image

První cesta do Provence, nepočítám-li krátké projíždění před dávnými lety, byla plná očekávání, dychtivosti i trochu strachu z neznáma. Vybaveni informacemi vydali jsme se vstříc novým zážitkům.

Provence si zamiluje snad každý, starobylé vesnice s malebnými kamennými domy se střídají s vinicemi a tolik známými levandulovými poli. Levandule voní vzduchem a její stopy se nalézají všude.

image

Pohoří Luberon je srdcem Provence, nachází se zde údolí posetá levandulemi a malebné vesnice na kopcích. Podle průvodce navštěvujeme městečka Gordes, Sault, Montélimar a Fontaine de Vauclusse, kterápatří mezi nejhezčí.  Avignon, Marseille, Orange jsme projeli, ale menší města máme raději.

image

Známé vinařské městečko Chateauneuf du Pape je obklopené vinicemi pokrytými malými oblázky, které dávají vínu nezaměnitelné aroma i chuť.

image

Gorges du Verdon, je největším evropským kaňonem. Vyhloubila ho řeka Verdon a na jeho konci vytvořila jezero. Délka kaňonu činí 25 km a hloubka od 300 do 700 metrů. Vede přes něj most Pont de l´Artuby.

image

Naše cesta dále pokračuje podél azurového pobřeží od Marseille až do Monaka. Po mořském týdnu pokračujeme přes Alpes Maritimes kochat se horskými vyhlídkami. Hory jsou nádherné, ale podnebí trochu jiné, takže vytahujeme z kufru zapomenuté kalhoty a svetry. Víno se mění na svařák :-) a v noci při 2C vzpomínáme na teplo Provence. Usmívající se

image

Sen se změnil ve vzpomínku s vůní levandule,v kratinké reportáži a s přílibem návratu. O Provence se dá psát dlouho, ale nejlépe je ji opravdu zažít a cítit.

image

Z Provence jsou tyto fotografie a svazky levandulí použité v náplni textilních levandulových panenek a dalších dekorací.

image
image

 

image

Přání bylo splněno a návrat se zdařil. O další návštěvě této části Francie si můžete přečíst a prohlédnout další fotografie v Zápiskách z Provence.