Jste soutěživý tip? Rádi luštíte hádanky, hledáte správné odpovědi? Tak to jste zde správně, s námi si můžete zasoutěžit a když najdete správnou odpověď na danou otázku jako první, čeká Vás odměna.

Členové klubu Klubíkovci si pro Vás připravili 7 otázek.

Pokud se Vám nějaká zalíbí natolik, že budete chtít odpovídat a zkusit boj o odměnu:

!!!svoji odpověď prosím pošlete vnitřní poštou TOMU, kdo otázku položil.

První správná odpověď bude odměněna!!!

***

1. otázka, kterou pokládá  MIPERAMA

KNOFLÍK je důmyslné jednoduché zařízení sloužící ke spojení 2 částí oděvu pomocí provléknutí tělesa knoflíku skrz knoflíkovou dírku. Knoflík je převážně malé tělísko, které se většinou využívá v textilním průmyslu a slouží jako součást oděvu pro otevírání a zavírání, či jako módní doplněk.

Knoflík může být vytvořen z mnoha materiálů. Od přírodních až po uměle vytvořené. V dnešní době se nejvíce používá tvrdý plast.

Je mnoho rozměrů, které se používají: 16,18,20,22,24,26,28,30,32,35,40,44,58,52,54,60.

 

 

SOUTĚŽNÍ OTÁZKA: Víte, kdy a kde vlastně první knoflík vznikl? Poradím vám, že vznik prvního knoflíku souvisí s vodou a třetím nejcennějším kovem.

ODMĚNA: dekorační brož, vytvořená z velkého knoflíku /60mm/s brožovým můstkem.

Správná odpověď: První zmínky o knoflících pocházejí z roku 2800–2600 př.n.l. z oblasti řeky Indusdoby bronzové v Číně (2000–1500 př.n.l)

Vítěz Vesn@


image

2. otázka, kterou pokládá WERISA

Chobotnice jsou schopné vystřelit nad hladinu rychlostí až 40 km/h a mají jedno ze svých ramen uzpůsobené k předávání spermií - používají ho jako kopulační orgán, který sameček předá při páření samičce, a poté mu opět doroste. Tuto schopnost mají i v případě ztráty jiného z ramen, např. po napadení predátorem.

Chobotnice při rozmnožování vyprodukuje více než 100 000 vajíček, o které se samička neustále (cca 6 měsíců) stará - ovívá je svými chapadly a přináší jim tak okysličenou vodu, vajíčka čistí a mění jejich pořadí. Poté je tak zesláblá, že ve většině případů umírá.

 

SOUTĚŽNÍ OTÁZKA: Co udělá chobotnice s nalezeným časopisem? (nápověda - v podstatě to samé, co s nalezenou lasturou)

ODMĚNA:
Chobotnice přívěsek na klíče, mobil, kabelku, tašku, penál, zip bundy, apod. (dle fantazie).

Správná odpověď:

Chobotnice si časopisem vyzdobí svůj "domeček" (místo, kde žije) - dělá to tak skoro se vším, co najde a nějak ji zaujme. Často si svůj příbytek zdobí nalezenými lasturami, kameny apod.

Vítěz: bez vítěze :(

Chobotnice - přívěsek

3. otázka, kterou pokládá S-TYL

SOUTĚŽNÍ OTÁZKA:

S-TYL očaroval svět průsvitů. Miluje slunce v kapkách rosy, stíny, které vrhá pavučina... proto vyrábí "šperky" z tylu, organzy a dalších průsvitných materiálů. V jejím obchůdku však nově najdete i dva výrobky, které průsvitné nejsou ani trošku. To neznamená, že nemají svoje kouzlo...

Najděte tyto dva výrobky a zjistěte, z čeho se při volbě názvů vycházelo, co tyto kytičky spojuje. Pěstitelé či milovníci květin jsou ve výhodě. ;)

ODMĚNA: Naušničky ze sytě rudého tylu, délka cca 4 cm, s afroháčky 6 cm. Inspirováno makovými květy.

Správná odpověď:

Z tylu nejsou na pultě S-tylu stuhové kytičkové brože, dostaly název podle růží.

Vítěz: Vesn@

image

4. otázku, kterou pokládá EFRAIM autorská keramika

SOUTĚŽNÍ OTÁZKA: Který druh čaje se může připravit na ledu? Tento čaj se nezalívá vodou, ale zasypává se kostkami ledu, které postupně roztávají.

ODMĚNA: ČAJOVÁ MISKA TENMOKU - POLITÁ ČOKOLÁDOU

Vítěz: bez vítěze :(

image

5. otázka, kterou pokládá AROMA, SOLI A MNOHEM VÍC

SOUTĚŽNÍ OTÁZKA:

Která z bylinných solí, které najdete v nabídce AROMA, SOLI A MNOHEM VÍC se hodí, pokud se chcete méně potit?

ODMĚNA: Miska na sůl dle vlastního výběru v obchůdku AROMA, SOLI A MNOHEM VÍC

Správná odpověď:

Vhodná je sůl se šalvějí !

Vítěz: Šlechtačka

 

image

6. otázka, kterou pokládá ONDYNA

Kolibříci jsou nejmenší ptáci na světě (nejmenší měří okolo 6,5cm a váží pouze 2g!), v poměru k jejich velikosti mají největší srdce a mozek ze všech zvířat na světě, nemají čich, jejich křídla kmitají v průměru 60x za sekundu, jejich srdce pulsuje 500 až 1200x za minutu, žijí pouze na americkém kontinentu, jejich barva není daná pigmentem, ale lomem světla. Létají průměrnou rychlostí až 70km/h, pouze oni umějí za letu i couvat. Jejich jazýček je 2x delší než zobáček, nepohrdnou ani hmyzem, ze kterého získávají proteiny. Neumí poskakovat, umí pouze posedávat na větvičkách, většinu času odpočívají, na let připadá jen 20% času a dožívají se průměrně 4 let.

SOUTĚŽNÍ OTÁZKA:

Získávání potravy je pro kolibříka docela fuška a přes den se skoro nezastaví. Kolik myslíte, že může takový kolibřík denně navštívit kvítků s nektarem?

Zkuste tipnout od-do...

ODMĚNA: Buttonková brož s motivem kolibříka a květinky vytvořené z organzy, vzadu na připevnění brožový můstek, velikost brože je 38mm

Správná odpověď: Kolibřík za je schopen za den navštívit mezi 3000-5000 květy.

Vítěz: bez vítěze :(

image

7. otázka, kterou pokládá ROMANA ART

Víte, že včelí vosk vzniká přestavbou medu a pylu přímo v těle včely? Včela vosk ze svého těla doslova potí. Při zvýšené námaze ze včely tryská sekret (ze spodní části zadečku), který na vzduchu tuhne, a vzniká vosková šupinka. Na 1 kg vosku včely potřebují 2,6 až 10 kg medu a 50 g pylu, tj. cca 1 250 000 šupinek včelího vosku!

SOUTĚŽNÍ OTÁZKA: Při snůšce 50 g nektaru za 24 h vyprodukuje 1 kg včel (cca 100 000 včel) pouze 71 g vosku! Kolik tělových svící lze vyrobit ze 71g vosku, tedy z celodenního snažení sto tisíců včel?

ODMĚNA: 1 balení tělových svící 10 ks + 2 zdarma

Správná odpověď: 12 tělových svící

Vítěz: bez vítěze :(

image

Vítěz ke každé otázce bude zveřejněn v tomto blogu 20. března 2014.

Tak hurá do toho ;) ...

!!!svoji odpověď prosím pošlete vnitřní poštou TOMU, kdo otázku položil!!!