Také máte pocit, že ten rok utekl šíleným tempem? Ještě párkrát se vyspíme a už je tady zase advent. A to mám ještě v živé paměti, jak jsem před rokem z nabídky adventní svíčky vyřazovala (tehdy ještě na profilu Hedvábí-svíčky). No, a už jsou zase zpět. Tentokrát ale na letos nově vzniklém profilu SvíčkyM. Pokud nechcete nechávat jejich nákup na poslední chvíli a pořizovat je v neděli 1.12. dopoledne v některém z obchodních řetězců, neváhejte a nakoukněte :-). Poslední objednávky na ně budu přijímat cca 24.11., abych stihla vyrobit a  pro výzdobu vašeho adventního věnce také včas doručit.

V mé nabídce najdete sady čtyř svíček ve tvaru válce se špičkou,  výška bez špičky 12,5 cm, 11 cm, 9,5 cm, 8cm , průměr 4 cm, u nejvyšší svíčky je hmotnost 140 g, doba hoření cca 18 hodin. Svíčky se zapalují postupně od nejvyšší, která po cca 3-4 hodinách dohoří do výšky následujicí svíčky.

U adventních věnců nebo kruhových adventních svícnů je tradicí, že svíčky jsou vždy zapalovány proti směru hodinových ručiček.

Tradiční je barva červená, zejména v protestantských církvích: Červená je používána jako tradiční vánoční barva, symbolizující radost, srdce, Krista, důstojnost, vítězství bohatství, štěstí a krev. Tradiční barva adventního věnce je však červená a zelená. Červená upomíná na krev Kristovu prolitou za spásu světa, obě barvy pak symbolizují život. Některé varianty adventního věnce zahrnují pátou bílou svíčku ve středu věnce jako symbol duchovní čistoty. Je to pravděpodobně nejčastější uspořádání adventního věnce u protestantských církví ve Velké Británii.

Bílá je tradiční sváteční barva v Západní Evropě.

A teď trochu odklon od tradicí :-) . Loňskou novinkou v mé nabídce jsou svíčky v kombinaci bílé a čokoládové, nazvané jak jinak, než čokoláda se šlehačkou. Tuto kombinaci si zákazníci ihned oblíbili a mezi mými sadami se stala v loňském roce nejprodávanější.

Letos u mě najdete nově sadu, která je jedním z klasických vzorů, oblíbená zejména v západní katolické církvi. Podle křesťanské liturgie je hlavní barvou adventu fialová, barva pokání, přivítání příchodu Ježíše Krista a také barvou utrpení během postního období. Na třetí adventní neděli nadchází čas radosti, že půst je skoro u konce a tak se v tento den zapaluje svíčka růžová, nazývaná také Gaudete (z latiny "radujte se")

V některých zemích, jako Velká Británie a USA je populární alternativou tradičních červených nebo fialových svíček také barva modrá. Tady na ukázku v barvě tyrkysové, je možné ale vyrobit i v jiném odstínu.

No, a pokud byste chtěli raději už začít přivolávat jaro .... :-)

Nebo máte chuť na borůvky?

No prostě - fantazii se meze nekladou :-)

Adventní sadu můžete mít i v barvě skořicové. Ale pozor, jedná se pouze o skořicovou barvu, ne vůni. Všechny svíčky vyrábím bez parfemace. Palmový vosk totiž produkuje mnohem méně sazí, než parafín, čadí až o 90% méně a svíce z něj jsou tedy vhodné i pro alergiky (a proto svíce neparfemuji).  Je čistě přírodní, stejně jako vosk včelí. Je to 100% ztužený přírodní olej bez jakýchkoliv chemických přísad, neobsahuje petrolej ani žádné ropné deriváty. Svíce z něj hoří čistě, bez zápachu. Hoří až trojnásobně déle než svíčky vyrobené z tradičního parafinu.

No a samozřejmě nesmím zapomenout ani na růžovou, symbol bezpodmínečné lásky, který přispívá ke schopnosti otevření srdce...

a už zmiňovanou fialovou (ve světlejším odstínu)

Ať už se letos rozhodnete pro adventní věnec v barvách tradičních, nebo módních (pro letošní Vánoce některé zdroje uvádějí barvu bílou, doplněnou pastelovými odstíny, jiné zase barvu modrou a přírodniny....., no, já osobně se žádnými módními diktáty neřídím a vybíram to, na co mám zrovna náladu :-) ), no prostě, ať už se rozhodnete jakkoliv, tak prosím při instalaci svíček do adventního věnce nezapomínejte v první řadě na bezpečnost!

Adventní svíčky ve věnci vždy umístěte jednotlivě do bezpečnostních kalíšků tak, aby svíčka nemohla prohořet až k věnci. Celý ho pak postavte na nehořlavou podložku nebo talíř, případně do porcelánové mísy. Věnec s hořícími svíčkami nikdy nenechávejte bez dozoru. Neriskujte předvánoční požár :-)

                                                                                        

Zdroj informací: Wikipedie