Za polárním kruhem

Zima ještě neskončila a za polárním kruhem teprve ne. Pojďte se nakouknout, jak se inspirovali tvůrkyně, které jste vybrali jako nejlepší. Už vám běhá mráz po zádech?

................................................................................................................................................................................

Iwana

 

Vize polárního kruhu

Iwana na fléru vystupuje pouze jako nakupující, ovšem ostatní fimařky ji dobře znají jako velmi šikovnou fimotvůrkyni.

 

 

 

 

 

Co pro Tebe znamená chvíle strávená s Fimem a jak se k Tvému koníčku staví Tvoji nejbližší...?

  • Je to v první řadě relax, blaho, být v tu chvíli kočka tak předu. Nikdy bych nevěřila, že mě bude nějaká práce tak bavit. Je to možnost vypnout běžné starosti a problémy a řešit jiné, závažnější, například jak  mám přidělat tu trubičku na provlečení šňůrky, nebo kam se poděla polovina pracně vyrobeného plátku po projetí strojkem, proč ta trouba s Fimem dneska tak smrdí a hlavně, jak to proboha ta kouzelnice dělá? Mám velikánské štěstí, že můj manžel má pro mé hobby bezbřehé pochopení a nevrčí ani když skřípe extrudér. Báječný je můj bráška, který mi poskytuje materiálovou podporu a všechny ženské členky rodiny, které poskytují podporu morální(samozřejmě naprosto nezištně!!)

Nosíš ráda svoje šperky, nebo radši výrobky od svých kolegyň, a proč?

  • Svoje šperky nosím ráda a téměř denně, mám krabici, kterou před návštěvami NIKDY nevytahuji. Je v ní asi deset kousků, které průběžně obmněňuji a se kterými bych se momentálně těžko loučila. Výrobků svých kolegyň mám mnohem míň, než se mi líbí, ale nosím je moc ráda na "lepší". A musím přiznat, jsou moc chválené!

Vzpomínáš si na den, kdy jsi poprvé vzala fimo do ruky? Co jsi vyrobila?

  • K fimu jsem se dostala díky náhodě a jedné kolegyni z práce. Chlubila se, že dělá korále a já si řekla, že když to umí ona, tak já to zkusím taky. Z návštěvy nejbližšího obchodu s výtvarnými potřebami jsem si  přinesla balíček "plastelíny" (cernitu), kde byly čtyři malé kousky různých barev. A protože jsem původní profesí technik, zakoupila jsem odbornou literaturu. Vybrala jsem si rovnou Donnu Kato, měla nejhezčí obal.  Ale bylo důležité, že jsem z ní pochopila princip výroby caneů, a během víkendu vyrobila své první, starorůžové korále s černobílými květy. Dneska vidím, že jsou hrbolaté, ke kouličkám mají hodně daleko a centrální je nesmyslně a nelogicky veliký. Ale v práci je kolegyně pochválily a já byla ztracená. A pak už to šlo dál, kurzy, literatura, kurzy, kurzy, internet a kurzy. Prostě řečeno slovy klasika "seučit, seučit, seučit".

 

Více o uživatelce na https://www.fler.cz/iwana

................................................................................................................................................................................

Amalkav

 

Nebe za polárním kruhem

Přívěsek je modelován z polymerové hmoty, povrch zdobí vzor sněhových vloček tvořený speciální technikou, kdy vzor působí plasticky, ale přitom je naprosto hladký. Horní část přívěsku zdobí malá kometka, která zároveň slouží jako závěs na řetízek. Uprostřed přívěsku je kovová vločka, přívěsek je sypaný jemnými bílými třpytkami a je plasticky vydutý. Vše je zalito do glazury, takže přívěsek je třpytivý a lesklý. 

 

 

Co pro Tebe znamená chvíle strávená s Fimem a jak se k Tvému koníčku staví Tvoji nejbližší...?

  • Fimo je pro mě útěk do vlastního světa fantazie, kde si můžu dělat, co chci, aniž bych za to nesla následky :) Tvorbou si tak trochu kompenzuji moji práci, kde se naopak jede podle plánů a předem jasných pravidel. Okolí mě hodně podporuje a každá pochvala mě moc těší. Ti nejbližší mají i pochopení pro věčně se všude povalující krabice a nástroje, kousky hmoty zašlapané do koberce, tajně se ztrácející zajímavé domácí předměty a podobně, takže co víc si přát!

Nosíš ráda svoje šperky, nebo radši výrobky od svých kolegyň, a proč?

  • Svoje šperky nosím, stejně jako si kupuju nebo směňuju výtvory dalších tvořivých duší. Mám ráda rozmanité šperky, takže se neomezuji jen na polymerové hmoty, ale mám i různé tepané kousky, cínované šperky, háčkované, stříbrné, drátované a jiné. Díky tomu, že u každého šperku vím, kdo ho tvořil, mají pro mě mnohem větší cenu a vždycky si na toho člověka pak vzpomenu. Často jsou tyto šperky u mě láska na první pohled, takže moc nevybírám, ale mám to většinou jasné hned.

Vzpomínáš si na den, kdy jsi poprvé vzala fimo do ruky? Co jsi vyrobila?

  • Ano, přesně. Koupila jsem si růžovou a perleťovou kostičku, pak jsem je rozbalila a asi půl hodiny na ně civěla. Vůbec jsem nevěděla, co s tím :) Nakonec jsem z každé barvy uválela dva hady, stočila do sebe a udělala srdíčko. Měla jsem pocit, že to je veledílo! Dnes se při pohledu na některé moje začátečnické pokusy směju. Ale i tak jsem za ty 3 roky, co s polymerovou hmotou pracuju, pochopila, že v podstatě vlastně pořád nic neumím. Těch možností má tato hmota totiž tolik, že všechno nestačím vyzkoušet až do důchodu! Tak mi popřejte dlouhý život bez artrozy, ať na to mám hodně času :)

 

Více o uživatelce na https://www.fler.cz/amalkav

................................................................................................................................................................................

Oblíbený fimotvůrce: KatchaT

Mentolové variace na babiččino téma

aneb za Polárním kruhem vás nezahřejí, ale rozhodně ozdobí :-D

Kolekce "pletených" brožek a náušek do soutěže klubu Fimo-tématická tvorba na téma Za Polárním kruhem.

Brožky ve tvarech čepice, rukavice, šála a klapky na uši alias náušničky, "upletené" z polymerové hmoty Fimo v barvě mentolu. 

 

 

 

KatchaT se již po několikáté umístila na přední příčce ve více jak třech fimotématech. Z toho důvodu si myslím, že stojí za to se o ní něco dozvědět. Tady ji máte =)

  • Jsem úplně obyčejná osoba z Pardubic, kde jsem vystudovala oděvnictví a pak jsem pokračovala ve studiích na univerzitě v Liberci Textilním marketingem a Ekonomikou, kterou jsem vloni zdárně ukončila.
  • Momentálně si zlepšuji svou chabou Angličtinu ve Skotském Aberdeenu, jsem tu jako aupair a hlídám osmiměsíčního rošťáka Luise. Doma jsem zanechala svému osudu rodiče se dvěma psi a třemi kočkami a taky sestru, moc šikovnou cínařku Awirem, která zakroutila první drát teprv vloni. 
  • Kromě tvoření z polymerových hmot, kterým se v poslední době věnuji opravdu každou volnou chvilku, takže na ostatní zájmy mi čas nezbývá, mám ráda i ostatní ruční práce, ale u ničeho dlouho nevydržím, dřív jsem vyráběla taky šperky ze skleněných korálků. Na co si občas ještě i chvilku udělám je čtení fantasy, hororů, sci-fi, občas i nějaké detektivky. Mám ráda I filmy těchto žánrů, když se povedou. Oblíbeným autorem je Terry Pratchett, tak se teď pokouším přelouskat ho v angličtině. 
  • Moje tvoření z Fima se od počátku mého snažení trošku vyvinulo a změnilo, můj původní záměr vyrábět si korálky s vlastním dekorem(převážně millefiory a lakované) pro korálkování se vyvinul na vyrábění či dekorování nejen šperků, ale i jiných předmětů jako krabičky, svícínky nebo zrcátka. 
  • Hrozně nerada se opakuju, takže si nejvíc užívám ještě neozkoušené techniky, pravda je, že se ale stále vracím k mokume gane. Za poslední dobu jsem dospěla i k propracovanějším zadním stranám šperků a mým nepřítelem je broušení, bez kterého už to není ono. Často patlu ze své oblíbené tyrkysové, taky mám ráda fialovou, hnědou, červenou, opravdu nemusím růžovou, ale i tu se snažím ve své tvorbě uplatnit. Nejlepší pocit je vyrobit něco, co si člověk vymyslí vlastní hlavou, a ještě se mu to povede, až donedávna jsem tenhle pocit nezažila. 

 

Více o uživatelce na https://www.fler.cz/katchat

................................................................................................................................................................................

 

Zajímá vás činnost toho klubu Fimo - tematická tvorba?

Mrkněte na https://www.fler.cz/blog/cinnost-klubu-fimo-tematicka-tvorba