Jsem zvyklá ke svým medvídkům psát, že jsou ušiti z mohéru nebo alpaky (či případně syntetiky), ale co přesně to je, jsem vlastně pořádně nevysvětlila a jelikož se tento materiál u nás běžně neprodává, vcelku se divím, že se ještě nikdo nezeptal, co to vlastně je. Při svém pátrání po českých zdrojích jsem zjistila, že se nic zjistit nedá (až na jednu stránku na Wikipedii, kterou jsem ale sama z větší části napsala), takže se pokusím to trochu objasnit tady.

 

Tak tedy slovem "mohér" se v medvědářském světě označuje bavlněné plátno, do kterého jsou vetkávána vlákna mohéru, neboli vlny angorské kozy. Poté, co se vlna do plátna vetká, sestříhne se na požadovanou délku, nabarví a upraví do konečného zvledu (kudrnatý, hladký, zaplstěný...). Zároveň je podkladové plátno napuštěno latexovým nátěrem, aby plyš nepelichal ale zároveň byl poddajný. Alpaka se vyrábí stejným způsobem, ale místo vlny angorské kozy se použije vlna alpaky, což je blízká příbuzná lamy.

 

AlpakaKoza angorskáAngorská koza

 

Mohérový plyš je většinou lesklý, kdežto alpaka má krásně matný a hustý vzled a na omak bývá trošku hrubší. Alpaka se také nevyrábí v tolika variantách jako mohér, protože je jedinečná právě svým rovným a hustým vzhledem.

 

Na světe je už jen několik továren, které vyrábí mohérový (a alpakový) plyš, mezi jinými dvě slavné německé firmy Schulte a Helmbold a britská firma Norton. Nedávno byla založena nová společnost v Jižní Africe, ale šířkou sortimentu zatím nemůže tradičním výrobcům konkurovat. Mohér se původně používal jako potahová látka na nábytek, ovšem dnes jej z větší části nahradily syntetické materiály, které jsou levnější a víc vydrží. V současnosti mohér používají i některé firmy vyrábějící oděvy či luxusní bytový textil.

 

Právě mohér značky Schulte používala od začátku svého působení (rok 1901) slavná německá firma Steiff, odkud pochází první medvídek, jak ho dnes známe.


Na obrázcích výše je část mé zásoby německého mohéru, třetí obrázek je kus bílého mohéru, který jsem ručně nabarvila (nabatikovala) a následně z něj ušila medvídka Rozklepa (pojmenován po jednom kamarádovi, který je mu velmi podobný). Tlapky má z ručně barveného bavlněného sametu:

 

 

 

Příště zase něco o materiálech na tlapky, očích, kloubech a dalších medvědích orgánech