Co je to?
 
Barevná typologie je celosvětově rozšířená teorie, podle které se všichni lidé dělí do 4 barevných typů pojmenovaných dle ročních období. Jaro, léto, podzim a zima. Který jste typ vychází z toho, jaké přirozené barvy mají vaše oči, vlasy a pleť. Každému z typů sluší určité barvy, resp. jejich odstíny. Zatímco podzimní typ vypadá naprosto nádherně v oranžové, letnímu typu zoufale nesluší. Vaše barvy jsou dané od narození a váš typ zůstane stejný po celý život, takže pokud vám určitá barva nesluší, nic se na tom s časem nezmění ani, kdybyste si třeba obarvili vlasy. Pleť zůstane stejná a ta neladící barva vlasů váš obličej udělá opticky starším, skoro nemocným, zatímco správné barvy podtrhnou vaši přirozenou krásu. To je důvod, proč mnoho stylistů, módních návrhářů, poradců i laické veřejnosti ovládá teorii barevné typologie a aktivně ji ve svém životě využívá. Na této typologii je úžasná její univerzálnost a že, narozdíl od různých typologií oblékání, platí bez výjimek, zkrátka každý se v ní s trochou praxe najde.
 
 
Jak určit svůj typ?
 
Nejprve se dobře podívejte na svou přirozenou barvu očí, vlasů (pokud se barvíte, uvidíte ji na odrostech nebo starých fotkách před barvením) a pleti. Pak si zkuste pozvat nějakého nezávislého pozorovatele, který vám řekne pravdu, vezměte pár kousků různých barev a zeptejte se, které vám objektivně nejvíce sluší. Další možností je pak využít služeb nějaké stylistky nebo jiné osoby, která se zabývá barevnou typologií. Ze začátku nemusí být snadné svůj typ poznat, když typologii dobře neznáte. Hlavním předpokladem pro využití typologie je rozpoznat teplé barvy od studených. Teplé barvy mají příměs červené a studen barvy příměs modré. Pro ukázku a porovnání se podívejte na obrázky:
 
Pro zajímavost, v ČR je nejčastější letní typ, dále pak podzimní, zimní a nejméně lze vidět jarní.
 
 
Jarní typ
 
Většinou má blond vlasy (a to i v dospělosti), méně často hnědé, se zlatými odlesky nebo nazrzlé. Oči má modré, zelené nebo oříškově hnědé, pleť narůžovělou, dobře se opaluje. Sluší mu teplé a veselé barvy, typicky např. tyrkysová, oranžová, žlutá, meruňková, veselá zelená, lososová, béžová.
 
 
         
 
 
 
Letní typ
 
Pro letní typ jsou typické blond vlasy nebo světle hnědé vlasy, které věkem tmavnou. Jejich barvou je tzv. "myší hněď", ta nevýrazná barva, kterou nedokážete nikam zařadit. Někdy má ale také tmavě hnědé vlasy. Vlasy nemají zlaté odlesky, spíše stříbrné až šedivé. Oči mají nejčastěji modré, oříškově hnědé a někdy hnědo-zelené nebo šedivé. Pleť mají bledou, narůžovělou nebo s namodrlaým podtónem a může se špatně opalovat. Sluší mu studené, zaprané a nevýrazné barvy, typicky šedá, smetanová, méně výrazná tmavomodrá, starorůžová. Někdy má pihy.
 
 
          
 
 
Podzimní typ
 
Na první pohled bývá rozpoznatelný dle krásných, kaštanově hnědých vlasů se zlatými odlesky. Zatímco léto má hnědou, která se jen těžko zařazuje, podzim má buď krásnou tmavou hnědou anebo zrzavou, červenou barvu vlasů. Oči má zelené, oříškové nebo tmavě hnědé. Pleť mívá broskvovou nebo narůžovělou a typické je pro něj množství pih. Sluší mu výrazné, syté, teplé barvy, typicky oranžová, khaki, cihlová červená, hořčicová, čokoládová hnědá, camel.
 
 
      
 
 
Zimní typ
 
Jako jediný může mít naproto černé, havranní vlasy, druhou možností je pak tmavá hnědá se stříbrnými nebo našedlými odlesky. Mívá velmi světlou pleť, typ "Sněhurka", a snadno se na slunci spálí. Oči má tmavě hnědé, šedé, černé nebo modré. Sluší mu studené a buď velmi výrazné až kontrastní nebo ledové, světlounké, jasné barvy. Jako jediný může nosit černou nebo polární bílou a vypadat v nich úžasně. Dalšími barvami tohoto typu jsou výrazná tmavěmodrá, jedlová zeleň, ledová světlounká žlutá, světlá ledově modrá, fuchsiová, studená růžová.
 
 
 
       
 
Chcete o výběru těch pravých barev pro vás vědět ještě víc? Nelíbí se vám vaše barvy a milujete zcela odlišné? Čtěte další článek na téma barev a oblékání.
 
 
Použité obrázky mají licenci volně k použití a nejsou chráněny autorskými právy.