Starověcí římané před 2400 lety zjistili, že když roztaví bronzové mince a odlejí z nich sochu, má výsledek vyšší hodnotu než původní mince. RECYKLACE byla na světě!

My jsme podobné principy objevili o pár stovek let později, kdy použitý kovral (rozuměj dost divný, většinou fialový koberec s vysokým chlupem) na palubní desce Škody 120 LS velmi efektně substituoval teakové nebo mahagonové obložení palubní desky nevkusného zahraničního vozu. Naši vědci v době normalizace přišli třeba také na to, že igelitový sáček od mléka lze využívat k mnoha účelům. Jako lyžařská či motorkářské kukla nebo lokální náhrada GORE TEX memrány pro lyžařské kalhoty nebo bobařské tepláky. Moc „cool a sexy“ to sice nebylo, ale je třeba si uvědomit, kde se toulal ostatní svět touto dobou! V Americe vznikaly v garáži první kompjůtry s okousaným jabkem ve znaku, ve spřáteleném Německu sjížděly v nepravidelném dvojtaktním rytmu z výrobních linek kultovní trabanty a v Paříži skládal poslední básně Jim Morisson.

U nás se tedy děly mnohem významější věci! Vznikalo hnutí, místy i věda a rozhodně celonárodní hobby a tím byla UP-CYCLACE. Je jednoznačné, že jsme to byli my Češi, kteří vymysleli jak z bezcenné věci, bez jakýchkoliv technologických nároků, jen s odhodláním, smyslem pro inovaci a nezměrnou kreativitou, vyrobit věc hodnotnou a často i vtipnou!

RESPIRO odkojené mlékem z igelitových sáčků, RESPIRO s lidovým up-cyclingem modifikovanou genetickou strukturou a RESPIRO s onou nezměrnou inovativností a kreativitou udělalo něco, po čem od pradávna toužili alchymisté, když se snažili z olova vyrábět zlato.!!!!!

 

Rádi bychom na tomto místě shromáždili všechny vtipné, hezké, inovativní, nebo i nevkusné a bizardní pokusy o upcycling na Fleru či kdekoliv v okolí.

 

Pokud se nám tu podaří shromáždit takovéto návrhy, rádi bychom pak společně s vámi všemi zorganizovali soutěž o nejvtipnější "upcyclingový počin roku 2014".

 

Pokud víte o někom kdo upcycluje, sem s tím...bude to určitě zábavné!!!

 

ahoj Kuba