V lednu se nám podařilo docela úspěšně, ač ne v plném počtu, odstartovat Malou Arkánu, a proto již druhý měsíc s radostí vyhlašuji další zadání - další 4 témata podle karet Malé Arkány v naší akci Tvoříme s Tarotem.

V našem klubu jsme si totiž letos dali za úkol každý měsíc libovolným způsobem zpracovat čtveřici karet z Malé Arkány. Jestli Vás tento projekt zajímá, klidně se ještě přidejte k nám. Tarot nemusíte znát, vše se dozvíte v průběhu z těchto blogů. Nebojte se ani nějakého esoterična, jedná se především o tvorbu na téma. Někteří již tvoří, jiní stále čekají na múzy polibek, ale i když už něco máme hotovo, jsme teprve na začátku.

  

A co nás čeká tentokrát? Esa nám minule dala sílu odrazit se a v únoru navazujeme DVOJKAMI, u kterých přichází dilema, naznačují dvě možnosti, řeší se tu vztahy, dualita a protiklady.

  

    

 

Zde v blogu naleznete některé základní informace k zadaným kartám. Vycházíme ze systému Rider-Waite. Dovolila jsem si ke každé kartě napsat i své krátké vyjádření či zamyšlení, jak tu kartu a její významy cítím já. Neberte to zde všechno jako jediné dané a konečné. Více informací hledejte na základním odkazu od Katky, v diskusi, na internetu nebo se ptejte v klubu Katky, pokud Vám nebude něco jasné. 

 

 

DVOJKA HOLÍ

Hole (žezla) - kariéra, schopnosti, možnosti (živel - oheň)

 

Klíčová slova:

Kolísání. Přehled. Neutralita. Lhostejnost. Nutnost nebo potřeba rozhodnutí. Konflikt mezi dvěma silnými stanovisky.

 

Jak to cítím já:

Dvojka holí stojí na rozcestí. Nemůže se rozhodnout, příliš nad tím přemýšlí či plánuje a problémy se hromadí, další možnosti jsou na obtíž. Čeká na impuls, na pomoc, ale nedůvěřuje. Není schopna se vyjádřit či cokoliv podniknout. Prostě to vázne. Odstup z nitra krajiny a stanovení cíle pohlédnutím na model zeměkoule vše pomůže vyjasnit.

  

Symboly Rider Waite:

Hůl: penis, sexualita, plodnost, mocenská síla.

Dvě hole: polarity, které se mohou blokovat nebo posilovat.

Zeměkoule: individuální uchopení světa. Dosažení jistého světského úspěchu a materiálních cílů. Dalekosáhlé plánování.

Červené plody+bílé lilie: alchymistický transformační proces: hrubé se mění v nezralé a to v naplnění, završení. Životní křižovatka. Lilie: symbol světla, čistoty a panenství, také milosti, vyvolení. Také královský symbol a symbol plodnosti. Červené plody: sexuální symbol

Postoj mezi holemi: nacházet se mezi dvěma stanovisky, možnostmi, být ve středu, vlevo i vpravo stejné možnosti

Obydlená svěží krajina + moře: touha po naplnění - vědomá i nevědomá

Rašící lístky: život a růst, přání

Dobře oblečený muž s rukou na holi: někdo, kdo něčeho dosáhl a má se o co opřít

Stavba, hrad: vaše skutečná identita, moc a jistota, vnitřní opevnění, identita, izolace.

 

Afirmace:

  •  Sílu a odvahu nalézám ve svém středu.
  • Jsem zakotven mocně v sobě, chápu se iniciativy a zasazuji se jasně, sebejistě a s vědomím odpovědnosti za sebe a své cíle.

 

Vyhledávače, inspirace:

Pinterest.com - Two of wands Minor arcana

Google.com - Two of wands

   Two of Rods ~ Tarot of the Ages    Two of Wands Tarot Card    HP Tarot - 2 of Wands Domination by Ellygator.deviantart.com Elly says

 

 

  

DVOJKA MEČŮ

Meče - psychický a intelektuální stav (živel - vzduch)

 

Klíčová slova:

Nestrannost, neutralita, nerozhodnost, pochybnost a rozpolcenost. Uzavřenost, odmítání a slepota. Mrtvý bod, slepá ulička, ale také vnitřní klid. 

 

Jak to cítím já:

Dvojka mečů se opět nemůže rozhodnout, ale tentokrát na rozdíl od dvojky holí ani nechce. Snad je nevhodná doba, možná je čas to rozhodnutí ještě odložit a zatím setrvává klid zbraní, snad i mír. Netřeba však strkat hlavu do písku a odmítat, co radí intuice. Chce to klid a nohy v teple, než přijde ten správný moment. Však on se jasně ohlásí.

 

Symboly Rider Waite:

Meč: nositel tajuplných sil, v boží ruce = trestající nástroj, nástroj překonání zla, symbol moci pravdy a poznání. Symbol vůle vládnout, cti a slávy, spravedlnosti, připravenosti k obraně.

Páska na očích: slepota, symbol spravedlnosti, neovlivnitelnost vnějším pohledem a zdáním. Hledání vnitřní pravdy.

Rozpětí hrotů mečů: rozšíření horizontu představ

Skvrna na čele: „Třetí oko“

Dva meče zkřížené: závora

Luna: nevědomí, ženský princip, intuice.

Moře: nevědomí. Jednota (je zde nepřístupné), symbol neznámých nebezpečí, emocí bez ohraničení. Rozměr lidského citu, mnohosti emocí.

Břeh: hranice mezi kolektivním a osobním nevědomím, místo, kde se lze zastavit a odpočinout (zde je dokonce vyvýšený), symbol místa, odkud nastupujeme k novým prožitkům, symbol záchrany a opěrného místa. Je střetnutím vědomého (půda břehu) a nevědomého (voda); u moře je tento význam nejsilnější.

Šedá barva: mlhavost, stav nevědomí nebo vědomá lhostejnost, též rovnocennost nebo nepředpojatost. Společné působení černé a bílé. Mezisvět. Moudrost. Mlha. Nepochopitelnost. Sny.

 

Afirmace:

  • Hluboký mír naplňuje mé srdce. 
  • Nalézám v sobě mír tím, že sjednocuji vnitřní a vnější vědění, spojuji  to, co je různé, a v klidu objasňuji a rozhoduji.

 

Vyhledávače, inspirace:

Pinterest.com - Two of swords Tarot

Google.com - Two of swords

       

 

 

 

 

DVOJKA POHÁRŮ

 

Poháry (kalichy) - emocionální stav (živel - voda)

 

 

Klíčová slova:

Láska, partnerství, spolupráce. Spojení. Harmonie. Sdílené city, milostný pár.

 

Jak to cítím já:

Dvojka pohárů je přípitek na osudové setkání, šťastnou lásku, partnerství či skvělou spolupráci. Může to být i spolupráce vnitřku - rozumu a intuice, vnitřního smíření a pokoje. Negativně by se mohla projevit snad jen, pokud bychom byli oblouzněni přeludem a iluzí a nebyli schopni vidět přes duhu a jednorožce pravou skutečnost.

  

Symboly Rider Waite:

Kalich: Svatý grál, jinak záleží na obsahu – zde nádoba zadržující vodu – symbol citů a emocí

Muž a žena s poháry:  pár, jednota, spojení

Lev s křídly: moc přicházející z nebes, Marek (evangelista), Oheň (živel)

Merkurovo žezlo – kérykeion: jednota protikladů a plodnost (tvořivost).

Bajka o Teiresiovi, který nalezl dva spletené hady a oddělil je násilím holí, domnívaje se, že spolu zápasí, avšak:

"Neporozuměl symbolu hole, chtěl od sebe odděliti síly přírody, vědění a víry, inteligenci od lásky, muže od ženy. Viděl je jako spolu zápasící, pokládal je za soupeře, a chtěje je odděliti poranil je, čímž ztratil svoji vlastní rovnováhu; chvíli byl mužem, chvíli ženou, nikdy nejsa dokonalý a manželství bylo mu zapovězeno. Zde jsou zjevena veškerá tajemství univerzální rovnováhy a stvoření. Lidský androgyn dokazuje, že muž a žena odděleni od sebe jsou neplodní stejně jako náboženství oddělené od vědy, inteligence bez lásky, mírnost bez síly, milosrdenství bez spravedlnosti a obráceně. Harmonie roste analogií protikladů; nutno je odlišiti,aby mohly býti spojeny, nesmějí se však oddělit, aby byla umožněna volba mezi nimi... Tak spojují se všechny protiklady přírody, a kdo je chce oddělit propadá témuž trestu jako Teiresias."

 

Afirmace: 

  • Není třeba dělat nic jiného, než vychutnávat, co život nabízí. Dovoluji lásce, která mě naplňuje, aby ovlivnila můj život. 
  • Miluji se, spojuji se s láskou s druhým člověkem, jsem plný důvěry a umím lásku dávat a přijímat.

 

Vyhledávače a inspirace:

Pinterest.com - Two of cups Tarot

Google.com - Two of cups Tarot

  Two Cups Tarot  

 

 

 

 

DVOJKA PENTAKLŮ

Pentakly (disky, mince) - fyzický a materiální stav (živel - země)

 

Klíčová slova:

Vrtkavost, žonglování či pohrávání si s možnostmi a záležitostmi, s financemi. Flexibilita, ale i potřeba rovnováhy. Rozhodování, reorganizace. Stálý vývoj, věci v pohybu.

 

Jak to cítím já:

Dvojka disků si hraje, tancuje a žongluje. Umí improvizovat a zkoordinovat i obtížné věci. Je bezstarostná, žije tady a teď. Možná až moc bezstarostná, může sklouzávat k lehkovážnosti a naivitě. Dělat osminohého pavouka jen se dvěma rukama může být čím dál tím obtížnějsí. I věci, které byly dřív v pohodě, ji mohou začít rozčilovat, protože je najednou labilní, neschopná zaujmout jedno stanovisko. Nebere nic vážně a co včera platilo, dneska už neplatí.

 

Symboly Rider Waite:

Mince: bohatství, blahobyt, štěstí, moc, lesk, celistvost 

Pentagram: symbol harmonie kosmu, znak pro zdraví a blaho, znamení přinášející vítězství nebo čarovné znamení. Ochranně znamení. Symbolizuje člověka jako mikrokosmos 

Lemniskáta: symbol nekonečna

Taneční krok: zatížená a odlehčená noha – povinnost a volný výběr, pohyb

Žonglování: obratný pohyb, potřeba soustředit se na splnění jediného úkolu a neplýtvat silami na mnoho věcí najednou

Lodě na hřbetech vln: rozbouřené moře: nevědomí. Symbol neznámých nebezpečí. Vzestupy a pády. Těžký boj. Loď: vlastní osobnost. Symbol přesunu, cesty přes vodu symbolizující nevědomí. Symbol cesty životem, osudu – klidné vody: postupné zdokonalování, které je plně pod kontrolou, bouřlivé vody: možnost rychlého postupu ovšem s nebezpečím ztroskotání, zmaření plánů. Plachetnice: působení Ducha – vzduchu. Loď+vlny = obtížná a nebezpečná cesta.

Břeh: hranice mezi kolektivním a osobním nevědomím, místo, kde se lze zastavit a odpočinout, symbol místa, odkud nastupujeme k novým prožitkům, symbol záchrany a opěrného místa. Je střetnutím vědomého (půda břehu) a nevědomého (voda); u moře je tento význam nejsilnější.

Vysoký červený klobouk: penis, ego

  

Afirmace: 

  • Každým dnem se mi ve všech směrech daří stále lépe. 
  • S důvěrou, pružně a lehce se stavím vůči proměnlivým událostem života a mám kladný postoj ke změnám a všemu novému.

 

Dvojka pentaklů ve vyhledávačích:

Pinterest.com - Two of pentacles Tarot

Google.com - Two of pentacles Tarot 

            Legacy of the Divine Tarot

 

 

 

 

Přátelé, odhoďte nerozhodnost stranou a přidejte se k nám do klubu a zkuste s námi pokořit tuto výzvu nebo si jen tak tvořit na zajímavá tarotová témata!

 

 

Předchozí blogy k Malé Arkáně:

Úvod - https://www.fler.cz/blog/tvorime-s-tarotem-pokracujeme-s-malou-arkanou-pridate-se-32285

1 - ESA - https://www.fler.cz/blog/tvorime-s-tarotem-mala-arkana-1-esa-32290

 

Zdroj - http://spimajim.nazory.eu/rubriky/tarot