Vždycky jsem měl vášeň ke knihám, ale když jsem si někdy ve třetí třídě přečetl Rumcajse 6 krát po sobě, protože jsem týden ležel v posteli, napadlo mě: "Jo, to bych taky chtěl umět, takhle psát knihy." A od té doby píšu. Začátky byly těžkopádné, neuměl jsem nic dát dohromady. Pak přišlo období literárního vzdoru. Boural jsem formy, prolínal styly, psal neurvale. Když mě to opustilo a když opadly přehnané ambice, začal jsem naslouchat. Naslouchat příběhům. Samy ke mně přicházely. Prosté, čisté, dotýkaly se toho archetypálního. Byly to většinou pohádky.

Vždycky jsem své rukopisy chtěl poslat do nějakého nakladatelství, ale stále mi nepřipadaly dost dobré na to, abych to udělal. Později už mi připadaly docela dobré a také jsem se několikrát osmělil je nakladatelům poslat. Zprvu mě laskavě odmítli. U dalších rukopisů už ne. Redaktorky se mnou třeba i půl roku spolupracovaly, aby pak nějaká rada vedení usoudila, že v období krize vydávat neznámého autora nebude.

Vždycky jsem věděl, že rukopisy nemají ležet jen tak v šuplíku, to bych to mohl rovnou zabalit. Knihy jsem si dělal sám. Nejprve ručně. Vytištěné na domácí tiskárně s obálkou z ručního papíru nebo jinak ozdobnou, ručně sešité. Měly náklad třeba padesát kusů. Nemám už ani jednu, všechny jsou rozebrané. Pak jsem si zaplatil svůj první náklad 500 kusů v tiskárně. Padly na to celé úspory. Tu první knihu docela skazili. Špatně ji ořízli, takže sazba byla celá posunutá nahoru. Sto padesát nejhorších kopií jsem jim vrátil. 

Nikdy mě tyhle neúspěchy a překážky neodradili. Pokračuji dál a založil jsem web pro další "sami zdatné" autory. Jmenuje se Papyro. Naučil jsem se sázet knihy, mám svoji redaktorku a korektorku. Spolupracuji se šikovnými ilustrátory. A jdu dál. Pomáhám podobným autorům. Vystudoval jsem polygrafickou školu a tak jim mohu poradit, jak má vypadat kvalitně vysázená kniha. Co je to parchant a vdova. Jestli je lepší vydat 100 kusů nebo rovnout 1000. A jestli tenká kniha v pevných deskách nepůsobí spíš jako časopis v pevném obalu.

Konečně jsem pochopil, že to co dělám není znouze cnost, ale směr. Doba se mění a je možné mnohé věci dělat jinak. A vydávání knih k nim patří. Můžete kromě papírové knihy vydat ebook nebo audioknihu. Propagovat se dá na facebooku a prodávat se dá na nejrůznějších akcích a trzích. Každý si může založit stránky, eshop, nebo profil na Fleru. Teď už stačí jen mít ty správné nápady na příběhy, mít dosti trpělivosti a sepsat je, protože jak říkal můj profesor Ivan Vyskočil - příběh se musí vysedět!