Každý den nám pomalu, ale nemilosrdně ukrajuje z času, kdy se k nám přiblíží Vánoce. Na Vánoce se těší především děti, ale pro mnohé z nás jsou dny jim předcházející plné shonu, zařizování, shánění.... Nakonec se ale atmosféra plná shonu zklidní, lidé si "konečně" udělají čas na své nejbližší, dospělým oči zvlhnou a dětem se naopak rozzáří. 

A jaké Vánoce budou letos u Vás? Jaká výzdoba připadne na letošní rok? Pamatujme na TRADICI. Pamatujme na mezigenerační předávání poznání, schopností, obyčejů či mravů v rámci kultury nebo skupiny, a to třeba i trošičku netradičně, ale tradičně :o). Tradici bychom měli v současné době ctít především. Je to součást sounáležitosti vztahu, rodiny, společenství.

Pojďme tedy společně nakouknout zde na Fleru do obchůdků některých prodejců a pro letošek vstřebejme do mysli třeba jen závan klasických Vánoc a vánočních tradic, které k nim neodmyslitelně patří, a to především v přírodních materiálech, které byly používány již na jejich počátku.

Betlém neboli jesličky

O žádných vánočních svátcích by neměl doma chybět betlém neboli jesličky. Betlémy byly vytvářeny v Římě od 10. století. Byly propagovány svatým Františkem z Asissi od roku 1223, a rychle se šířily po celé Evropě.

Dřevěné karikatury - Pavel Dlabal stefansur
 MarieCh

 

Vánoční strom

Vánoční stromeček je asi nejrozšířenější zvyk okolo Vánoc, kdy je na Štědrý den vztyčen jehličnatý strom, který se následně ozdobí vánočními ozdobami a pod kterým se nacházejí dárky - tradiční je smrček, oblíbená je i borovička,jedlička... a v neposlední řadě i různé umělé alternativy.  Tato tradice spadá již do 16. století. Jakou bude mít stromeček podobu je při výzdobě jen na Vás. Existuje celá řada tradičních materiálů, ale i symbolik...... Používání ozdob spadá již do 15. století.

Barvy

Symbolika barev se mění s módou nebo je církevně dána. Tradiční barvy vánočních ozdob jsou červené, zelené a zlaté. Ačkoliv trendy vánočních dekorací každoročně určuje Evropská asociace floristů a výrobců dekorací (EFSA – European Floral and Lifestyle Product Suppliers Association), nejsou tyto pokyny bezvýhradně obecně přijímány.

Červená často symbolizuje lásku, krev a oheň. Během Vánoc symbolizuje krev Ježíše, která byla prolita při jeho smrti ukřižováním za vykoupení křesťanů.

Zelená symbolizuje věčný život, zejména proto jsou již od předkřesťanských dob používány větve jehličnanů a stálezelených dřevin. Ty své listy (jehličí) mají po celý rok, v zimě nejsou opadané, a jsou tedy považovány za stále, „věčně“ živé.

Zlatá barva je považována už od dob starověkého Egypta za symbol nejvyšších hodnot, podle daného období tak je jí popisována jako symbol slunce, ušlechtilosti, velkorysosti, idealismu, vznešenosti, moudrosti nebo prostě bohatství a hojnosti. Je barvou spojenou s Vánocemi, zlato jako jeden ze tří darů Tří králů symbolizuje Ježíšův královský původ (z rodu Davidova),nebo potvrzení, že byl uznán za Božího krále.

Bílá během Vánoc je symbolem nevinnosti, Panny Marie, čistoty, ale i sněhu. V adventním věnci je svíčka bílé barvy symbolem Panny Marie nebo Ježíše Krista. Bílá barva a Panna Marie jsou dávány do souvislosti s panenstvím a nevinností, jako symbol křesťanského zázraku, který je jedním z hlavních pilířů katolické víry (Neposkvrněného početí).

Fialová je barvou katolické církve během vánočního období od adventu do Vánoc, jde o barvu postu a pokání za hříchy. V tomto období postu jsou málo používány i ozdoby, dokonce i adventní věnce v katolických kostelích jsou nezdobené, zdobené bývají pouze kněžská roucha.

Růžová barva symbolizuje radost, je barvou neděle Gaudete, je použita například pro svíce, které se poprvé rozžíhají o třetí naděli adventní.

Černá barva se od liturgické reformy provedné z rozhodnutí Vatikánského koncilu v roce 1965, nepoužívá.

Modrá barva je obvyklou tradiční slavnostní vánoční barvou pro protestanty. Podle některých informací je modrá barva, ale na počátku 21. století již symbolem „Panny Marie, Matky Boží, která Ježíše nosila ve svém lůně a zrodila ho celému světu právě o Vánocích“.Ze zdrojů není zřejmé, zda dříve modrou barvu o Vánocích používali protestanti, nebo modrá barva Pannu Marii v katolické liturgii symbolizovala dříve. Názor protestantů na mariánský kult je znám. Podle jiných zdrojů modrá barva symbolizuje vše nadpozemské, nebeské, ale také například víru nebo klid a ztišení.

- kukuřičné šustí   
 
mass arttam   

 

- tradiční perníčky    
 
dekor.perník Militili  karkulinka2k 

 

- vizovické tradiční    
 
Halovo vizovické pečivo vizovicke  

 

- keramické     
 
kuzu  ancovicka-nails  keramika Halama 

 

- látkové    
 
amellie la Catch-ka  now 

 

- háčkované    
E-Kle Jipav tlostris

 

-  dřevěné
 
udesingcz hapeho  AMA 

 

- papírové    
 
UNILIMITED DESIGN  lenkasoudkova   

 

- korálkové a stužkové    
Ditmarek Veronika Designs  Slavka9

 

- pedigové netradiční

 
  U Pihulky  

 

- pedigové tradiční    
malá monka jezernice Jalis

 

Jmelí

Stále zelená cizopasná a rostlina bývala považována za posvátnou již za dob keltských druidů. Jmelí má mít kouzelné účinky; například jako ochrana proti ohni a zábrana v přístupu čarodějnicím a zlým duchům. Léčivé účinky jmelí uznává i "moderní věda". Jmelí obsahuje látky snižující krevní tlak a roztahující cévy; proto je surovinou k výrobě léčiv proti arterioskleróze.
Podle legendy bylo jmelí kdysi stromem. Když byl z jeho dřeva zhotoven Kristův kříž, strom prý hanbou seschl a změnil se v rostlinu. Ta má Kristovo umučení vykoupit tak, že zahrne dobrem všechny, kdo pod ní projdou. Ovšem pozor - jmelí nosí štěstí jen tomu, kdo je jím obdarován!

Jmelí roste na jehličnatých i listnatých stromech. Druidy bylo jako magické ceněno jmelí dubové. Jen oni prý mohli jmelí z dubů zlatým srpem odsekávat a nechat padat na připravené plátno - odseknuté jmelí nesmělo padnout na zem. A tady nám pronikají i do dnešních zvyků pradávné pohanské oslavy - jako vzpomínka na sklizeň zlatým srpem se jmelí natírá na zlato.

Jmelí    
maribet White Deer Tapeva

 

Štědrovečerní večeře

24. prosince bývá tradicí, že se schází celá rodina na slavností večeři. Samotná večeře se tradičně skládala z rybí polévky, bramborového salátu s kaprem a během její konzumace panovaly jisté zvyky. Krajové jsou ale zvyklosti, kde polévka bývá čočková, zelňačka...., řízek nebývá z ryby.... atd. Například se stolovalo o jeden talíř více pro nečekanou návštěvu, či se pod talíř umísťuje mince nebo šupina. Kdo jí nalezl, toho se měly celý rok držet peníze.  Dalším zvykem je, že se od Štědrovečerní večeře mohla vzdalovat pouze hospodyně, dokud všichni lidé nedojedli. A nezapomeňte - od štědrovečerní večeře se nevstává! 

Štědrovečerní večeře    
shabby.romantic flowers11 Ušijakia

 

Tradice - pečení cukroví, lití olova, pouštění lodiček,  krájení jablka, rybí šupina, půst, střevíc......

Vánoční cukroví

Vánoční cukroví a jeho pečení je jedna z obecně rozšířených vánočních tradic, která je ve velké části českých domácností dodržována. Většina z vánočních cukroví se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády a různých druhů ořechů a kandovaného ovoce. Mezi typické patří cukroví z lineckého těsta, které je možné navíc ochutit strouhaným kokosem nebo kakaem. Typickými vůněmi jsou vanilka a rum, typickým kořením skořice.

Lití olova

Připraví se nádoba s vodou a do ní se opatrně vlije olovo, které se nad plamenem rozžhaví až úplně roztaje.  Odlitek, který vznikne (tvarově a dále přirovnáním), věští dotyčnému jeho budoucnost. Například odlitek ve tvaru hvězdy znamená uznání, úspěch.

Pouštění lodiček

Připravte si lavorek nebo hrnec s vodou. Rozpulte několik vlašských ořechů a z prázdných polovin vyrobte svíčky. Lodičky se zapálenými svíčkami se nechají plout po vodě. Majitele lodičky, která vydrží nejdéle svítit a nepotopí se, čeká dlouhý a šťastný život. Jestliže lodička pluje ke středu nádoby, vydá se do světa .Pokud se lodička drží při kraji nádoby, její majitel se bude celý rok držet doma.

Krájení jablka

Po štědrovečerní večeři se nožem přepůlí jablko. Řez veďte kolmo ke stopce. Obě poloviny se všem ukážou a záleží na tom, jaký tvar má vnitřní část s jádry. Pokud vypadá jako pěti, nebo vícecípá hvězda, sejdou se všichni za rok ve zdraví. Pokud má tvar kříže, je čtyřcípá, pak někdo z přítomných těžce onemocní, nebo zemře. Tohoto zvyku se není třeba bát. Vybírejte zdravé, velké jablko. 

Šupiny

Pod talíře se štědrovečerní večeří se dává několik kapřích šupin, které mají přinést všem po celý rok dostatek peněz.

Půst

Na Štědrý den se zachovává až do večera přísný půst. Dětem, které se nemohou dočkat, se slibuje, že vydrží-li nejíst, uvidí zlaté prasátko.
Ke společné večeři se zasedá, když vyjde první hvězda. U nás je to na uvážení, někdy bychom se díky počasí hvězdy nedočkali :o).

Střevíc

Svobodné dívky házejí střevícem přes hlavu. Obrátí-li se patou ke dveřím, zůstanou doma. Obrátí-li se špičkou ke dveřím, provdají se a odejdou. 

 

Lití olova Pečení cukroví Pouštění lodiček
Studio DODO Krupičková Hana melodie
Krájení jablíček Šupina  
 
tarzanek3 Lettuce  

 

Vánoční dárky

První zmínky o vzájemném obdarování se objevují již ve starověkém Římě. Nedílnou součástí Vánoc se však dárky staly až v 19. století. Bylo zvykem obdarovávat členy rodiny, ale i služebnictvo. Domácí chasa například dostávala ošacení nebo malou finanční částkou na přilepšení k celoroční mzdě. Dárky se dávaly také žebrákům nebo tulákům bez domova, kteří v době křesťanských svátků zaklepali na dveře bohatších domácností. Na počátku 20. století, v dobách hospodářské prosperity, se pod vánočním stromkem vyjma potřebných věcí stále častěji objevovaly drobnosti a hračky jen pro radost. V chudých letech mezi dárky byly i oděvní součástky.

Balení dárků    
stephany Fokus Mladá Boleslav Bonexis

 

Buďte letos TRADIČNÍ. Prožijte vánoční svátky společně, v klidu a v pohodě  se svými nejbližšími. Projevte jim nejen zakoupenými či vyrobenými dárky, ale především svojí přítomností, pomocí, ohleduplností, zájmem, vstřícností, nesobeckostí..... svoji lásku. Mějte spolešné zážitky a prožitky, TY se pamatují :o).

Poděkování všem, kteří mi dovolili použít jejich krásné a "tradiční" výrobky v  tomto blogu :o))))

Krásné Vánoce, Pihu