Ohlásil se předem, přesto mě zastihl v nedbalkách… Vřítil se k nám rychlosti 110 km/h  špalírem klanějících se stromů. „Dovolil jsem si přinést malý dárek,“ zajiskřilo mu v očích a podává mi tmu tmoucí zabalenou do potrhaných drátů elektrického vedení.

 „To jste nemusel, dělat (si) takovou škodu,“ leze ze mne… „Ale to já rád,“ skučí smíchem a usazuje se ke kuchyňskému stolu. Poslepu hledám baterku… Konečně nahmatána. Leč radost trvá pouhé dvě vteřiny. „Nefunguje??“ diví se nezvaný host.

Svíčky, to bude ono!

„Kdo  vypnul elektřinu?!“ burácí kdesi v podkroví  bas budoucího elektrikáře. Do kuchyně, oděné do  měkkého  mihotavého svitu čajovek, přicházejí hosta pozdravit  další  členové rodiny…  „To nemyslíte vážně, potřebuju na internet!!“ durdí se budoucí stavařka. „Jak napíšu domácí úkoly?“ bezradně přešlapuje u dveří mladší syn. „Kdo mi půjčí  baterku, chce se mi čůrat,“  sonduje mladší dcera. „A nesplachuj, nejde voda,“ podávám jí  svítící mobil. „To snad neéé – potřebuju si NUTNĚ umýt vlasy! Hůř už fakt být nemůže…“ vybublává pesimistické ladění starší dcery. „Ale může! Střechu nad hlavou ještě máme…“ pokouším se vnést trochu optimismu do pochmurné atmosféry.

 „Máme v pokoji zima - proč tam nepustíte topení??“ vsouká se po chvíli na kuchyňský gauč i starší synátor. „Že by čerpadlo jelo na elektřinu??!“ jedovatě špičkuje  stavařka.

„No tak děti, užijte si mé přítomnosti,“ ledovým tichem se nese hostův baryton.

Konečně dorazil táta - a našel a zprovoznil plynovou lampu.

 

Host u nás pobyl dva dny. Dětem nedovolil trávit čas s jejich virtuálními přáteli a hrát počítačové hry, mne osvobodil od domácích prací i šicího stroje, manželovi dopřál gaučing. Během VICHROVA pobytu jsem neměla možnost sledovat, co se děje u sousedů na opačné straně zeměkoule, ale měla jsem čas sledovat, co se děje u nás doma… (Z dětí lezly vskutku zajímavé informace!) Mýt se v lavorku při svíčce je  ohromně romantické a očišťující – docvakne vám tolik souvislostí… A byl čas a chuť i na jiné věci…

_________________________________________________________________________________________

 

Host do domu, Bůh do domu...