No, ne že bych měla nějak víc času, korálková sezóna je v plném proudu a moc času není. ALE narazila jsem na pinterestu na tento odkaz a moc se mi zalíbil. Natolik, že jsem si koupila šablony a zažehlovací korálky a začala tvořit jen tak, pro radost.
Odkaz je jasný, není asi k čemu co psát, ale přesto mi to nedá. Brzy poznáte proč.

Na fotografii z odkazu jsou korálky a podložka od frmy Hama, já měla tu "smůlu" a sehnala jsem korálky jiné značky. Měla jsem chuť tvořit a ne čekat na zaslání zboží z eshopu, navíc jsem koupila jeden balíček a sadu podložek na zkoušku.

image


Vytvořila jsem si pár pěkných "sněhových vloček" a rozhodla se pořídit další korálky. Tak jsem zkusila pro změnu korálky od firmy Hama a koupila i velkou podložku ve tvaru šestiúhelníku, na kterých se mi vytváří vločky nejlépe. Začala jsem s nimi pracovat a objevily se první problémy, po porovnání s Playbox korálky jsem zjistila, že Hama je nerovnoměrná, korálky nemají stejnou délku a vznikají pak problémy, viz následující fotografie. Pro přehlednost, růžové jsou Hama, bílé Playbox.

I pouhým okem lze rozeznat, že některé korálky jsou delší, zde do očí bijící rozdíl. Takový dlouhán vám při přežehlení udělá pěknou neplechu.

image


Vyzkoušela jsem oboje korálky i podložky a jejich vzájemnou kompatibilitu. Podložka Hama má delší trny a korálky na ní lépe drží, ale při vytváření velké vločky byl problém s vyklopením z šablony. Playbox šablony mají trny kratší a korálky mají tendenci se sypat, když s podložkou zacházíte neopatrně. Tady je nejrizikovější okamžik přesunu na zažehlení.
Je ovšem možné, že špatné vyklopení velké vločky má na svědomí její velikost, ale moc bych se nedivila, kdyby za to mohla z části i skutečnost, že musíte rozžehlit různě dlouhé korálky a tím pádem žehlíte "hlouběji".

image

Korálky samotné - Hama je o něco vyšší a užší, mezi korálky na podložce tak vzniká malá mezera. Při měření jsem zjistila, že na šířku je rozdíl cca 0,5 mm, což ale jde cítit při rozžehlení. Navíc mi příjdou korálky měkčí a snadněji se rozžehlují.Na podložce jsou růžové Hama a bílé Playbox, Hama má mezi korálky nepatrnou mezeru. Podložka Hama

image

 

image


Hama korálky na podložce Playbox, bylo zapotřebí dávat větší pozor aby se nerozsypaly.

image


Po rozžehlení je patrný rozdíl, díky rozdílné délce a menší šířce Hama korálků dochází k výraznějším rozdílům, tam kde jsou jedny korálky hodně rozžehlené, jiné nedrží pohromadě se sousedními. Tam kde u Playbox stačí trochu přejet aby se korálky spojily, u Hamy máte smůlu. Na fotce je patrné, které korálky byly delší.


image
Přežehlení z druhé strany... přežehluji obě strany, jinak by se mi vločky prohýbaly a nebyly by dostatečně pevné.  Když vločku přežehlíte z obou stran, druhá strana je rovná a nejde na ní poznat rozdíl v korálcích, protože při prvním přežehlení byly srovnané na rovné šabloně.


image

image


Pohled z boku na rozžehlenou vločku.

image


Je samozřejmě na vás, jakou značku zvolíte, já už mám jasno :) Takhle teď vypadá naše kuchyňské okno a jistě stihnu vyzdobit dveře a zavěsit pár barevných kousků Terezce do pokojíčku.

image


A jak na to?


Jelikož neumím dánsky a vy asi také ne, připojuji postup jak vyrábím tyto sněhové vločky a hvězdičky. Můžete si nakoupit šablony i ve tvaru zvířátek, srdíčka, v nabídce obchdů je jich dost. Na vánoční klasiku doporučuji šestiúhelník a hvězdičku. Oboje je možné sehnat ve větším i menším měřítku.
Korálky od Hamy jsou velikost Midi, stejně jako Playbox mají cca 5 x 5 mm. Ke koupi je spousta barev, nejlépe se hodí samozřejmě bílá. Korálky si připravíte do misky (zvláště v přítomností malých dětí se to hodí) a ručně skládáte do obrazců dle vlastní fantazie. Samozřejmě by měly být symetrické.
Když máte naskládáno, opatrně přeneste podložku namísto, kde dojde k přežehlení. u nás je to kuchyňský stůl. Mějte připravený pečící papír a ehličku rozpalte na maximum, zpravidla je to len. Na šablonu s korálky přiložte pečící papír a přejeďte žehličkou tak, aby se korálky spojily. I přes papír to uvidíte. Podle návodů by se korálky měly nechat vychladnout, ale já je vyklopím ze šablony, přiložím pečící papír i z druhé strany a přežehlím i tu. Poté výrobek zatížím, aby se neprohnul. Osvědčila se mi například dřevěná kuchyňská prkénka.
Poté stačí hvězdy a vločky zavěsit na průhledný vlasec nebo pověsit na stromeček, připevnit na věnec...

Když hvězdy viděla moje máma, tak podotkla, že by to mohlo sloužit i jako podložka pod hrnek :)

Máte nějaké tipy jak na zažehlovací korálky? Podělte se ;)

Pěknou neděli přeje atti

 

PS: kamarádka zkusila dělat hvězdy z Hama korálků fosforové barvy a korálky byly bez problémů. Tak snad jsem měla jen smůlu a koupila jsem nějakou vadnou várku. Hama korálky jsem zatím koupila ve dvou různých prodejnách a oboje byly s válečky různých délek. Budu ráda, když se podělíte o své zkušenosti s tímto zbožím.