Jak říká básnířka, esejistka a naturalistka Diane Ackermanová: " Jednou je příklad. Dvakrát náhoda. Ale třikrát nebo vícekrát je vzor."

Vzor, desén - dekorační prvek textilie. V průmyslové výrobě se vzoruje tkaním, pletením nebo potiskováním, v ruční textilní výrobě se naskýtá více možností, například kresba, malba, výšivka a podobně. Vzor může být podle převažujících  motivů abstraktní, geometrický, rostlinný, žvočišný, figurální, věcný.

Opakování je nepřehlédnutélná strategie, která dává vzoru pocit soudržnosti a drží ho v celku. Vzory pro rok 2015 - uplatňují se vzory kohoutí stopy, vzor rybí kost, kára, geometrické tvary, větší květy a ornamenty.

Vzor  kohoutí stopy

Pleteniny s kostičkovým vzorem a tkaniny potištěné na tento způsob se nazývají pepito. Pletené pepito se dá vyrábět na plochých  nebo okrouhlých pletacích strojíc  s  žakárovým zařízením. Příbuzné vzorování mají tkaniny s tzv. kohoutí stopou. Rozdíl je v tom, že u kohoutí stopy jsou čtverce pootočeny o 45°.

 Vzor rybí kosti.

Rybí kostra (angl.: herringbone pattern, něm.: Fischgratmuster) je vzor tkaniny s lomeným řádkováním, které vzniká střídáním směru dvojitého kepru.  Tkaniny s rybí kostrou se vyrábí z vlněných bavlněných a směsových přízí.  Běžně se tkaniny s rybí kostrou používají na pláště, obleky, kostýmy, košile atd.  Pro rybí kostru se používá také starší označení fiškret (z německého Fischgrät) nebo stromkový kepr.

Vzor kára

Káro, kostka - vzor vytvořený použitím dvou i více barev přízí v osnově a útku, čímž vzniknou barevné kresby ve tvaru čtverce nebo obdelníku.

Vzor geometrických tvarů

 Prostě tečky halena

Vzor větší květy

Batikovaná halena

Vzor ornamenty

Letní romance

V  rytmickém účinku  vzoru  se skrývá pulz života a tvorby. Rytmus v původní řeckém slově zmenal - tok, proud.  Dnes takto označujeme pravidelné opakování  stejných nebo podobných prvků.

Zdroj:

Ako tvoriť textilné doplňky Božena Mancová

wikipedia.org

 

 

 

 

Obsah