tak zlomky informací i dřívějších spirituálních učeních, ze kterých šamanismus vlastně vychází.

Jelikož „šamanismus“ je pojem velmi obecný a sdružuje mnoho různých systémů ze všech koutů světa, názory na silová zvířata se můžou taktéž lišit. Liší se názory jak na jejich počet, tak jejich hlavní podoby.  Dovolím si přispět svým pohledem na věc.

Lidská psychika je velmi složitá. Nikdo ji do této doby neprozkoumal, ani se tomu nepřiblížil. Když se zde přidá ještě problém víry a tradice, najednou je možné vše. Já osobně věřím, že každý máme své silové zvíře, které sice sídlí v lidské duši, z části je však součástí spirituálního vnějšího světa.

 

Co to silové zvíře je?

Silové zvíře je duchovní ochránce, který je zároveň součástí nás samých – proto je silně spojen s psychikou a vlastnostmi konkrétního člověka. Duchovní ochránce není ve smyslu, že by před námi odstraňovalo překážky. Spíše pro nás tvoří jakýsi vzor určitých vlastností, které nám imponují a při pomyšlení na naše zvíře cítíme určité vedení, sílu jednat v některých oblastech života a rozhodovat se tak, jak je pro nás správné. Silové zvíře si nevolíme, ani si ono nevolí nás, myslím, že příhodnější popis je, že si je vytváříme sami v sobě.

Jak jsem psala výše, v člověku je silně zakořeněn otisk (použila bych pojem archetyp) všelijakých zvířat a jejich vlastností. Když se řekne orel, většina lidí si ho hned spojí s volností, hrdou sílou. Když si představíme myšku, vybavíme si spíše nenápadnost, šeď. Proto se některá silová zvířata u lidí opakují více, než jiná – jsou pro nás spojeny se sílou a pozitivními vlastnostmi. Jistě však můžeme mít za silové zvíře i výše zmíněnou myš, znamená-li pro nás například nenápadnost, rychlost, inteligenci.

Existují silová zvířata mimo naši mysl?

To je otázka víry. Názory mohou varírovat od  toho, že zvířata existují kompletně mimo člověka a pouze si ho vybírají, až po druhou krajnost, že celý koncept silových zvířat existuje pouze v naší mysli, jako berlička do současného světa. Já nezatracuji ani jeden názor, protože se pohybujeme v subjektivní oblasti, kde věda a její objektivní zkoumání nemá šanci dosáhnout. Můžu tedy sdílet jen svůj pohled, že pravda je klasicky někde na půl cesty. Já osobně věřím, že určitá část naší duše je projektována do jiné sféry ve formě zvířete.  Musím tedy přiznat, že věřím v určitou autonomii silových zvířat. Zároveň si ale myslím, že jsou svou existencí závislé na lidské duši. Opustí – li duše tělo, zvíře ve své podobě zanikne.

 

Totemové šperky

Lidé u sebe rádi mají předměty, které jim dodávají duševní sílu. Amulety a talismany jsou staré jako lidstvo samo. V dnešní době není nezvyklé, že si člověk nechá vytetovat motiv, který mu tuto duševní sílu dodává. Tetování silového zvířete je častý motiv.

Bohužel, většina učení se shodne na tom, že silové zvíře se během života může měnit. Vlk, kterého jsme si nechali vytetovat ve dvaceti, už v padesáti může ztratit svou funkci a být na obtíž. Jedním z řešení touhy mít své silové zvíře často na očích je šperk. Proto pro Vás vyrábím cyklus totemových šperků.

Přesto, že je silové zvíře pořád s námi, ať ho vidíme, nebo ne, my lidé jsme smyslová stvoření. Mnohem lépe se nám daří na naše duševní průvodce napojit, máme-li nějakou pomůcku, která je znázorňuje. Jedny z prvních obrazů, které vznikaly, byly spirituální povahy, aby si člověk pořád připomínal tuto oblast života. Proto maluji silová zvířata a vkládám je do šperků, aby mohly být pořád s Vámi.

Totemové šperky s vlastní autorskou malbou najdete zde. V nabídce jsou náhrdelníky, náramky, náušnice i samostatné přívěsky, které posílám společně s kůžičkou. Přívěsky jsou vhodné pro pány a dámy, které jinak šperky příliš nenosí a šperky mají pro ně hlavně duchovní význam.

Postupně budou zvířata přibývat. Není však v mých silách obsáhnout všechna silová zvířata, jaká mohou existovat. Chcete – li vyrobit zvíře , které není v nabídce, nebojte si o něj napsat.

Věřím tomu, že pohled na Vaše silové zvíře Vám dodá sílu, moudrost a vytrvalost ve složitějších životních situacích a celkově Vás bude provázet životem k Vaší spokojenosti.

Náramek vlk

Jak objevit své silové zvíře?

Někteří jedinci ve společnosti jsou citliví na jevy duchovní povahy. Jejich silové zvíře se jim zjeví jasně ve snu, při meditacích a mimotělesných zážitcích. Většina z nás však nemá to štěstí a ke svému silovému zvířeti se musí dopracovat časem.

Jak objevit své silové zvíře?

Nemám žádný patent na duchovní nauky, přesto doufám, že Vám pomohu s objevením svého zvířete těmito radami:

Sedněte si v klidu večer, zapalte si svíčku. Pusťte si klidnou hudbu, ideální pro tento experiment budou šamanské bubínky. Pohodlně se usaďte a uvolněte se. Myslete intenzivně na to, že chcete poznat své silové zvíře. Pokud se Vám žádné nezjeví, nezoufejte. Jděte pokojně spát.

Pokud stále tápáte, zkuste se třetí den uvolnit, vzít tužku a papír a jen tak si čárat. Třeba se ve změti čar silové zvíře vyjeví. Pokud ne, následující dny si zkuste všímat různých symbolů kolem sebe. Viděli jste ráno veverku a následně na vás vykoukla z novin v podobě reklamy? Nebo v rádiu přednášel profesor Stanislav Havran? Všechny tyto signály mohou být indiciemi k Vašemu zvířeti.

Večer vždy zakončete poklidným odpočíváním při šamanských bubíncích a myšlením na své zvíře.

Tímto postupem byste měli své silové zvíře objevit během týdne. Pokud ho objevíte, budete intuitivně vědět, že to je ono, že jste se trefili. Nenechte se snadno svést z cesty přijetím impozantních zvířat, jako jsou lvi, tygři, vlci, orli a jiné velké šelmy a dravci. Samozřejmě, že i tato zvířata mohou být zrovna to Vaše. Jen Vy však víte, jestli je to doopravdy Vaše silové zvíře, nebo jestli byste si jen přáli, aby to tak bylo, protože tato zvířata jsou pro nás lidi důstojná a nebezpečná a tím nás přitahují. Na druhou stranu, tím, že jím od pravěku přisuzujeme  výrazné vlastnosti, jsou silným archetypem v myslích lidí a proto také mohou být pro mnoho lidí silovými zvířaty. Mám zkušenost, že silovými zvířaty mohou být také bájné bytosti, jako jednorožec, fénix, a podobně.

Níže jsem pro Vás připravila charakter některých silových zvířat. Jde jen o malý výčet častých zvířat, možnosti silových zvířat jsou mnohem širší, záleží, jaký význam a vlastnosti konkrétním zvířatům vy osobně přisuzujete.

Charakter některých silových zvířat

VLK – Vlk má pro nás lidi silnou symboliku. Jelikož žije velmi skrytý život, je silovým zvířetem introvertů. Vlk je tichý pozorovatel stranící se lidí. Jeho chráněnci mají  pár hodně blízkých přátel, pro které by udělali cokoliv, přístup k ostatnímu okolí je však spíše vlažný až nepřátelský. Svou sílu nevíce rozvine mezi svou rodinou (či blízkými přáteli). Vlčí náhrdelník najdete zde.

MEDVĚD – Medvěd je láskyplný dobrák. Chráněnci medvěda rádi pomáhají i širokému okolí, avšak sami o sobě jsou také spíše introvertní. Pokud je něco zraní či štve, nedávají to příliš najevo, ale jejich pocity se projevují v jejich dlouhodobých činnostech. Medvědí chráněnci nejsou příliš vůdci, ale mají rádi sociálno přece jen o něco více než vlčí. Medvědí náhrdelník najdete zde.

OREL – Svoboda, to je slovo, které charakterizuje orlí chráněnce. Ačkoliv jsou orli na první pohled společenští, jde také spíše o introvertní zvíře (na rozdíl třeba od motýla). Orlí chráněnci nesnáší závazky a milují svobodu, pokud však nějaký závazek dají, plní ho na sto procent. Rádi cestují, na cestách fotografují a třídí si myšlenky. Svobodní jsou i ve svém uvažování – nezastávají žádné dogma, často jsou velmi tolerantní k názorům ostatních. Orlí náhrdelník najdete zde.

KŮŇ –Kůň je společenský dříč.  Jeho chráněnci mají rád společnost a kolektivní sporty. Jsou dynamičtí a jejich heslo je „Všichni za jeden provaz“. Proto bývají cenění v kolektivu, kde fungují jako lepidlo ostatních. Zároveň jsou velmi vytrvalí a pracovití. Nemají rádi, když někdo vystupuje příliš z řady. Chráněnci koně mívají organizační talent, rádi vymýšlí všelijaké akce a oslavy, kde se sejde více lidí.

DELFÍN – Nežnost, jemnost, romantika, to je delfín. Toto společenské zvíře je hravé a veselé, stejně jako jeho chráněnci, kteří se cítí dobře v kolektivu. Hlavně v takovém, kde je veselo. Ale pozor, nemají rádi nic „na sílu“. Jejich humor je jemný a vystupují s určitou lehkostí. Často jsou umělecky nadaní a tvoří líbívé obrazy či sošky. Ačkoliv nejsou příliš spolehliví, málokde chodí včas a někdy zapomínají, ostatní je mají velmi rádi. Delfíní náhrdelník najdete zde

MOTÝL – Jednou tam, podruhé jinde. Motýl musí všechno vyzkoušet! Chráněnci motýla mají milion zájmů. Jsou velmi zvědaví a flexibilní, proto nemají žádný problém s životními změnami. Naopak, když jde život delší sobu stejně, motýloví lidé se začnou nudit a hledají nové podněty a zážitky. Velmi rychle se učí, ale také stejně rychle zapomínají. Pro své zážitky jsou však ceněnými společníky a vypravěči.

ŽELVA – Želvy jsou stabilní pohodáři. Želví chráněnci mají rádi, má-li život svůj řád a rytmus. Na velké změny se vždy musí pečlivě připravit a nastudovat si o nich co nejvíce informací. Želvy jsou tolerantní, je těžké je naštvat, ale pokud se vám to podaří, hodně jste si u nich pohoršili. Ačkoliv želvím chráněncům nedělá problém odpouštět, nezapomínají. To, co jste udělali před pěti lety, je pro ně pořád stejně aktuální, jako by to bylo včera.  Nejsou to lidé párty a večírků. Ačkoliv jim vyloženě nevadí být ve větší skupině lidí (ostatně, želvy „nic neřeší“ a tak se dovedou přizpůsobit), svou energii čerpají ve svém „krunýři“ – nejlépe doma u knížky, filmu, či hry.

KOČKA - Kočičí lidi na rozdíl od želv party milují. Kočičí chráněnci jsou sice velcí individualisté, nejlépe se však cítí ve společnosti jiných lidí. Sebevědomí jim často nechybí, rádi se zdobí, nosí výrazné oblečení a prvky, rádi flirtují s ostatními. Často mají také cit pro krásné věci, ale spíše jako pozorovatelé, než umělci. Kočičí chráněnci jsou hrdí a důstojní, lidé a prostředí kolem nich musí „mít úroveň“.  Jsou mazaní a nenechají si nic líbit, pokud je naštvete, snadno vytahují drápky. Pod tím vším se však skrývá citlivé srdce, které, pokud víte jak na něj, se k vám bude velmi rádo vracet.

VEVERKA - Veverka je znamením činorodosti a energie. Veverčí lidé mají přes den energie, že by jí mohli rozdávat. Sice od nich často slyšíte „nestíhám“, to však jen proto, že ve skutečnosti zvládají udělat třikrát tolik, než ostatní. Veverky umí dobře plánovat a myslet na budoucnost. Jsou velmi pracovité. Mají také dobrou paměť a skvěle se orientují  ve svém životě – ví dobře, co kdy a jak je potřeba udělat. Jsou velmi společenské, byť jejich vztahy většinou nedosahují přílišné hloubky.

SOVA - Sova je hloubavý filosof. Sovu můžete potkat ve večerních či nočních hodinách, jak přemýšlí nad významem života nebo řeší matematický příklad.  Posedlost sovích chráněnců určitým problémem je dokonalá, proto se z nich často stávají myslitelé, kteří jsou však otevření a mají přehled o více oborech.  Soví chráněnci bývají umělecky nadaní, přesto, že si svá díla skládají většinou do šuplíku. Společnost jim nevadí, protože můžou sdílet své myšlenky a nechat se inspirovat ostatními. Ve společnosti se chovají tak, že pozorují a buď naleznou někoho zajímavého, se kterým stráví celý večer, nebo odchází.