Na ukázku postupu pletení zoubkovaného dírkového vzoru jsem vybrala upletení pruhované šály. Pletu na ručním pletacím stroji SilverReed LK 150. Při pletení na stroji je k nám vždy natočená rubová strana pleteniny.  Na jehlách mám nahozen počet ok dělitelný 14 plus dvě okrajová oka. K pletení tohoto  zoubkovaného vzoru používám pomocnou přehazovací jehlu se třemi očky.

 

 

Pro názornost už mám upleteno několik řad vzoru. Takto vypadá část pleteniny po upletení řady připravená pro úpravu – vytváření vzoru:

 

Vzor vzniká přehazováním ok. Přehazuji v každém části vzoru dvakrát. Naberu tři oka na pomocnou přehazovazí jehlu, oka přehodím napravo na středové oko – posun o jednu pozici doprava:

 

Naberu další tři oka a posunu o jedno oko vpravo:

 

Stejný postup se opakuje střídavě dvakrát vlevo, dvakrát přehodit vpravo.

 

Na středové jehle každé části vzoru jsou tři oka, stejně jako kdybychom při ručním pletení splétali tři oka. Na okrajích jednotlivých částí vzorů jsou prázdné jehly, tím  po upletení  další řady vzniknou nahozená oka:

 

Jakmile je přehazováni podle vzoru dokončeno v celé řadě, srovnáme jehly, aby byly všechny v celé řadě ve správné pozici:

 

a upleteme jezdcem dvě řady – první vytvoří vzor, tedy spletená a nahozená oka:

 

 druhá řada zpět je jako rubová:

 

Stejným způsobem pleteme všechny další řady, nezapomínáme střídat barvu příze podle požadovaného vzoru.

 

Nakonec po sejmutí pleteniny na oba okraje ručně napletu 3 řady vroubkového vzoru jako lem.

A jak dlouho trvá upletení téhle šály? Spočítala jsem si, že za hodinu upletu 50 řad, šála z této tenké příze má celkem 550 řad.