Nelze popřít, že barvy jsou pro náš osobní styl velmi důležité. Ať už milujeme širokou škálu barev anebo máme jen pár svých oblíbených, je zajisté mnohem jednodušší si koupit nový kousek oblečení, když víme, po jakých barvách se máme dívat. Někdo má pro barvy a jejich kombinování přirozený cit, někdo se tuto dovednost musí teprve naučit. Někdo je konzervativní, někdo je schopen jít do velmi neotřelých barevných kombinací. Jisté však je, že každý z nás má k barvám nějaký osobní vztah, ať už určité barvy milujeme či nesnášíme. Vodítkem při hledání vhodných barev pro nás nám může být barevná typologie, zmiňovaná v předchozím článku. Co když se nám ale naše barvy nelíbí? Co když ani se znalostí své palety nevíme, jaké kousky si kupovat a jak barvy kombinovat? Co když jsme z těch barev tak zmatení, že bychom nejradši chodili jen v černé? Tento článek je zde od toho, aby vám co nejlépe poradil s výběrem těch vhodných barev právě pro VÁS.

 

Hledání a nalézání osobního stylu (mě i ostatních) je už pár let jednou z mých vášní a nebýt snahy zjistit, jak být skutečně (i v oblékání) sama sebou, nikdy bych nepřišla na myšlenku tvorby vlastního oblečení. Jako malá holčička jsem v tom měla jasno, to letěly pastelové barvy, hlavně růžová, sukně a šatičky, kabátky, kloboučky a nikdy jsem si na sebe neoblékla kalhoty. A tím nikdy myslím vážně nikdy, nesnášela jsem je a do dvanácti je na mě nikdo nedostal. Pak přišla puberta a začalo hledání sebe sama a přestala jsem mít jasno v tom, kým chci být a jak se oblékat. Od té doby se víceméně jen snažím si v tom jasno udělat. Proto jsem nastudovala spoustu článků o různých typologiích, stylových i barevných a jsem tak už téměř odborník na stylové poradenství, i když ho reálně nedělám (ovšem kdyby měl někdo zájem... :-)).

Celé to hledání mě naučilo jednu věc: Je dobré znát pravidla... proto, aby se mohla lépe porušovat!

Každá typologie vám totiž řekne něco jiného. Dle jedné jste typ romantický, dle další éterický, tělo máte na typ sportovní, ale sportovní oblečení nesnášíte... a i když jste stejný typ dle více typologií, jejich pravidla oblékání se naprosto rozcházejí, vylučují! Proto razím cestu individuality. Inspirujte se typologiemi, ale nenechte se jimi svazovat. Najděte si vlastní cestu, protože jste VŠICHNI jedineční. Pro inspiraci v budoucnu o typologiích napíšu, stejně jako o té barevné, ale nenechte je, aby vám určovaly pravidla. Vytvořte si vlastní.

Podle barevné typologie (jsem tlumené léto) je růžová moje barva, stejně jako ty ostatní zaprané pastelové, ale dnes ji naprosto nesnáším a mými favority jsou černá, fialová, šedá, tmavě modrá, petrolejová a bílá. Což jsou spíše zimní barvy. A ano, uvědomuji si, že mi objektivně až tolik nesluší, možná i dělají můj obličej starším a co se dá dělat... jenomže... první pravidlo výběru barev je následující:

1. Noste to, v čem se cítíte skvěle!

A já naprosto miluji černou. Když mi bylo patnáct, stala jsem se tou (ačkoli umírněnou) rockerkou, která nosila jenom černou. Později jsem chtěla zařadit i další barvy a styly a začala mít ve svém stylu dost chaos, náhlá svoboda byla možná více ke škodě než užitku, ale i o 6 let později černou stále miluji ze všech barev nejvíc. Je pro mě barvou tajemna, individuality, lehkého nebezpečí a kouzla a také se v ní cítím podivně schovaná a chráněná. Tím nechci nikoho nutit, aby nosil černou, ne! Často lidé nosí černou jen proto, že je univerzální a neví, jak barvy jinak kombinovat, přitom ji až tolik nemusí. Takže noste to, v čem se vy cítíte skvěle. Noste své oblíbené barvy. Oblékejte se podle nálady a pokud vám navíc sluší, skvěle! Pokud ne, vždy se s tím dá něco udělat. Např. použít nevhodnou barvu na kalhoty či sukni a u obličeje mít barvy dle vašeho barevného typu.

 

Výběr barev můžeme provádět podle vícero parametrů, či hledisek, chcete-li. Záleží na vašich osobních preferencích, na vaší přirozené barevnosti, na vaší povaze a věcech, které máte rádi a rádi děláte a konečně na vašem stylu oblékání (i když jej třeba ještě teď neznáte, ale nemějte strach, i k tomu si časem pomůžete). Je dobré si najít ty nejvhodnější barvy podle všech hledisek a zjistit, které se vyskytují nejčastěji, nejlépe ve všech seznamech. Tyto barvy pak budete nosit.

 
Ještě pár slov ke kombinování barev. Pokud opomineme extravagantní typy, které se vyžívají v mnoha barvách a barevných kombinacích a/nebo umí barvy dokonale sladit (ty rady nepotřebují), je zde takový základní "tahák" pro ty z vás, kteří neumí barvy sami kombinovat. Vyberte si několik hlavních, vašich nejoblíbenějších a přitom ideálně neutrálních barev a v těch si pořizujte stěžejní kousky šatníku, jako jsou např. kabáty, boty, kabelky, společenské šaty, kalhoty a sukně, ostatní barvy používejte na topy, šaty, doplňky, šátky, apod. Má to svou logiku. Pokud máte jako základní barvy černou, modrou, bílou a hnědou, můžete si koupit topy v šesti dalších barvách a přesto se vždy budou hodit alespoň k jedněm kalhotám, sukni, kabátu, apod. Co se týče právě kabátů a podobných kousků, který máme v šatníku jeden či dva (u někoho to jsou i boty, někdo má velmi mnoho párů bot), je nutné je vybírat obzvlášť obezřetně a v barvě, která se hodí k většině ostatních barev v šatníku. Je to samozřejmost, ale lépe zmínit, než vynechat. A teď už k samotnému výběru barev.
 
 
 
Barevná typologie, aneb které barvy se mi hodí k obličeji
 
O barevné typologii byl celý předchozí článek, není tedy nutné se k ní opět vracet nijak podrobně. Pokud vy anebo vaši blízcí dokážete určit svůj typ, máte z půlky vyhráno a hned si dokážete kdekoli na internetu najít svou paletu barev, které by pro vás měly být vhodné. Není nutné se jí plně řídit, jak si ještě řekneme u dalších hledisek výběru barev (ostatně, existuje mnoho stylových typologií, které barevnou typologii zcela ignorují). Pokud svůj typ určit nedokážete, zde je pár tipů: Máte-li od přírody světlé vlasy, pravděpodobně jste buď léto anebo jaro. Druhým nejlepším vodítkem je barva očí. Pokud máte světlé vlasy a jasně modré oči, pravděpodobně jste jaro. Pokud máte světlé vlasy (nejčastěji tzv. myší šeď) a oči modré, zelené nebo hnědé (ovšem pozor, vždy jsou studeného tónu, často jakoby zašedlé), asi jste léto. Zimní typ mívá vlasy hodně tmavé, černé anebo tmavohnědé, ale je to studená tmavohnědá (opravdu se dost blíží černé), světlou pleť a oči s výrazným konstrastem mezi bělmem a duhovkou. Zimní typ se dle mého názoru poznává asi nejlépe, přesto se setkávám s tím, že jsou některé podzimní typy zařazovány pod zimní. Zimní typ nemá nikdy pihy. Podzimní často ano, navíc má sytě hnědé vlasy. Pokud se ani tak nemůžete rozhodnout, přizvěte někoho na pomoc a zkoušejte si nejvýraznější barvy jednotlivých typů (např. oranžová bude slušet podzimu, zima a léto v ní budou vypadat s prominutím hrozně).
 
Nepomohlo-li to a svůj typ stále neznáte, nevadí. Zeptejte se známých, která barva vám podle nich sluší nejvíce. Možná vás nasměruje. Anebo zjistíte, že pořád nevíte. Netrapte se tím, máme další hlediska, dle kterých budeme barvy hledat. Pokud paletku máte, dejte si ji někam před sebe.
 
 
Oblíbené a neoblíbené barvy
 
Hlavním cílem při výběru vhodného oblečení je cítit se v něm DOBŘE. Což znamená, že pokud určitou barvu nesnášíte, těžko se v ní budete cítit dobře. Pokud máte svou paletu a chcete dále pracovat s ní, vyberte si z ní barvy, které se vám obzvláště líbí a nějak si je označte. Naopak vyškrtejte ty, které byste si nikdy neoblékli, i když by vám měly slušet. Chybí-li tam nějaká barva, kterou milujete, přidejte si ji na svůj pomyslný seznam barev, které přichází v úvahu. Navíc je důležité odlišovat odstíny. Máme velmi mnoho odstínů každé barvy, barvy, které jsou na pomezí dvou barev, apod. Můžete milovat královsky modrou a nesnášet tyrkysovou. Stejně tak různé odstíny sluší různým typům barevné typologie. Studené studeným typům, teplé teplým. Samozřejmě.
 
Shromážděte obrázky barev, které milujete, vyřaďte barvy, které nesnášíte. Pokud máte k některým barvám neutrální vztah a zdá se, že by vám mohly slušet anebo se hodí dobře ke kombinování s vašimi oblíbenějšími barvami, poznačte si je někam také. Někdy je dobré se v typologii podívat i na svůj příbuzný typ, tedy druhý teplý nebo studený typ. Např. letní a zimní typ mohou mít některé barvy společné, stejně jako jarní a podzimní. Nejhorší je nosit barvy přesně opačného typu, tedy např. světlého a studeného (léto) když vy jste tmavý a teplý (podzim).
 
 
Povaha a životní styl
 
Výběr barev může vycházet nejen z našich osobních sympatií či antipatií k nim, ale také přímo z naší povahy, zájmů, pracovní činnosti, apod. Potřebujete-li pracovat v kanceláři, budete mít doma kostýmky neutrálních barev, zatímco mimo práci můžete nosit něco jiného, barevnějšího. To jistě chápete. Ideální samozřejmě je, pokud děláte práci, kde můžete být zcela sami sebou i v oblékání, ale ne každý má to štěstí. Co je důležitější, výběrem barev můžete naznačit, jací jste uvnitř. Jak již bylo řečeno, klasické typy mají sklony k nošení neutrálních barev, jako je bílá, šedá, modrá a černá. Lidé od přírody veselí inklinují k barevnějším a výraznějším kombinacím teplých barev - žlutá, červená. Někdo rád dává najevo svou přirozenou hloubku a tajemnost - opět poslouží černá, fialová, vínová, celkově tmavé barvy. Naopak ekologové a milovníci přírody dávají své smýšlení najevo využíváním přírodních barev - hnědé, zelené, béžové a bílé, plus materiálů jako je biobavlna. Romantické slečny sahají často k barvám pastelovým. Zamyslete se nad tím, které barvy nejlépe vystihují vaši povahu a hodí se k ní. Jak chcete působit navenek? Jako smíšek nebo vážný člověk? Důvěryhodně nebo možná trochu nebezpečně? Barvy vám pomohou docílit dojmu, jaký chcete.
 
 
Styl a barvy
 
O souvislosti mezi styly a barvami by se dalo hovořit dlouhé hodiny. Kolik lidí, tolik stylů a tolik barevných kombinací. Mnoho stylů má dokonce své pevně dané barvy, jakéši nepsané zákony, a nelze od nich příliš ustupovat, aby byl styl i nadále dobře rozeznatelný. Typickým příkladem je gothic, metal a rock, kde je černá nutností. Podobně steampunk využívá hodně hnědé barvy. Éterický styl máme spojený s jemnými, téměř neviditelnými barvami. K mnoha dívčím a romantickým stylům patří růžová. Kombinace modré a bílé připomíná námořníky. A červená a modrá je také k vidění pouze u některých stylů. Máte-li styl, který obdivujete a nosíte, pravděpodobně již víte, které barvy se k němu nejlépe hodí. Samozřejmě, že existují výjimky. Mnoho odvážlivců se inspiruje určitým stylem a přidá k němu barvy, které si ostatní nedovedli v takovém stylu ani představit. Vždy je možné si hrát. Ale pro začátek je možná lepší se držet "pravidel" a teprve když si jste jisti v kramflecích začít vybočovat. A tvořit si styl vlastní. Což je samozřejmě chvályhodné.
 
Vyberte si dle těchto hledisek barvy, které se vyskytovaly nejčastěji. Ideálně pár základních, takových, které ladí k mnoha jiným barvám a sami mezi sebou. Vyberte si pár doplňkových. Nemusíte to ale s počtem nijak přehánět. Záleží jen na vás.
 
 
Kolik barev potřebuji?
 
To záleží na tom, jaká jste osobnost, tedy na vašich osobních preferencích. Milujete výrazné barvy? Chcete nosit hodně různých barev? Baví vás kombinovat nezkombinovatelné? Váš šatník bude hodně pestrý. Milujete klasiku? Pouze pár neutrálních barev? Chcete mít vše perfektně sladěné za všech okolností a z kombinace růžové s oranžovou vám vstávají vlasy na hlavě? Budete mít jen několik barev, možná pár doplňků k nim, a to je vše. Rozhodněte se sami, kolik barev nutně potřebujete. Popřemýšlejte o tom. Pokud máte opravdu rádi sladěnost, méně barev je více.