A můžete i recyklovat...

Na první pohled velmi jednoduchá krabička, ale je důležité dodržet určité kroky. Stydlivý úsměv

Tady je jednoduchý návod:

Budete potřebovat bílou nebo barevnou čtvrtku, případně jakýkoliv slabší karton, který dnes už snadno seženete. Nebo v rámci recyklace můžete použít i jakýkoliv kartonový obal z obchodu (od rýře, müsli, kakaa...).
Dále si připravte tužku a pravítko a pak taky nůžky a nůž.

Podle toho jaký rozměr potřebujete, začnete rýsovat tento jednoduchý tvar:

Vnitřní část jako šířku a délku a lem okolo jako výšku krabičky. To znamená, že pracujeme se třemi rozměry. Celkový rozměr krabičky pak spočítáme jako: (výška + délka + výška) x (výška + šířka + výška)

U víka pak musíme u výšky a šířky něco přidat, aby šla krabička zavřít. Obvykle se připočítává 3x síla materiálu.
U běžné čtvrtky nebo jiného slabšího kartonu jsou to cca 3 mm.

Když máme narýsováno, vystřihneme podle šablon a položíme na plastovou podložku nebo na dřevěné (čisté) prkénko. Pomocí pravítka a tupé části nože obtáhneme všechny kolmé čáry. Vytvoříme tak rýhy, aby šly dobře ohnout boky. Pak prostříháme šikmé rohové spojnice (tím vytvoříme lepící klopky).

image                   image

Naohýbáme vše podle předlohy - nejprve boky a následně klopky.

Na závěr všechny klopky přilepíme k bočnicím a připevníme pomocí kolíčků, než lepidlo zaschne. Pohlídáme si, aby byly klopky nalepené stejnoměrně.Vždy 2 na stejné vnitřní i vnější straně.

Hotovou krabičku pak můžete ještě polepit nebo různě nazdobit. Já většinou používám přírodní nebo potištěný karton.

         

 

Takto si můžete vyrobit jakýkoliv rozměr. Jen nesmí její výška přesáhnout poloviční rozměr kratší strany. To by pak klopy vycházely přes sebe. Já mám doma zásobu jak přírodních tak i vzorovaných kartonů (čtvrtek) a kdykoliv potřebuji nějakou krabičku si vyrobím ;o)

U recyklované krabičky je už pak jen na vás jak potištěný povrh zamaskujete (polepíte, pomalujete... ;o).

A pokud by se někomu z vás zdálo, že už jste tento návod jednou viděli, tak ano. Je to nějaký rok zpátky, kdy jsem podobný uveřejnila na blogu z mého nyní již končícího 2. profilu. Přišlo mi, že by byla škoda, nechat ho ladem. Třeba právě vám se bude hodit.