Potřebujeme:

Pomeranč, pár hřebíčků – ne do zdi, do jídla, koření, tak dál:

tak tři kousky celé skořice, hrstičku rozinek, dvě tři špejle, mohou být i ne celé a polámané, budeme je lámat

a chvíli klidu na tvoření.

Kdo má doma malého pomocníka, může ho použít, pravda za příznivé konstelace hvězd a vhodné stimulace k výkonu.

 

Co s tím vším provedeme:

Nalámeme špejle na různě dlouhé kusy asi od 4 cm do 12 cm. Počet dáme podle velikosti pomeranče.

Do pomeranče napícháme hřebíčky jako při čarování woodoo, na špejle napíchneme rozinky, aby byly pěkně vyzdobené – takže ne naplácat to jako korále, ale sem tam je rozinka a sem tam je vidět špejle, pak ty vyzdobené špejle napícháme do pomeranče tak, aby se esteticky prostřídaly kratší a delší.

Hotového ježka posadíme na talířek nebo usadíme do skleněné misky a obložíme větvičkami, co nám zbyly z vánoční dekorace, stromečku apod. Musíme zajistit ježkovi stabilitu, aby nám vydržel vonět, kde si ho postavíme.

Pokud vás napadne do pomeranče napíchnout i dortovou svíčku, prosím, ale nezapalujte ji, protože v ježkovi je dřevo a navíc ježek se mlže nečekaně vyvrátit a zkomplikovat atmosféru Vánoc.

 

Jiná verze:

Vybodneme se na ježka, pomeranče necháme na misce, později i oloupanou pomerančovou kůru necháme sušit se pomalu na misce, rozinky s oříšky na talířku poblíž, špejle si schováme na pečení nebo jiné činnosti a hřebíček můžeme nasypat na mističku poblíž, nebo schovat na vaření, aby nevyčichl.

Postupně vonící dobroty zkonzumujeme a zkusíme se spokojit s jinými vánočními vůněmi, kterých je přece mnoho a mnoho. Třeba taková pečená krůta, smažená ryba, vanilkové rohlíčky, …

Musím končit, někdo mi poslintal klávesnici.